Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Kňazovický si praje vlny. Hagarovi aj Rusnákovi sedia

Pokúsia sa vybojovať miestenky do olympijského Ria na oboch singlových tratiach. Účastník olympiády v Londýne 2012 Ľubomír Hagara na dvestometrovej a jeho oddielový kolega z Dukly Matej Rusnák na kilometri.

14.08.2015 09:00
Ľubomír Hagara Foto:
Ľubomír Hagara by sa chcel predstaviť aj v Riu.
debata

Štvorčlennú výpravu kanoistov na majstrovstvách sveta v Miláne (20. – 23. 8.) dopĺňajú Rastislav Kohút (500 m) a Hana Mikéciová (200 a 500 m).

„Jednoznačnou prioritou je vyjazdenie miesteniek. Zvyšné disciplíny idú trochu do úzadia. Samozrejme, každá medaila má veľkú cenu. Maťo na päťtisícke dlhodobo atakuje popredné pozície, takže nie je bez šance. Radi by sme získali aspoň jednu miestenku. No bude to veľmi náročné. Ľubo aj Matej to môžu zvládnuť, musí im však všetko do seba ideálne zapadnúť. Chalani vedia jazdiť aj za nepriaznivých podmienok. Preto by nás celkom potešili vlny. Ideálny by bol vietor zľava,“ prezradil tréner Slavomír Kňazovický.

Hagara sa od Baku cíti výborne

Kanoisti sa na dôležitý svetový šampionát pripravujú už sedem týždňov v Nimnici. Všetci spolu a zároveň každý osve. Hagara, Kohút aj Rusnák totiž prispôsobujú svoje tréningové dávky a úseky primárnej trati.

Tridsaťročnému Hagarovi robí sparingpartnera mladý Dávid Dorička. „Sezóna bola všelijaká. Príliš sa mi nedarilo. Na Európskych hrách v Baku (skončil 6. v B-finále, pozn.) mi to vôbec nevyšlo podľa predstáv, no odvtedy sa mi jazdí veľmi dobre. V Nimnici som si utvoril nové rekordy na dvestovke. Mám azda najlepšiu formu, odkedy sa špecializujem na šprint. Dokonca jazdím lepšie ako pred olympiádou v Londýne,“ priznáva rodák z Bojníc. To však neznamená, že by mal pred majstrovstvami sveta prehnané očakávania. Na svoje šance hľadí triezvo.

„Zlepšil som sa, ale či to bude stačiť na to, aby som sa priblížil k svetovej špičke, sa ešte len ukáže. Na časy najlepších mi ešte stále chýba sekunda a pol. Ak všetko sadne, zabojujem o postup do finále. To je pre mňa alfa a omega. Ak to vyjde, tam by som si už veril,“ dodáva. Miestenku do Ria si zabezpečí sedem najlepších.

Pred štyrmi rokmi v Szegede Hagara na prvý pokus v boji o olympiádu neuspel. Krátko pred Londýnom však vyhral dodatkovú európsku olympijskú kvalifikáciu v Poznani a pod piatimi kruhmi následne príjemne prekvapil. Postúpil do finále, v ktorom obsadil vynikajúcu šiestu priečku.

Rusnáka povzbudila prehra s Kohútom

Aj Rusnák bojoval o Londýn v Poznani, ale účasť mu ušla o jedinú priečku. V boji o posledné dve miestenky skončil tretí. „Zažíval som vtedy veľké sklamanie. Chýbal kúsoček. Teraz to hádam dopadne lepšie,“ želá si.

Hoci do začiatku šampionátu ostáva menej ako týždeň, tlak ani nervozitu nepociťuje. Zdravotne je v poriadku a pomaličky dolaďuje formu na najdôležitejšie preteky v sezóne. Hoci sa mu v ostatných rokoch veľmi darí na neolympijských 5000 m, táto obľúbená trať ide tentoraz trošku bokom. „Cieľ je jasný – vybojovať olympijskú miestenku. Všetko sme tomu prispôsobili. Na nič iné nemyslím. Pred Milánom nemám veľké oči, ale dám do toho všetko. Na majstrovstvách sveta som ešte na kilometri do finále nepostúpil, ale vlani na európskom šampionáte som skončil šiesty. Také umiestnenie by mi na Rio stačilo,“ hovorí.

Postup na olympiádu si zabezpečí šesť lodí, ale možno sa bude tešiť aj siedmy. „Ak bude v prvej šestke Brazílčan, tak sa poradie poposúva. Patrí medzi favoritov, takže je to dosť reálne. Plán je jednoznačný. Postúpiť do finále a tam zabojovať. Keď predbehnem troch súperov, bude to úžasné,“ naznačuje Rusnák.

Dvadsaťsedemročný vodák Dukly Trenčín je slovenskou jednotkou na kilometri, tento rok ho však na prvých kvalifikačných pretekoch v Račiciach zdolal Kohút. „Preto som na Svetovom pohári v Duisburgu neštartoval na 1000 m, ale na polovičnej trati. Prehra s Rasťom ma nevystrašila, práve naopak. Skôr mi pomohla. Ešte viac ma naštartovala. Domáca konkurencia nie je veľká, ale som vďačný aj za ňu, bez Rasťa a Vinca Farkaša by som to mal náročnejšie,“ priznáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #kajak #Vladimír Hagara #Matej Rusnák #kanoe