Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Domáci milujú hry a olympijské budú tiež, tvrdí Slovenka z Ria

V Riu de Janeiro žije už vyše štyridsať rokov. Pôvodom Slovenka Zuzana Paternostro-Trepková býva v susedstve svetoznámej pláže Copacabana, kde sa uskutočnia aj niektoré súťaže budúcoročných olympijských hier.

05.08.2015 10:00
Zuzana Paternostro-Trepková, rio Foto:
Nemyslím si, že v Riu hrozia nejaké vážnejšie komplikácie, aké napríklad vyskakovali v niektorých iných prípadoch pred a v priebehu veľkých podujatí, vraví Zuzana Paternostro-Trepková.
debata

Približuje atmosféru, ktorá v brazílskom meste vládne a tiež jeho prípravy na najväčší športový sviatok planéty.

Presne o rok sa začnú v Riu olympijské hry. Cítiť v meste, že sa blíži veľké podujatie, alebo je jeho termín pre obyvateľov ešte príliš vzdialený?
Platí skôr to druhé. Ale minimálne vlastné nohy každého presviedčajú, že olympiáda sa blíži, že v meste sa niečo výnimočné deje.

V akom zmysle?
Všade sa niečo buduje, búra, stavia. Presuny v meste – to je ako chôdza alebo beh cez prekážky. Niektoré úseky v uliciach ľudia prekonávajú ťažšie ako obvykle. Komplexnou prestavbou prechádza najmä dopravná sieť. Mám pocit, že Rio zasiahla stavebná horúčka.

Čo môže byť podľa vás najväčší problém megapodujatia? Z čoho môžu vzniknúť najväčšie komplikácie?
Nemyslím si, že v Riu hrozia nejaké vážnejšie komplikácie, aké napríklad vyskakovali v niektorých iných prípadoch pred a v priebehu veľkých podujatí. Rio vnímam ako otvorené a priateľské mesto, v ktorom niet miesta na neznášanlivosť. Napríklad v štvrti Saara v centre mesta v pohode spolu nažívajú desiatky rokov obchodníci arabského i židovského pôvodu.

Pred vyše rokom sa pred majstrovstvami sveta vo futbale uskutočnili v niektorých mestách, aj v Riu, protesty a demonštrácie, ľudia nesúhlasili s veľkými výdavkami, lebo krajina má dosť problémov v rôznych oblastiach. Nehrozí niečo podobné aj pred OH?
Ale v čase futbalového turnaja bola atmosféra všade pokojná a priateľská… Pred ním nepokoje vyvolávala nepatrná časť obyvateľstva, médiá jej venovali pomerne značnú pozornosť. Teraz som niečo podobné ešte nepostrehla. Už dávno nebola nijaká demonštrácia ani protestná akcia.

Venujú sa médiá problémom spojených s prípravou podujatia?
Momentálne sa v nich najväčšia pozornosť sústreďuje najmä na veľké podniky a ich rôzne prešľapy ekonomického charakteru. V uplynulých dňoch olympijské hry zaberali v televízii i tlači minimálny priestor.

Stavajú sa nové linky metra, ktoré majú spojiť športoviská a mali by viesť až po olympijskú dedinu. Objavili sa pochybnosti, že metro nebude dobudované. Aká je aktuálna situácia?
Rio je veľké mesto a zvládnuť dopravu účastníkov a návštevníkov bude náročné. Ale ako som naznačila, na tom sa práve usilovne pracuje. Podľa mňa to organizátori zvládnu. Aj keď v pote tváre. Počasie im praje a tunajšia zima poskytuje veľmi dobré podmienky v skoro až letnom počasí.

Akí sú Brazílčania? Robia takisto všetko na poslednú chvíľu?
Nemôžeme ich posudzovať zo zorného uhla Európanov. V Riu žijú ľudia, ktorí sú ležérnejší, majú iný prístup k životu i povinnostiam. Ale milujú hry ako také a olympijské budú tiež. Urobia veľa vecí na poslednú chvíľu. Ale aj cudzinec, ktorý videl aspoň raz celý, ale naozaj celý karnevalový sprievod, ktorý trvá niekoľko dní a nocí a za jednu noc sa v ňom premelie obrovské množstvo ľudí, nemôže podceniť organizačné schopnosti domácich.

