Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na olympiádu sa vráti ragby aj golf

Meškajúca výstavba športovísk, vysoká kriminalita či znečistené more sú najrozsiahlejšie problémy, ktoré sa spomínajú v súvislosti s budúcoročnými olympijskými hrami v Riu de Janeiro.

05.08.2015 18:06
Danka Barteková Foto: ,
Danka Barteková (v strede).
debata

Členovia Slovenského olympijského výboru (SOV) i samotní športovci ubezpečili, že rok pred začiatkom prestížneho podujatia sú obavy zbytočné. Členka Medzinárodného olympijského výboru Danka Barteková, je presvedčená, že organizátori sa vyrovnajú s doterajším časovým sklzom.

„Športoviská sú na 70 až 80 percent dokončené, čo je dostatočná záruka. Počas vlaňajšieho futbalového šampionátu v Brazílii sa všetko dokončovalo na poslednú chvíľu a napokon všetko fungovalo podľa predstáv. Obyvatelia Ria podporujú olympiádu, čo nás ubezpečuje v tom, že prebehnú v poriadku,“ konštatovala bronzová medailistka v skeete z olympiády v Londýne.

Na budúcoročnom športovom sviatku sa predstaví približne 15 000 športovcov z 206 krajín, ktorí si zmerajú sily v dvadsiatich ôsmich športoch. Bojovať budú dovedna o 306 medailových kolekcií. Po 92-ročnej odmlke sa do programu OH vracia ragby a po dlhých 112 rokoch aj golf.

„Olympiáda sa premiérovo uskutoční na území Južnej Ameriky. O Riu sa hovorí, že je to najkrajšie mesto na svete. Na budúcoročný sviatok sa veľmi tešíme, pretože Brazília je krásna a veľká krajina s obrovským potenciálom. Nemám pochybnosť, že hry prebehnú v poriadku a ľudia zažijú nezabudnuteľné okamihy,“ tvrdí prezident SOV František Chmelár.

Vedúci slovenskej výpravy Peter Korčok už v Brazílii bol dvakrát a čoskoro sa tam pozrie opäť. „Už 16. augusta tam ideme na ďalšiu pracovnú návštevu. Organizátori nás zoznámia s logistickým zabezpečením a s konkrétnym harmonogramom olympijských hier. Konečne budeme mať reálnu predstavu o tom, čo nás o rok v lete bude v Brazílii čakať,“ dodal Korčok.

Účasť na tretej olympiáde v rade si s predstihom zabezpečila kladivárka Martina Hrašnová. „Olympiáda je celoživotným vrcholom. Očakávania sú vždy obrovské. Keď som bola mladšia, bývala som nervóznejšia. Teraz to bude náročnejšie v tom, že budem dlhšie odlúčená od mojej dcéry. V Riu pôjde o moju poslednú olympiádu, preto si dám na nej záležať. Kladivu sa venujem sedemnásť rokov a toto by mohol byť krásny vrchol kariéry,“ vraví atlétka VŠC Dukla Banská Bystrica.

Za splneným limitom na olympijské hry 78 m zaostáva kladivár Marcel Lomnický o 37 centimetrov. Veľkú vedu z toho nerobí. „Limit zatiaľ splnilo sedem pretekárov a do Ria pôjde 32 kladivárov. Nemyslím si, že všetci prehodia túto vzdialenosť. Verím, že túto hranicu čoskoro prekonám, nech môžem spokojne spávať,“ povedal 28-ročný rodák z Nitry.

Po Londýne môže ísť o jeho druhú účasť pod piatimi kruhmi. „O tom, že pôjdem do Londýna som sa dozvedel mesiac pred olympiádou. Výkonnosť aj ambície sú vyššie. Zatiaľ mi to nedochádza, ale napätie sa bude určite stupňovať,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #Rio 2016