Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Copacabane si zahrali futbal a odfotili sa s Kristom

Z Ria si priniesli bronzovú medailu, ale výsledky tentoraz neboli pre slovenských kajakárov najdôležitejšie.

08.09.2015 19:00
juraj tarr, erik vlček, rýchlostná kánoistika, rio Foto: ,
Erik Vlček a Juraj Tarr na predolympijskej regate v Riu.
debata

Štvorica Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka, tréner Peter Likér a športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky (SZRK) Filip Petrla boli na predolympijskej regate v Riu najmä spoznať kanál, na ktorom sa budúci rok uskutočnia súťaže v rýchlostnej kanoistike a veslovaní v rámci olympijských hier, a jeho okolie.

Čerství majstri sveta v štvorkajaku z Milána sa v Brazílii neposadili do spoločnej lode, ale rozdelili sa do dvoch deblov. Skúsení Komárňania Vlček s Tarrom si v K2 na 1000 m oproti Milánu o stupienok polepšili a domov si priviezli bronzové medaily. Mladíci Myšák s Linkom si vyskúšali pre nich netradičnú trať na 200 m a vo veľmi silnej konkurencii nepostúpili do finále.

„V Riu sa zišla veľmi kvalitná konkurencia, boli tam takmer všetci finalisti z Milána. Sme radi, že sme potvrdili, že aj v K2 ešte vieme urobiť medailu. Je pekné ukončil sezónu cenným kovom,“ vravel Vlček na stretnutí s novinármi a k lagúne Rodrigo de Freitas takmer v centre Ria dodal: „Nie je typický kanál na súťaženie v prírode, aké poznáme z Európy, skôr taký mestský okruh. V okolí sa nachádzajú výškové budovy. Scenéria je však pekná. Keď ešte niektoré veci dobudujú, bude to počas olympiády pôsobiť esteticky veľmi dobre.“

Problémom pre kanoistov a kajakárov bude, že lagúna Rodrigo de Freitas nemá rozjazďovací kanál a navyše sa o priestor budú musieť deliť s veslármi. Ideálna zatiaľ nie je ani kvalita vody a množstvo rias v nej. „Riasy nám robili problémy, ale verím, že si s nimi organizátori poradia. Na kanáli sme videli vtákov a vo vode aj ryby, takže to tam s čistotou nie je až také zlé,“ poznamenal Tarr. Najstarší člen úspešnej milánskej posádky si pochvaľoval výhľad, keď z vody vidieť svetoznáme pláže Copacabana a Ipanema i sochu Krista Spasiteľa.

Slováci by si radi rozložili tréningové centrum pár dní pred štartom súťaží niekde poblíž olympijského kanála. Problémom však je výrazne nižšia kvalita vody v okolitých jazerách. „Vodná plocha nie je špecializovaná pre nás, absentuje na nej rozjazďovací kanál a všetci športovci si tak budú navzájom robiť vlny. Do Ria by sme chceli prísť osem dní pred štartom súťaží. Hľadáme iné vhodné tréningové miesto a veríme, že to v spolupráci s domácimi vyjde. Organizátori ešte musia vyriešiť otázku bezpečnosti športovcov, keďže okolo vodnej plochy ide trojprúdová cesta,“ naznačuje Petrla.

Všetci štyria kajakári ocenili pobyt v Riu i návštevu preň typických miest. Na Copacabane si zahrali s Čechmi, Rusmi a dvoma domácimi Brazílčanmi futbal a nevynechali ani výstup k soche Krista Spasiteľa.

„Po futbale sme sa aj výkupali v mori. Bolo síce chladno, ale úžasné vlny. Nemohli sme si to nechať ujsť. Neboli sme len na cukrovej homole nad mestom, keďže bolo takmer stále zamračené. Maďari tam boli a ich reprezentačný tréner sa nám pochválil, že pri návrate zle zabočil a ocitol sa v jednej z množstva faviel. Všetci tam sedeli po krk ozbrojení a nechápavo sa pozerali, čo tam robí. Rýchlo vycúval z jednosmerky von a odišiel. Návšteva favely ma lákala, len neviem, ako by to dopadlo,“ usmial sa Tarr, ktorý sa už teší na oddych po sezóne. Nevie sa dočkať najmä svojho štvrtkového úvodného hokeja v sezóne.

Šamorínčan Linka priznáva, že sa mu po MS v Miláne čiastočne zmenil život. Na ulici ho spoznávali ľudia a gratulovali mu k veľkému úspechu. Počas týždňa po šampionáte pred odchodom do Ria si nestihol poriadne oddýchnuť ani trénovať. „Ani som sa do tréningu príliš netlačil,“ usmeje sa a prezradí, ako narýchlo si museli s ostatnými urobiť fotky pod sochou Krista Spasiteľa: „Keď sme sa tam vybrali, bolo ešte relatívne pekne. No kým sme vyšlo po schodoch hore, zamračilo sa, fúkalo a začalo aj pršať. Museli sme fotiť, keď akurát prešiel mrak a utekať dole.“

Posádka len v máji zloženého štvorkajaka by sa mala takmer iste aj pod piatimi kruhmi predstaviť v rovnakom zložení. Zmena by podľa Petrlu prišla len v prípade výrazných zdravotných problémov či výrazného poklesu formy.

„Súboj štvorjakajov na kvalifikačných pretekoch nebude. Máme tu majstrov sveta a chceme, aby mali pokoj na prípravu. Samozrejme, nejaké kontrolné preteky v K1 musia byť, aby sme zistili, či ich výkonnosť v porovnaní s predošlými rokmi výrazne neklesla a či sa držia v norme. ide najmä o mladých chalanov, lebo Tarr s Vlčekom patria dlhodobo do špičky a u nich iste s ničím problém nebude,“ poznamenal športový riaditeľ SZRK.

Slováci majú v Riu právo postaviť na kilometrovej trati aj dvojkajak. Pokúsi sa Myšák s Linkom zabojovať v K2 s osvedčenou posádkou Vlček, Tarr? „Výkonnostne by sme možno mali na to, ale chalani sú oveľa skúsenejší. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať, ale zatiaľ by sme si na kádvojku určite netrúfli. To by sme sa sami dostali pod príliš veľký psychický tlak,“ vysvetľuje Linka.

Petrla však naznačil, že do kádvojky si môže ešte sadnúť aj úplne iná posádka. „V K2 ešte máme možnosť získať dve miestenky na európskej kvalifikácii. Máme na to kapacity, aby sme nasadili do pretekov kvalitnú dvojicu a zabojujeme o to. Ak sa to podarí, bude sa bojovať aj o účasť v tejto disciplíne. Boli by to príjemné problémy,“ poznamená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Rio 2016 #Erik Vlček #Juraj Tarr #Denis Myšák #Tibor Linka