Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlato na európskom šampionáte obhajujú Škantárovci a Slafkovský

Na slovenskú reprezentáciu vo vodnom slalome čaká od piatka do nedele prvý vrchol sezóny - majstrovstvá Európy v nemeckom Marklleebergu.

29.05.2015 08:00
Škantárovci Foto: ,
Ladislav Škantár (vpredu) s bratrancom Petrom.
debata

Myšlienky väčšiny pretekárov smerujú na olympijskú kvalifikáciu do Ria, ktorá sa začína v auguste. Hoci bude európsky šampionát v úzadí, pätnásťčlenná slovenská výprava sa pokúsi nadviazať na vlaňajšiu medailovú žatvu z Viedne (3× zlato, striebro a bronz).

Individuálne triumfy obhajujú bratranci Ladislav a Peter Škantárovci v C2 a Alexander Slafkovský v C1. „Do súťaže pôjdem naplno, ale keď nezískam medailu, svet sa nezrúti. Moje úsilie smeruje k druhej polovici roka. Naposledy som tu jazdil pred dvoma rokmi a zvíťazil som. Dôležité je prebojovať sa do finále a tam rozhodne jedna jazda,“ tvrdí Slafkovský.

Slovenskí reprezentanti sa v dejisku pripravujú necelý týždeň. Markkleeberský kanál patrí medzi moderné a charakterom prekážok sa podobá londýnskemu. Po ôsmich rokoch od otvorenia sa dočká premiérového veľkého podujatia. „Najazdili sme tu toho dosť málo. Nerobí nám problém rýchlo sa adaptovať. Kanál sa nám páči. Tešíme sa na preteky, hoci dôležitejšie ešte len prídu,“ konštatoval Peter Škantár.

Vysoké ambície bude mať Michal Martikán, vlani vo Viedni skončil druhý a tiež bratia Peter a Pavol Hochschornerovci či Martin Halčin, ktorí obsadili 4. priečku.

K nádejam patrí juniorský majster sveta Jakub Grigar. Prvýkrát štartoval na seniorskom vrcholovom podujatí na ME v Krakove 2013. „Pretekať medzi mužmi je náročnejšie. Som trochu nervózny. Je tu ťažká voda, vyžaduje si silu a techniku. Rád by som sa prebojoval do finále,“ prezradil 18-ročný Lipták.

Premiéru medzi dospelými zažijú kajakári Kristína Zárubová a Andrej Málek.

Slovenská nominácia na ME vo vodnom slalome

Muži, C1: Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš. K1: Martin Halčin, Jakub Grigar, Andrej Málek. C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera, Ján Bátik. Ženy, K1: Jana Dukátová, Kristína Nevařilová, Kristína Zárubová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom