Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko: Nemáme veľké oči. Na najlepších nestačíme

V Košiciach sa schyľuje k veľkému športovému sviatku. V piatok slávnostne otvoria 90. ročník Medzinárodnej šesťdňovej motocyklovej súťaže a v pondelok sa najlepší svetoví jazdci postavia na štart "motocyklovej olympiády".

04.09.2015 07:00
Štefan Svitko Foto: ,
Slovenský motocyklista Štefan Svitko.
debata

„Akurát sme absolvovali preberanie motocyklov. Všetky sú v poriadku. Minulý týždeň som ešte na svojom dolaďoval pérovanie, aby bol v najlepšom možnom stave,“ hlási líder slovenského Trophy team-u Štefan Svitko.

Čo ste už v Košiciach stihli?
V utorok v noci sme prišli, na druhý deň si prešli dva merané testy a nachystali motorky. Ešte máme pred sebou štyri merané úseky. Na každých enduro pretekoch si môžeme pešo prejsť trasu, aby sme vedeli, čo nás čaká.

Po deviatich rokoch Slovensko opäť postavilo Trophy team. Aké sú jeho ambície?
Je skvelé, že sa môžeme opäť porovnať s najlepšími. Sme dobrá partia a s chalanmi ja zábava. Všetci vieme, čo môžeme od Šesťdňovej očakávať. Nik nemá veľké oči. Základ je, aby sme všetci došli do cieľa bez vážnejších problémov a zranení. Každý zo seba vydá všetko, no najlepšie krajiny sú niekde inde ako my. Potešilo by nás, keby sme skončili do desiateho miesta.

Ako si spomínate na predošlú Šesťdňovú na Slovensku, ktorá sa uskutočnila pred desiatimi rokmi v Považskej Bystrici?
Bol som vtedy členom Trophy Teamu, hoci sme spolu s Robom Kapajčíkom ešte mohli jazdiť za juniorku. Podľa výsledkov by sme v nej skončili tretí. Škoda… No mali sme rýchlosť na to, aby sme šli za Trophy team, bola to krásna skúsenosť. Skončili sme na vynikajúcom šiestom mieste. O rok neskôr na Novom Zélande sme boli ôsmi. Bol tam vtedy veľmi náročný terén, veľa pršalo, ale darilo sa nám, takže spomienky sú krásne.

Na čo sa teraz najviac tešíte?
Na to, že jazdíme doma. Okolo tratí bude veľa ľudí, budú nás povzbudzovať a my si dobre zajazdíme. Domáce prostredie neprinesie so sebou žiaden výnimočný stres, ale rešpekt musíme mať pri každých pretekoch na motorkách. V okolí Košíc sú dobré trate, vyhovuje mi tunajší terén. Lesy v tejto oblasti sa mi páčia ako keď sme jazdili v Považskej Bystrici. Zaujímavé budú aj štarty priamo v Košiciach, kde sa na nás iste príde pozrieť veľa zvedavých ľudí, ktorých inak motorky ani veľmi nezaujímajú.

Pripravovali ste sa aj na záverečný motokros v Kechneci?
Zväčša jazdím aj súťažím len v lese, ale tento rok som trénoval aj motokros. Bol som i na troch motokrosových pretekoch, aby som si trošku zvykol. Každý enduro jazdec sa v minulosti venoval motokrosu, takže to celkom dobre poznáme. Motokros je však až posledný deň v sobotu, takže zatiaľ naň príliš nemyslím.

Prebehne vám občas mysľou aj príprava na budúcoročný Dakar?
Dakar mám v hlave počas celého roku. Teraz sa viac sústreďujem na Šesťdňovú, ale zároveň ju trošku vnímam aj ako prípravu na rely, hoci sa jazdí na inej motorke. Šesťdňová je príjemné spestrenie roka. Tým, že sa tento rok koná u nás na Slovensku, mal som počas roka väčšiu motiváciu jazdiť enduro a pripravovať sa na ňu.

Kedy a kam sa pôjdete pripravovať na Dakar?
Pár dní po Šesťdňovej pôjdeme so Zlatkom Novosadom jazdiť do Chorvátska a 4. októbra odchádzame do Maroka, kde budeme najprv štyri dni trénovať a potom sa zúčastním aj na šesťdňových pretekoch. Uvidíme, aká tam bude konkurencia, no pokúsime sa vyhrať. Na inú rely sa už tento rok nechystám. Budeme chodiť len na otočku trénovať do Maďarska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #90. ročník Medzinárodnej šesťdňovej motocyklovej súťaže