Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vytrvalec Nagy: Sústreďujem sa na časy a olympiádu. Finále bude zázrak

Pred rokom očaril plaveckú verejnosť skvelými výkonmi na majstrovstvách Európy v Berlíne. Slovenský vytrvalec Richard Nagy (22) sa v utorok vrátil z dvojtýždňového sústredenia na Malorke, kde sa pripravoval na vrchol sezóny - majstrovstvá sveta v Kazani.

30.07.2015 09:00
Richard Nagy Foto: ,
Slovenský plavec Richard Nagy.
debata

„Zameriavali sme sa na rýchlosť. Verím, že na futbalovom štadióne ukážem svoje umenie,“ vraví rodák z Bratislavy.

Pred rokom ste pred majstrovstvami Európy v Berlíne tvrdili, že ste neboli nikdy silnejší a rýchlejší. Ako sa cítite teraz?
Vyhlásenia som mal veľké a napokon som v prvej disciplíne na 400 m kraul ,vyhorel'. Tréningy boli tento rok približne rovnaké ako vlani. Tentokrát to poviem trochu jemnejšie – cítim sa lepšie a som rýchlejší.

Čo všetko ste zvládli počas dvojtýždňového sústredenia?
Bola to finálna príprava a tréningy neboli sadistické ani zvrátené. Smerovalo to všetko do rýchlosti. Neboli tam žiadne ľahko zapamätateľné tréningy typu 8-krát 1500 m. Jedným okom som stihol pozorovať aj súperov z Holandska či Nórska, ktorí sa chystajú do Kazane.

Dovolenkárom ste nezávideli leňošenie na pláži?
Trochu. Keď som ich videl pri mori, vyhlásil som, že o tridsať rokov sa sem určite vrátim. Budem si užívať dovolenku a smiať sa všetkým, ktorí sem chodia trénovať.

Ktorá disciplína bude v Kazani vašou hlavnou?
Mojou srdcovkou je bezpochyby tisícpäťstovka. Na nej už mám splnený olympijský limit, preto kladiem veľký dôraz aj na 400 m voľným spôsobom i polohovke. Olympiáda je mojou prioritou a chcel by som na nej súťažiť v čo najväčšom počte disciplín.

Na európskom šampionáte ste si na 1500 m zlepšili osobné maximum o 15 sekúnd (15:07,29). S čím budete spokojný tentoraz?
Ťažko povedať. Verím, že by som sa mohol o niečo zlepšiť. Keď to bude príliš, ostanem prekvapený. Keď sa posuniem len o trochu, bude to dobré. Na vysnívanú hranicu pod 15 minút intenzívne nemyslím. Raz sa mi to podarí zaplávať.

Myslíte skôr na výsledný čas alebo konkrétne umiestnenie?
Momentálne je to u mňa stále o čase. Ešte nie som na tom tak dobre, že by som mohol polemizovať o umiestneniach. V mojich disciplínach nie je semifinále a keď chcem plávať aj poobede, musím byť v najlepšej osmičke. To však už mierim poriadne vysoko.

Aká bude konkurencia na tisícpäťstovke?
Videl som zoznam prihlásených plavcov a so svojím časom sa pohybujem okolo 20. miesta. Dvanásť ľudí už zaplávalo pod 15 minút. Konkurencia je obrovská a dostať sa do finále bude malý zázrak. Papier však znesie veľa a spravím všetko preto, aby sa mi to podarilo.

Keďže obľubujete vytrvalostné disciplíny, neuvažovali ste súťažiť aj v diaľkovom plávaní?
V Kazani to bolo pred bazénovými súťažami, ktoré sú mojou prioritou. Zbytočne by ma to spomalilo a unavilo. Iné to bude na olympiáde v Riu, kde by 10 km malo byť až na záver. Pokúsim sa tam kvalifikovať, aj keď poriadne neviem, čo to obnáša. Na otvorenej vode som ešte 10 km neplával.

Je o vás známe, že si rád doprajete nezdravé jedlo. Platí to aj pred vrcholom sezóny?
Vôbec. Už mesiac pred súťažou si dávam zvýšený pozor na životosprávu. Nehovorím, že sa všetkému vyhýbam, ale snažím sa kontrolovať, čo zjem. Pár dní pred súťažou už vypúšťam mastné jedlá ako slaninu či klobásu, sladkosti a sladené nápoje. Priamo na šampionáte už neskúšam žiadne miestne špeciality. Pred pretekmi sa snažím zavodniť tekutinami, aby som počas súťaže nebol dehydrovaný.

Máte pred pretekmi nejaké rituály?
Ľudia sa mi často smejú, že sa pred skokom do vody všelijako naťahujem, ale neberiem to ako rituál.

Ako vnímate skutočnosť, že šampionát sa uskutoční na futbalovom štadióne?
Je to netradičné a zaujímavé. Škoda, že pod nami nebude ihrisko alebo tráva. Má tam však byť 12-tisícová kapacita a keby bola atmosféra ako na futbale, nebudem namietať.

Uzavreli ste pred šampionátom nejakú špeciálnu stávku?
Zatiaľ nie. Na Malorke sme sa však s plaveckým kolegom Pavlom Jelenákom stavili, kto za dva týždne viac schudne. Vyhral som. Podarilo sa mi zhodiť 2,5 kg, kým Paľovi len 2 kg. V súčasnosti vážim 80,5 kg, čo je moja ideálna súťažná hmotnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Richard Nagy #Rio 2016