Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stráňte sa znečistenej vody v Riu, tvrdí jachtársky kouč

Tréner Agustin Bellocchio poskytol radu jachtárom a windsurfistom pred tohtotýždňovými prípravnými pretekmi v dejisku budúcoročných olympijských hier v Riu de Janeiro.

18.08.2015 10:59
jachting, Funk, Burd, Florida Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Olympijské súťaže v týchto aj iných športoch sa uskutočnia v zátoke Guanabara, s ktorej znečistením organizátori OH 2016 bojujú roky. „Nenapite sa vody. Keď ste v nej, zavrite si ústa a v žiadnom prípade ich neotvárajte. Každý vie, že táto zátoka je veľmi znečistená,“ povedal Argentínčan pracujúci pre mexický národný tím.

Športovci na ostatných prípravných podujatiach v jachtingu či veslovaní sa museli okrem svojich výkonov sústrediť aj na to, aby sa nedostali do prílišného kontaktu s vodou. Vzhľadom na správy z testovacích laboratórií, športovci dostali informácie od tímových lekárov a svojich federácií o opatreniach, vďaka ktorým by nemali ochorieť. Nie je to však jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Stačí si predstaviť golfistov strániacich sa chytania trávy či krasokorčuliarov s obavami ochorenia z pádu na ľad.

„Pri iných športoch vám niečo také ani nenapadne, no tu to treba brať do úvahy. Musíme si umývať ruky po chytaní lán, dotknutí sa vody alebo čohokoľvek v nej. Nie sú to štandardné praktiky,“ uviedol Peter Conde, športový riaditeľ austrálskeho tímu. Ten ďalej prezradil, že austrálski tréneri majú na lodiach k dispozícii dezinfekčné prípravky na ruky. Poľská windsurfistka Malgorzata Bialecká zasa povedala, že raz padla do vody v zátoke: „Voda nevoňala príliš dobre. Musela som v nej plávať a trochu som sa bála.“

Znečistené otvorené vodné plochy v Riu sa stali veľkou témou po zverejnení výsledkov päťmesačnej nezávislej štúdie, ktorú vykonala agentúra AP. Analýzy odhalili vysoký podiel vírusov z ľudských odpadov. Pod rastúcim nátlakom predstavitelia brazílskeho mesta vyťahujú zo zátoky plávajúce odpadky a dbajú viac na pozorovanie baktérií. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) totiž odmietol dať súhlasné stanovisko na monitoring vírusov, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné a dýchacie problémy a vyradiť športovcov zo súťaží. Organizátori OH 2016 a zástupcovia MOV zmietli zo stola ideu presunutia jachtárskych a veslárskych súťaží do čistejších lokalít.

Veslári na minulotýždňových MS juniorov v Lagúne Rodriga de Freitasa dezinfikovali svoje veslá bielidlom, fľašky s pitnou vodou mali zazipsované v plastových vakoch a mali pri sebe aj antiseptickú ústnu vodu. „Pochybujem, že sa tu budeme hádzať do vody,“ zavtipkovala Švajčiarka Katharina Strahlová. Hlavný lekár Medzinárodnej jachtárskej federácie Nebojša Nikolič sa minulý týždeň stretol s medicínskymi expertmi jednotlivých tímov, aby im pripomenul základy hygieny, vakcíny proti hepatitíde A a týfusu a ďalšie preventívne opatrenia. „Jachtári myslia na zisk medaily, nie na to, ako nedostať infekciu,“ uviedol Nikolič. Najhoršie dopadli minulý týždeň americkí veslári, 15 zo 40-členného tímu dostalo hnačku. Američania špekulovali, či za tým bola znečistená voda alebo tzv. „cestovateľská hnačka“.

Počas víkendu niekoľko jachtárov na vlastné oči videlo, ako sa len niekoľko metrov od štartovej rampy do vody v zátoke valí hnedá látka. „S takýmto niečím nechcete prísť do kontaktu,“ povedal olympijský víťaz z Londýna 2012 Nathan Outteridge.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #jachting #Agustin Bellocchio