Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plavci zabojujú o finále a miestenky do Ria

Bez medailových nádejí, ale zato s finálovými ambíciami. Také je odhodlanie slovenských reprezentantov v bazénovom plávaní v rámci majstrovstiev sveta v plaveckých športoch v Kazani od 2. do 9. augusta.

01.08.2015 07:00
bazén, plávanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Najväčšia pozornosť sa upriami na trojicu Richard Nagy, Tomáš Klobučník a Katarína Listopadová. Každý z nich má už splnený limit v jednej disciplíne na olympiádu do Ria. Vytrvalec Nagy sa pokúsi prekonať bájnu 15-minútovú hranicu na 1500 m. Na zvyšných troch tratiach zabojuje o olympijské limity. „Verím, žeby sa to mohlo podariť na 400 m voľný spôsob a 400 m polohové preteky,“ tvrdí 22-ročný Bratislavčan.

Prsiar Tomáš Klobučník túži po finálovej osmičke na 100 m. Na dvojnásobnej trati sa zameria na splnenie olympijského limitu. Najvyťaženejšou slovenskou plavkyňou bude tradične Katarína Listopadová, ktorá by sa mala predstaviť v piatich disciplínach. Najvyššie ambície má na motýlkarskej stovke.

„Svetová špička sa neustále posúva, rovnako ako naši plavci. Účasť v semifinále by nám nemala utiecť. Finále bude perfektný úspech. Dúfam, že si najlepšie slovenské trio zabezpečí ďalšie olympijské miestenky,“ želá si športový riaditeľ Slovenskej plaveckej federácie Miroslav Nowak.

Zvyšní štyria slovenskí plavci – Marek Botík, Karin Tomečková, Miroslava Syllabová a Lucia Ledererová môžu len prekvapiť. „U päťdesiatkárov je najdôležitejší štart, od ktorého sa bude všetko odvíjať. Verím, že si niekto z týchto plavcov zlepší svoje osobné maximum,“ dodal.

Plavecké súťaže prebehnú na futbalovom štadióne Rubinu, ktorý má upravenú kapacitu na 13-tisíc miest. „Postavili tam dva bazény a pre divákov to bude mať patričný náboj. Škoda, že tréningový bazén nemá strechu, čo môže v prípade nepriaznivého počasia spôsobiť menšie komplikácie,“ vraví Nowak.

Väčšina plaveckých výprav býva v spoločnom komplexe z letnej univerziády spred dvoch rokov. „Výnimku tvoria len Američania, Rusi či Taliani, ktorí bývajú v hoteloch. V spoločnej dedine je príjemná atmosféra, kvalitné ubytovanie i strava. K bazénom to máme zhruba 20 minút,“ doplnil.

V metropole Tatárska vládnu veľké bezpečnostné opatrenia. „Na všetkých vstupoch vám kontrolujú čiarový kód, všade sú policajti. Batožiny prechádzajú röntgenom a zo začiatku sme museli zapínať aj telefóny či notebooky. Z jedálne je prísny zákaz čokoľvek vynášať. Preniesť banán v ruksaku je nemožné,“ uzavrel športový riaditeľ.

Disciplíny Slovákov na MS v Kazani
Katarína Listopadová – 50 m, 100 m motýlik, 50 m, 100 m znak, 200 m v. sp. Richard Nagy – 400 m, 800 m, 1500 m v. sp., 400 m pol. pret.. Tomáš Klobučník – 100 m, 200 m prsia. Marek Botík – 50 m prsia. Miroslava Syllabová – 50 m, 100 m v. sp. Karin Tomečková – 200 m znak. Lucia Ledererová – 50 m prsia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Nagy #Tomáš Klobučník #Katarína Listopadová