Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dieťa z pohovky posúva hranice ľudských možností

Kľačal pri svetelnej tabuli, jednou rukou sa o ňu opieral, druhú si položil na koleno. Bol vyčerpaný i dojatý. Pri jeho tele sa vynímala štvorica čísiel: 9045. Nad nimi veľavravný nápis: WORLD RECORD.

30.08.2015 12:19
Ashton Eaton Foto: ,
Ashton Eaton po zisku zlata na MS v Pekingu a vytvorení nového svetového rekordu v desaťboji.
debata

Jedným z veľkých hrdinov atletických majstrovstiev sveta v Pekingu sa sal Ashton Eaton. Americký desaťbojár potvrdil úlohu najväčšieho favorita a obhájila zlato z Moskvy 2013. Rodák z Oregonu pridal i nezanedbateľný bonus – triumfoval v novom svetovom rekorde. Vlastné maximum z roku 2012 vylepšil o šesť bodov.

„Je to zaujímavý pocit. Raz som ho už prežíval, ale i po druhý raz je vskutku zaujímavý,“ vravel po tom, ako dobehol do cieľa záverečnej 1500 metrovej trate. Na prekonanie historického maxima potreboval zabehnúť čas pod 4:18,25 minúty. Stopky sa pri jeho mene zastavili na hodnote 4:17,52.

„Ani som len netušil, že môžem bežať tak rýchlo,“ usmieval sa staronový svetový šampión. Ešte pred niekoľkými okamihmi však na jeho tvári symbol radosti chýbal. Z jeho mimiky sa ľahko dalo vyčítať dojatie i absolútne vyčerpanie. Predsa len, 28-ročný železný muž mal práve za sebou dva dni driny i bolesti, cez ktorú sa prepracoval opäť až na vrchol. Tesne pod ním zostala jeho manželka. Kanaďanka Brianne Theisenová-Eatonová získala medzi sedmbojárkami striebro.

„Keď som sa na ňu díval, ako sa trápi, vravel som si jediné: Nechcem zažiť to isté, chcem si svoje preteky užiť,“ prezradil novinárom multišportový talent. V minulosti sa totiž Eaton venoval basketbalu, behu, futbalu i zápaseniu.

Bolo to ešte v čase, keď ako dieťa sledoval veľké výkony svojich predchodcov v televízii. „Na čo teraz myslím? Na svoje detstvo. Sedával som na pohovke a sledoval v televízii hviezdy na čele s Michaelom Johnsonom či Carlom Lewisom. Každý ich skok i krok. Práve preto som teraz tu. Možno niekde na svete taktiež sedí dieťa na pohovke, sleduje ma a ja ho inšpirujem k tomu, aby začalo s atletikou,“ vyhlásil Eaton.

Pred sebou má teraz ďalší veľký cieľ. Pripraviť sa na olympijské hry v Riu de Janeiro. V Brazílii možno posunie ľudské hranice opäť o kúsok ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ashton Eaton #MS v atletike 2015