Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolt tretru zbožňuje, hoci mu omŕzali prsty

Zatiahnuté nebo nad Ostravou rozjasnil jamajský blesk. Megahviezda svetovej atletiky Usain Bolt sa na Morave zdržal sedem dní.

27.05.2015 17:30
debata
Usain Bolt v Ostrave. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Usain Bolt Usain Bolt v Ostrave.

Užíval si voľnosť, pohodlie a príjemnú atmosféru. Po daždivom triumfe na Zlatej tretre sa potešil s fanúšikmi, pozdravil s hokejistom Jaromírom Jágrom a ráno po pretekoch odfrčal súkromným lietadlom.

„Som šťastný, keď v Ostrave môžem bežať. Škoda len, že tu stále prší. Diváci boli vynikajúci a aj kvôli nim som sa chcel ukázať v najlepšom svetle. Zima však bola poriadnym strašiakom. Mrzli mi aj prsty,“ uviedol Bolt pre idnes.cz.

Dvadsaťosemročný šprintér zvíťazil v šprinte na 200 m výkonom 20,13 s. V náročných podmienkach a s vypusteným záverom je to solídny výsledok. „Chcel som sa dostať pod dvadsať sekúnd, ale nevyšlo to. Mal som najpomalšiu štartovaciu reakciu a v chladnom počasí sa človek podvedome bojí aj zranenia,“ dodal.

Na ostravskom mítingu dominoval pri všetkých siedmich účastiach. Premiérovo sa tu predstavil v roku 2006 a bola to vôbec jeho prvá súťaž, na ktorej sa predstavil ako profiatlét. „Tretra je jediný míting, na ktorom v posledných piatich rokoch chodí na spoločné obedy a večere s ostatnými športovcami. Na iných podujatiach mu jedlo nosia až do izby,“ prezradil jeho manažér Ricky Simms.

Ír s Boltom spolupracuje už deväť rokov a s odľahčením tvrdí, že do Ostravy jeho zverenca láka kontrast medzi karibským slnkom a miestnou klímou. Na účasť jamajskej superstar má značný vplyv aj manažér Zlatej tretry Alfonz Juck. Povráva sa, že talent u nádejného šprintéra objavil medzi prvými.

„V roku 2004 ho poznali len štatistici a ľudia, ktorí sa zaoberajú atletikou. Už vtedy som cítil, že bude výnimočný. Sľúbil nám, že ak bude zdravý, vždy do Ostravy rád príde. Podľa jeho vyjadrení o konci kariéry máme ešte dve možnosti, aby sem zavítal. Verím, že raz nám vyjde aj teplé počasie, lebo zima je pre neho utrpením,“ konštatoval Juck pre Pravdu

Aké špeciálne požiadavky má jeden z najžiadanejších športovcov na svete?

„Najdôležitejšie je nájsť pre neho vhodný termín. Ostatné veci už dokážeme vybaviť. Mimoriadnym benefitom je, že sme mu zabezpečili súkromné lietadlo z Viedne do Ostravy a späť. Už samotný presun z Jamajky do Ostravy nie je jednoduchý a keďže má problémy s chrbticou, potrebuje komfort,“ doplnil slovenský atletický odborník.

Počas desiatich rokov od prvej účasti sa z mladého jamajského juniora stala športová celebrita, ktorá šesťkrát zvíťazila na olympiáde. „Jeho hodnota je neporovnateľná s inými svetovými atlétmi. Z rozpočtu, ktorý máme k dispozícii na všetkých atlétov, ukrojí Bolt zhruba 40 percent,“ uzavrel Juck.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Zlatá tretra v Ostrave