Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanoisti štartujú sezónu na ME. Štvorkajak bez háčika

Vlani našli ideálne zloženie posádok, tento rok chcú získať čo najviac olympijských miesteniek. Slovenskí rýchlostní kanoisti majú pred sebou prvý z troch vrcholov sezóny. Od piatka do nedele sa predstavia na majstrovstvách Európy v Račiciach.

28.04.2015 21:32
Štvorkajak Foto:
Mladý slovenský štvorkajak.
debata

Radi by z vody vylovili čo najviac dobrých umiestnení ozdobených o nejakú medailu. Najväčšiu prioritu však budú mať až augustové majstrovstvá sveta v Miláne, ktoré budú zároveň kvalifikáciou do Ria. Ešte pred nimi sú na programe júnové Európske hry v Baku.

„Všetci počas zimy aj na jar tvrdo pracovali, aby boli úspešní najmä na majstrovstvách sveta. Verím však, že prezentácia pred médiami, fanúšikmi aj trénermi prostredníctvom ME je tiež veľmi dôležitá a chcú uspieť aj v Račiciach. Dúfame, že čo najviac lodí si vyjazdí postup do finále a niekto pridá i medailu,“ tvrdí športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Filip Petrla.

Vedenie zväzu si tradične najviac sľubuje od posádok v K2 a K4. Ambície štvorkajaka však výrazne naštrbili zdravotné problémy. Gábor Jakubík mal tréningový výpadok pre zápal priedušiek a háčika Marka Krajčoviča vyradili z hry problémy so zubom. Musí brať antibiotiká a v lodi ho tak nahradil talentovaný Denis Myšák.

„Štart na seniorských majstrovstvách Európy beriem ako veľkú príležitosť a možnosť nazbierať cenné skúsenosti. S chalanmi zo štvorkajaka sme absolvovali vlaňajšiu prípravu i tohtoročné sústredenie, čiže sa dobre poznáme. Zvyknúť si na sedenie v káštvorke však nie je vôbec jednoduché. Vyžaduje si veľa spoločných tréningov,“ hovorí Myšák.

Háčik je v štvorkajaku najdôležitejší člen posádky. O to bude mať 19-ročný mladík náročnejšiu pozíciu. Jeho výhodou zas je, že doterajšie úspechy v juniorských kategóriách dosahoval najmä v K2 s Tiborom Linkom, pričom sedel v lodi vpredu.

„Keď už sa nám niečo takéto malo prihodiť, je dobré, že sa to stalo teraz a nie pred majstrovstvami sveta,“ vraví najstarší člen štvorkajaka Gábor Jakubík. Vlani si štvorica Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin vybojovala v Brandenburgu striebro.

„Na Slovensku momentálne máme niekoľko mladých talentovaných kajakárov, ktorí šliapu na päty členom štvorkajaka. Chalani musia cítiť konkurenciu, je vždy prospešná,“ poznamenal Petrla. Kádvojka v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr vlani príjemne šokovala na MS v Moskve triumfom na 1000 i 500 m trati.

„Veríme, že sa dokážu medailovo presadiť už v Račiciach, ktoré netradične skoro otvárajú novú sezónu. Na šampionát nastupujú z hrubej prípravy, no som presvedčený, že sú schopní zajazdiť dobrý výsledok,“ poznamenal prezident zväzu Robert Petriska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba