Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pocta pre Tótha. Konečne čistý víťaz, ocenil ho strieborný Austrálčan

Austrálčan Jared Tallent bol favoritom sobotňajšieho chodeckého maratónu v Pekingu.

29.08.2015 10:24
Matej Tóth, Jared Tallent Foto: ,
Matej Tóth a strieborný Austrálčan Jared Tallent.
debata

Rovnako ako na dvoch minulých olympijských hrách sa musel uspokojiť so striebrom, napriek tomu svojho slovenského premožiteľa Mateja Tótha po pretekoch objal a zložil mu poklonu.

„Chcel som inú medailu, ale prehrať s Matejom, o ktorom viem, že nedopuje, nie je zlý výsledok. Po dlhej dobe máme čisté stupne víťazov. Je to dobrá správa pre šport a verím, že sa veci obracajú k lepšiemu,“ povedal austrálsky chodec, známy svojím nezmieriteľným postojom k užívaniu zakázaných prostriedkov.

Na olympijských hrách v Pekingu aj v Londýne Tallent odmietol podať ruku svojim premožiteľom, pretože bol presvedčený, že dopujú. Jeho odhad sa neskôr potvrdil. Ako Talian Alex Schwazer, tak Rus Sergej Kirďjapkin boli pristihnutí pri dopingu, aj keď olympijské zlato im zostalo. V treste je aj ďalší Rus Sergej Bakulin, ktorý Austrálčana zdolal na MS v roku 2011.

V sobotu ruskí chodci, ktorí sa v posledných rokoch najčastejšie previnili proti antidopingovým pravidlám, na šampionáte prvýkrát v histórii chýbali. Alexandr Jargunkin bol kvôli pozitívnemu testu na krvný doping EPO vylúčený predvečer pretekov.

„Rusi sú hanbou chôdze,“ povedal Tallent. Matej Tóth vyslovil podobný názor, aj keď v miernejšej forme. „Som si istý, že to dnes bolo čistejšie, než keby tu boli Rusi. Pre atletiku je dobre, že tu nie sú,“ povedal víťaz. Obaja vyhlásili, že plánujú na budúci rok bojkotovať Svetový pohár v Rusku, ktorý bude generálkou na olympijské hry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #chôdza #MS v Pekingu #Jared Tallent