V meste vznikajú alebo prebudovávajú nové športoviská. Je nejaké, ktoré vás osobitne upútalo?
Skoro všade sa ešte pracuje. Z toho, čo som mala možnosť vidieť, sa mi páči už prerobená legendárna Maracana, kde som sa s jednou skupinou zúčastnila aj so sprievodcom na jej prehliadke. Tento štadión bude jedným z hlavných športovísk Hier, uskutoční sa na ňom aj otvorenie i ukončenie podujatia. Rada by som sa zúčastnila na slávnostnom otvorení, ale nemám zatiaľ lístok.

Môžu si už obyvatelia Ria kúpiť na túto udalosť vstupenku?
Prejavila som o ňu záujem, zaregistrovala som sa, ale záujemcov je podstatne viac ako miest na štadióne. Systém je taký, že sa vstupenky žrebujú v niekoľkých kolách. Cena je rôzna, podľa ich kategórie. Najlepšie stoja šesť až osem minimálnych brazílskych platov, čo sa blíži k 1500 eurám. To si málokto z bežných Brazílčanov môže dovoliť. Sú však aj lacnejšie lístky. Rada by som sa vybrala aj na nejaké súťaže, ale program je veľmi široký a zatiaľ si z neho neviem vybrať. A rada by som videla v akcii aj slovenských športovcov.

Pred niekoľkými mesiacmi sa objavili informácie, že zo zátoky v lagúne Lagoa Rodrigo de Freitas, kde budú súťaže OH, vylovili tony mŕtvych rýb…
To je stará pesnička o jazere, kde je dlhšie vysoká úmrtnosť rýb. Stavebné spoločnosti dlhodobo odhrýzali z jeho brehov. Tým sa zasypávalo aj dno jazera, pred dvadsiatimi-tridsiatimi rokmi bolo podstatne hlbšie. Rybám sa tam darí, bez prírodného nepriateľa sa rýchlo rozmožujú. Hynú pre nedostatok kyslíka. Napriek tomu práve táto oblasť – čo je veľmi divné a nezrozumiteľné – patrí v meste k najdrahším. Vyrastajú tam rezidencie, ktoré stoja na pozemkoch s najdrahším metrom štvorcovým. Ako je to možné…? Vo všeobecnosti sa predpokladá, že zainteresované inštitúcie mesta túto situáciu v čase olympiády udržia v norme.

Je voda v mori pri mestských plážach znečistená, dá sa v nej kúpať?
Všetci navštevníci si musia uvedomiť, že pláže Ria de Janeiro nie sú úplne ideálne na rekreačné kúpanie a čľapkanie vo vode. Ide o brehy Atlantického oceána a zároveň pláže veľkomesta s celou váhou plavebnej dopravy. Niečo podobné ako sú v Európe veľké prístavy Rotterdam či Hamburg. Napriek tomu sa niečo zachovalo aj z krás strateného tropického raja. Hostia nebudú sklamaní, lebo okrem pláží, ktoré nie sú rozprávkové, má Rio ešte veľa iných atrakcií. To všetko spolu s veľkou pozornosťou a typickou pohostinnosťou, ktoré toto mesto ponúka.

Olympiáda sa uskutoční v auguste, keď vládne v Riu ročné obdobie – zima. Čo to pre návštevníkov znamená? Aké je aktuálne počasie v meste?
V posledných rokoch sa zima mení, nie je nikdy rovnaká. Teploty sa pohybujú od 8 do 28 stupňov Celzia. More sa tu využíva celý rok. Na surfovanie, ale aj plávanie. Najmä pre otužilejších to nie je nijaký problém.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Copacabana #Olympijské hry #Rio 2016