Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cenné kovy oslávili tancom. Ópium odmietli

Slovenské legendy vo vodnom slalome majú svojich nasledovníkov. Päť cenných kovov získala slovenská omladina na majstrovstvách sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov v brazílskom Foz do Iguacu.

28.04.2015 20:20
vodný slalom Foto: ,
Slovenskí pretekári s cennými kovmi z MS do 23 rokov.
debata

Medailový hetrik zo svetových šampionátov skompletizoval kajakár Jakub Grigar. Po zisku zlata spred dvoch rokov v Liptovskom Mikuláši a bronzovom stupienku vlani v austrálskom Penrithe sa v Brazílii tešil po druhý raz v kariére z titulu juniorského šampióna.

„Prvý titul bol výnimočnejší, keďže som ho vybojoval na domácom kanáli. Teraz ma viac potešila medaila tréningového kamaráta Marka Mirgorodského. Je to výborný parťák,“ povedal Grigar po návrate z Brazílie. Cesta z Južnej Ameriky trvala slovenskej výprave tridsať hodín.

Ziskom zlatej medaily si rodák z Liptovského Mikuláša pripravil pekný darček k osemnástim narodeninám. V krajine samby oslávil dospelosť tancom. „Vedenie výpravy mi pripravilo koláč so sviečkou. Následne sme sa presunuli na zábavu, kde som povykrúcal dievčatá,“ dodal s úsmevom.

Zlatý kanoista Marko Mirgorodský pôsobil utiahnutejšie. Doterajší životný úspech si vychutnáva. „Pred šampionátom som v kútiku duše očakával medailu. To, že z toho napokon vzišlo zlato, je úžasné. Je to krásny pocit. Určite ma to povzbudí do ďalšej kariéry,“ konštatoval Mirgorodský.

Talentovaný Lipták má našliapnuté k hviezdnym kanoistom Michalovi Martikánovi, Alexandrovi Slafkovskému a Matejovi Beňušovi. „Najbližšou métou je byť štvrtou loďou seniorskej reprezentácie,“ doplnil.

Najmladšou slovenskou medailistkou bola Michaela Haššová, ktorá ovládla juniorskú súťaž kajakárok. Po kvalifikácii síce skončila so štyrmi trestnými sekundami šiesta, ale čistou finálovou jazdou si na pódiu vypočula tóny národnej hymny.

„Chcelo sa mi vtedy plakať, hoci som prežívala obrovskú radosť. Cieľom bolo prebojovať sa do finále a zrazu som stála na najvyššom stupienku. Dokázala som to aj napriek tomu, že som si natiahla brušný sval a tri dni som nemohla trénovať,“ prezradila 16-ročná Zvolenčanka.

Slovenskí reprezentanti si popri úspechoch stihli vychutnať aj jedinečné brazílske prostredie.

„Zaujali ma vodopády Iguacu, kde sme si urobili výlet rýchlostným člnom,“ dodala. „Zážitkom bolo nakupovanie v Paraguaji. Keď som odmietol kúpiť voňavku, hneď som od toho istého obchodníka dostal ponuku na ópium, kokaín či marihuanu. Odmietol som,“ uviedol Grigar.

Úspešnú medailovú žatvu doplnili v C2 mužov do 23 rokov strieborným kovom Juraj Skákala s Matúšom Gewisslerom a bronz vybojoval v kategórii do 23 rokov kajakár Andrej Málek.

„Som presvedčený, že v Brazílii sme videli športovcov, ktorí budú Slovensko reprezentovať v ďalšom olympijskom cykle Tokio 2020. Ukazuje sa, že veľké úsilie, ktoré venujeme mládežníckym športovcom, začína prinášať ovocie,“ tvrdí generálny manažér zväzu Richard Galovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba