Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Divokú vodu na Liptove rozbúria svetové esá

Po ôsmich rokoch sa do Areálu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši vracia vrcholné medzinárodné podujatie. Od piatka do nedele je na programe 3. kolo Svetového pohára. Zúčastní sa na ňom takmer 300 pretekárov z 39 krajín sveta, vrátane kompletnej slovenskej špičky.

03.07.2015 11:00
Elena Kaliská Foto: ,
Elena Kaliská.
debata

Návrat olympijskej víťazky po zranení

V roku 2007 sa na liptovskom kanáli uskutočnili majstrovstvá Európy. Posledné preteky svetového pohára sa tu konali pred sedemnástimi rokmi. Víťazstvo si pripísala v tom čase 26-ročná Elena Kaliská.

„Na tento triumf si vôbec nepamätám. Jednotlivé roky ubiehajú veľmi rýchlo a tých svetových pohárov bolo strašne veľa. Človeku ani nepríde, čo bolo pred toľkými rokmi. Každopádne je výborná správa, že sa môžeme predviesť pred zrakmi domácich divákov, ktorí nás vybičujú k dobrým výsledkom,“ uviedla zvolenská rodáčka.

Dvojnásobnú olympijskú víťazku na pár mesiacov vyradilo zo súťažného kolotoča zranenie chrbtice. Musela podstúpiť aj operáciu. Víkendová súťaž bude jej premiérová v tomto ročníku.

„Teším sa, že som späť v hre. Na druhej strane ešte nemôžem od seba očakávať veľké výsledky. Potrebujem určitý čas na tréning, lebo cítim rezervy, ktoré treba doladiť. Verím, že na prvý vrchol sezóny, ktorý sa začne v auguste, budem stopercentne pripravená,“ dodala.

Zo zberača je styčný dôstojník

Prvýkrát v kariére sa v domovskom stánku na takomto významom podujatí predstaví kanoista Alexander Slafkovský. Na európskom šampionáte 2007 neštartoval pre zranenie a počas SP 1998 bol 16-ročným juniorom.

„Pamätám si, ako som vtedy zbieral lístky od rozhodcov, keď pretekári prešli cieľom. Bol som zberač. Pretekať na domácej vode bude špecifické. Konečne ma fanúšikovia uvidia naživo a nebudú to musieť sledovať len v televízii. Bude to záväzok, ale ich podpora z brehu ma určite poženie vpred,“ vraví 32-ročný vodný slalomár.

Minuloročný majster Európy z Viedne čaká v aktuálnej sezóne na pódiové umiestnenie. „Tento kanál z medzinárodnej konkurencie takmer nikto nepozná. Ja som na ňom vyrastal a verím, že to využijem. Hoci tu jazdím 26 rokov, stále ma môže prekvapiť. Reagovať na zmeny by som mal však rýchlejšie ako zvyšní súperi, možno okrem Michala Martikána,“ doplnil s úsmevom.

Okrem súťaženia si Slafkovský zobral pod patronát aj kultúrno-spoznávaciu stránku Liptova. V stredu sa v areáli uskutočnila medzinárodná grilovačka aj s paintballovým turnajom.

„Na sociálnu sieť som pridal tipy na výlety a miesta, ktoré sa oplatí vidieť. Tým, že máme len jeden tréning denne, ostáva dosť času, aby pretekári spoznali krásy nášho kraja. Neoficiálne som sa stal styčným dôstojníkom, každý za mnou chodí po radu, kde by mohol stráviť voľný čas.“

Škantárovci favorizujú Kučeru s Bátikom

Špeciálnu motiváciu budú mať aj celkoví víťazi SP 2014 – bratranci Ladislav a Peter Škantárovci. V Liptovskom Mikuláši si pred ôsmimi rokmi vybojovali premiérový titul európskych šampiónov.

„Máme to stále pred očami. Po semifinále sme boli na piatom mieste. Vtedy sa ešte spočítavali obe jazdy a pred finále sme strácali na českú dvojicu Volf a Štěpánek zhruba päť sekúnd. Po druhej jazde sme čakali len na nich a keď prišli do cieľa, spontánne sme sa radovali. Nechápali to, keďže zašli výbornú jazdu a z výsledku boli šokovaní,“ tvrdí Ladislav Škantár.

Na kanáli je v súčasnosti menej vody ako v jarnom období, keďže je závislý od stavu hladiny v neďalekej rieke.

„Ostatné dvoje preteky nám príliš nevyšli a hoci liptovský kanál nepatrí k našim najobľúbenejším, budeme si chcieť napraviť chuť. Väčšími favoritmi budú Kučera s Bátikom, ktorí ho poznajú dôvernejšie. My to však žiadnym súperom neuľahčíme. Navyše, tiež tu budeme mať silnú fanúšikovskú podporu,“ prezradil háčik úspešnej kanoistickej dvojice.

Program SP v Liptovskom Mikuláši:
Piatok: dvojkolová kvalifikácia C1M, C1Ž, K1M (9.00), dvojkolová kvalifikácia K1Ž a C2M (16.24), sobota: semifinále C1M, C1Ž a K1M (9.00), finále C1M, C1Ž, K1M (12.33), nedeľa: semifinále K1Ž, C2M (9.30), finále K1Ž, C2M (12.03).

Slovenská nominácia:
C1M: Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, K1Ž: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Zárubová, C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera – Ján Bátik, Juraj Skákala – Matúš Gewissler, K1M: Martin Halčin, Andrej Málek, Jakub Grigar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán #vodný slalom #Elena Kaliská