Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radosť z víťazstva tlmil nesplnený limit

Slovensko má prvého atléta, ktorý triumfoval na prestížnom podujatí Diamantovej ligy. Vo štvrtok sa to v Štokholme podarilo v súťaži diaľkarok Jane Velďákovej.

31.07.2015 15:14
Jana Velďáková Foto: ,
Jana Velďáková a jej víťazný pokus v Štokholme.
debata

Zverenka trénera Radoslava Dubovského si po piatich pokusoch 636 – 615 – 643 – 632 – 626 udržiavala solídnu tretiu priečku. V poslednom skoku sa výrazne zlepšila a súperkám výkonom 660 cm uletela na prvé miesto.

„Mala som už podobné súťaže, kde som zvíťazila posledným pokusom. Verila som si aj tentokrát. Niektoré pretekárky skáču v priebehu súťaže 620 cm a zrazu sa utrhnú na 680 cm. Povedala som si, že prečo by sa to nemohlo podariť aj mne,“ uviedla 34-ročná slovenská reprezentantka.

Vo švédskej metropole pritom neboli ideálne podmienky. „Rozcvičku sme absolvovali v daždi a na chvíľu sme sa schovali v útrobách štadióna. Celý sektor bol premočený. Počas súťaže sa počasie umúdrilo. Škoda len, že nám nepomohol viac vietor. S jeho pomocou som už mohla mať miestenku na svetový šampionát,“ dodala.

Rodáčka z Rožňavy zvíťazila v konkurencii šiestich pretekárok pred Švédkou Jarderovou (655 cm) a Nemkou Stolzovou (649 cm). Až štyri diaľkarky zo štartovej listiny prekonali v tomto roku hranicu 680 cm. Sezónne maximum Jany Velďákovej je 668 cm, ktoré dosiahla na Európskych hrách v Baku. Na limit na MS do Pekingu ho potrebuje zlepšiť o dva centimetre.

„Formu mám dobrú. Stačí len trafiť priaznivý vietor a presný odraz, aký som mala pri poslednom pokuse v Štokholme. Na tréningu sa dokážem aj z krátkeho rozbehu priblížiť k svojmu osobnému rekordu – 672 cm. Podľa týchto ukazovateľov by som limit do Pekingu mohla urobiť.“

Najlepšia slovenská diaľkarka štartovala na podujatí Diamantovej ligy štvrtýkrát v kariére. Pred týždňom sa premiérovo dostala na stupne víťazov, keď v Londýne skončila tretia.

„Účasť v Štokholme som mala zabezpečenú už dlhšie. Londýn sa potvrdil až tesne pred súťažou. Tieto mítingy sú úplne iný level. Stretávate sa s kvalitnejšími súperkami, všetko je na vyššej úrovni. Je to úžasná skúsenosť a človeka to ešte viac motivuje,“ priznala atlétka Akademik TU Košice.

Najbližšie sa predstaví na víkendových majstrovstvách Slovenska, ktoré sa konajú v Banskej Bystrici. Ďalší týždeň má na programe Atletickú ligu v Trnave. „Verím, že si zaistím miestenku na šampionát. Rada by som si zaskákala na štadióne, kde som pred siedmimi rokmi štartovala na olympiáde,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Velďáková