Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vinníci riskujú tvrdú pečeň a impotenciu

Umelé zvyšovanie výkonnosti či neúmyselný prehrešok? Veľkým dopingovým prípadom sa nevyhli ani slovenskí športovci.

07.07.2015 12:00
Haborák, vrh guľou, OH 2008 Foto:
Bývalý slovenský guliar Milan Haborák.
debata (1)

Najväčšia časť športových previnilcov sa venovala atletike, kulturistke či pretláčaniu rukou. Na čiernom zozname však nechýbajú ani hokejisti, cyklista či tenista.

Doživotný zákaz športovej činnosti dostali guliari Mikuláš Konopka, Milan Haborák či dráhový cyklista Jaroslav Jeřábek. Nedovolenú látku mali v tele opakovane, čím ich neminul najvyšší trest. Haborákovi našli tesne pred olympijskými hrami v Aténach 2004 zakázaný peptidový hormon hCG a musel slovenskú výpravu opustiť priamo z dejiska olympiády. Dostal dvojročný dištanc. V roku 2010 mal rodák z Prešova na mimosúťažnej kontrole pozitívny test na metabolity stanozololu.

„Látku som neužil vedome. Jediné racionálne vysvetlenie je, že jeden zo suplementov výživy, ktoré som užíval, mohol byť kontaminovaný zakázanou látkou. Brať vedome stanozolol v mojom veku a športovej úrovni je absolútna blbosť. Chceme mať s manželkou druhé dieťa, chcem mať zdravú rodinu,“ uviedol vtedy 37-ročný guliar pre Pravdu.

Trojnásobný slovenský atlét roka, ktorý súťažil na dvoch olympiádach – Sydney 2000 a Peking 2008 bral doplnky výživy ako prirodzenú súčasť svojej športovej kariéry. To, že by zobral nedovolený prostriedok úmyselne, rezolútne odmietol.

„Vrcholový šport sa robí na hrane. Nikdy som sa nechodil schovávať na dlhé sústredenia na Nový Zéland. Pri mojom prvom náleze na mítingu v Madride boli určení na dopingovú kontrolu prví traja. Ja som skončil štvrtý. Lenže jeden slávny guliar, ktorý obsadil tretie miesto, zrazu nenastúpil na šiesty pokus a zmizol zo štadióna. Absolútne bez problémov som sa išiel vyčúrať ja. Tak buď som naozaj magor alebo by som sa tiež vyhol kontrole. Špinavú vzorku by som vedome nedal ani náhodou,“ dodal.

Podľa jeho slov sa antidopingové hnutie sústreďuje na najslabších. „Skúste sa zamontovať do hokejovej NHL, tam ich nikto nepustí. Neverím tomu, že v športoch, v ktorých ide o státisíce eur mesačne nie sú ľudia vystavení riziku nezlepšovať svoj výkon aj zakázaným spôsobom. Pre verejnosť sme len my a vzpierači, ktorí nezarobia ani korunu a sú vďační za jedny tepláky, ochotní riskovať tvrdú pečeň a impotenciu. Z toho mi je zle,“ uzavrel Haborák.

Slováci medzi dopingovými hriešnikmi
Milan Haborák atletika 2010 steroid stanozolol
Mikuláš Konopka atletika 2008 metabolit metandienon
Andrej Bician atletika 2015 THC
Karol Beck tenis 2005 klenbuterol
Marcel Hanzal hokej 2004 THC
Martina Danišová Hrašnová atletika 2003 nandrolón
Matej Gašaj atletika 2014 dehydrochlórme­tyltestosterón
Igor Kočiš kulturistika 2006 epitostosterón
Ján Germánus pretláčanie rukou 2004 nandrolón
Jaroslav Jeřábek cyklistika 2008 anabolické steroidy

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Milan Haborák