Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Túžba kanoistov: naladiť sa medailami na MS

Idú na Európske hry, ale Baku neuvidia. Slovenská rýchlostná kanoistika vyslala do Azerbajdžanu to najlepšie, čo doma má.

12.06.2015 08:30
Juraj Tarr Foto: ,
Juraj Tarr pred odchodom do Baku.
debata

V 15-člennej výprave kajakárov a kanoistov nechýbajú medailisti z ME, MS i olympijských hier. Hlavné mesto Azerbajdžanu, ktoré je centrom Európskych hier však neuvidia. Kanoistické súťaže sa totiž uskutočnia od nedele do utorka v 300 km vzdialenom Mingačevire.

„Chceme na premiérových Európskych hrách uspieť. Pre našich športovcov je to posledná medzinárodná previerka pred dôležitými majstrovstvami sveta v Miláne. Veríme, že všetci sú dobre pripravení a ich forma už pomaly graduje. Chceme priniesť nejaké medaily, hoci to nebude jednoduché. Konkurencia bude veľká ako na európskom šampionáte,“ naznačuje športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Filip Petrla.

Dvojnásobní majstri sveta z vlaňajška Erik Vlček a Juraj Tarr chcú v K2 postúpiť do finále. „Najdôležitejšie pre nás je, že sa z dňa na deň v tréningu zlepšujeme. Chceme sa čo najviac priblížiť súperom,“ tvrdí Tarr.

„Na ME aj Svetovom pohári v Duisburgu sme na kilometri sklamali, teraz berieme len finále. Ideálne by bolo skončiť do piateho miesta. Po návrate máme ešte 70 dní na prípravu na MS, kde sa bude bojovať o olympijské miestenky. Na domácich kvalifikačných pretekoch pôjdeme aj káštvorku,“ prezradil tréner Peter Likér.

Štvorkajak v zložení Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin zatiaľ v sezóne trápia zdravotné problémy. „Až v ostatných dvoch týždňoch sme zaberali ozaj v plnej sile. Pôvodne sme sa na Európske hry tešili. Chceli sme sa tam otestovať a získať skúsenosti z veľkého podujatia. Teraz nám to príliš nepasuje do kalendára, keďže chlapci nie sú v optimálnej forme. Sebavedomie im však nechýba,“ uviedol tréner Felix Masár.

„Cieľ sme si nedali, ale medaila by nás pred kvalifikačnými pretekmi a majstrovstvami sveta potešila a povzbudila. Dôležité bude, nezaostávať príliš za najlepšími. Trošku ma mrzí, že nebudeme v olympijskej dedine s ostatnými športovcami, ale s tým nič neurobíme. Európske hry berieme ako vážnejšie preteky,“ vysvetľuje Jakubík.

V olympijskom kilometri v K1 je najlepším Slovákom Peter Gelle. Vlani na MS v Moskve obsadil vynikajúce šieste miesto. „Väčšinou mám formu až v závere sezóny, azda to bude aj teraz rovnaké. Finálová účasť v Baku by bola fajn, ale čokoľvek vymením za vybojovanie si miestenky do Ria. Na Európskych hrách si môžem obzrieť súperov. Chcem dosiahnuť čo najlepší výsledok,“ tvrdí Gelle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr #európske hry v Baku