Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Randl: Spomienky na Baku sú nezabudnuteľné

Po zdravotných patáliách sa najlepší slovenský džudista Milan Randl vracia na miesto, kde získal prvý medzinárodný úspech.

24.06.2015 08:00
Milan Randl Foto:
Džudista Milan Randl.
debata

Na premiérových Európskych hrách v Baku zabojuje v hmotnostnej kategórii do 90 kg o cenný kov a body do olympijskej kvalifikácie. „Bude to perfektná súťaž s najlepšími európskymi borcami. Verím, že sa v nej nestratím,“ konštatoval pezinský rodák.

Pred dvoma mesiacmi absolvoval operáciu kolena, ktorá ho pribrzdila v tréningu. Šesť týždňov bol mimo žinenky. Žiadne džudo, iba posilňovanie. Teraz už štvrtý týždeň zarezáva naplno. Zranenie kolena bolo vskutku netradičné.

„Počas tréningu na mňa spadol džudista, ktorý zápasil na vedľajšej žinenke. Pri zrážke som urobil prudký drep a pocítil prenikavú bolesť. Mesiac som sa rozhodoval, či ísť na operáciu. Medzitým som bol na turnaji v tureckom Samsone, kde som odstúpil pre pretlačený lakeť. Koleno sa nezlepšovalo a magnetická rezonancia ukázala poškodenú chrupavku, ktorú mi museli vyčistiť,“ prezradil 28-ročný džudista.

Prvé tréningy po návrate na žinenku boli náročné. „Bolelo ma celé telo. Po operácii sa mi váha vyšplhala na 97 kg. Kvôli súťaži v českej lige som v priebehu týždňa zhodil šesť kilogramov. Obmedzil som stravu a posledné dva dni pil len vodu. Cítil som sa zle, ale zvládol som to. Teraz si udržujem hmotnosť okolo 93–94 kg, čo je bežná váha, ktorú pred súťažou zhadzujem,“ dodal. Na metropolu Azerbajdžanu má príjemné spomienky. Pred dvanástimi rokmi tam získali titul dorasteneckého majstra Európy. „Pamätám si, akoby to bolo včera (smiech). Bol to môj prvý významný úspech na medzinárodnom fóre. Na to sa nezabúda. Šiel som tam kvalitne pripravený, ale zlato ma príjemne zaskočilo.“

Odvtedy tam súťažil už niekoľkokrát a mesto sa mu menilo pred očami. Niekdajšie ošarpané budovy postupne nahradili moderné stavby. V Azerbajdžane sú džudo a zápasenie národným športom a športovci sú považovaní za obrovské hviezdy. Želal by si súboj práve s domácim borcom? „Nad žrebom vôbec nepremýšľam. Nechávam to na počítač. Je mi jedno koho dostanem. Škoda, že v našej kategórii nemáme žiadneho Arménca, lebo v tom prípade by som sa cítil ako doma,“ tvrdí s úsmevom.

Súboje v džude budú zároveň aj majstrovstvami Európy. Konkurencia bude v Baku bezpochyby vysoká. „Zakázal som si hovoriť čísla a výsledky. Dôležité je s trénerom zvoliť správnu taktiku, sústrediť sa na celkový zápas a kľúčové momenty. Ak to zvládnem a dostanem duel do svojich rúk, budem spokojný,“ doplnil.

Pezinský rodák je presvedčený, že nedávny šesťtýždňový výpadok je zažehnaný. „Ostatné dva turnaje v Minsku a Budapešti, na ktorých som skončil piaty mi ukázali, že po fyzickej stránke som na tom dobre. Technicky je to možno horšie, ale dá sa to vynahradiť fyzickými parametrami,“ tvrdí člen VŠC Dukla Banská Bystrica.

Dôležitejšie ako fyzická pripravenosť je niekedy psychická stránka. „Vždy záleží na detailoch – ako dokážem upraviť hmotnosť, dobre sa rozcvičiť a podobne. Pred súťažou sa snažím byť pokojný. Niekedy si v hlave premietam fragmenty, ktoré sa v zápase môžu vyskytnúť,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #džudo #európske hry v Baku #EH v Baku 2015 #Milan Randl