Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klobučník: Pred vojenským výcvikom uprednostňujem štúdium

Našiel stratené sebavedomie a viac sa sústredí na seba. Slovenský plavecký reprezentant Tomáš Klobučník (24) zdolal na stovke prsia v 8. ročníku Banskobystrického pohára olympijského šampióna z Londýna 2012 Juhoafričana Camerona van der Burgha aj talianskeho svetového šampióna Fabia Scozzoliho. "Konečne som s nimi plával na pretekoch, nielen na tréningu," konštatoval rodák z Topoľčian.

31.03.2015 12:00
Tomáš Klobučník Foto: ,
Tomáš Klobučník.
debata

Ako hodnotíte svoje výkony na Banskobystrickom pohári?
Boli to moje premiérové preteky v sezóne. Bol som plný očakávania a poriadne motivovaný, lebo som mohol súťažiť s kvalitnými plavcami. Podobná konkurencia na Slovensku bola prvýkrát.

Čakali ste, že necháte za sebou dve svetové plavecké esá?
Bol som úprimne prekvapený, keďže som na preteky nastúpil z plného objemového tréningu. Oni už pracovali aj na kvalite a rýchlosti. Začínajú však ladiť formu na národné majstrovstvá, ktoré ich čakajú o tri týždne. Vtedy sa pocity menia každý deň. Dnes by ma možno zdolali o dve sekundy.

Na prsiarskej stovke i dvojstovke vás pokoril len Nemec Marco Koch. Ktoré umiestnenie si viac ceníte?
Vedel som, že na 200 m bude náročné s ním vydržať. Odpadol som na poslednej päťdesiatke, kde mi ušiel o štyri sekundy. Na polovičnej trati som celý čas viedol, ale posledných päť záberov mi ubudli sily. Marco to využil a o šesť stotín zvíťazil. Verím, že mu to vrátim na svetovom šampionáte v Kazani.

Keď sa to takto skončí aj v Kazani, nebudete namietať. Všakže?
Samozrejme, že nie. V Rusku však budú aj iní borci. Treba pokračovať v tvrdej drine, sústrediť sa sám na seba a verím, že na šampionáte sa niečo zaujímavé podarí.

Akú zásluhu máte na tom, že títo plavci prišli do Banskej Bystrice?
Bolo to najmä o dobrých vzťahoch, keďže manželka nášho trénera Dirka Langeho – bývalá slovenská reprezentantka Ivana Lange (pozn. red. za slobodna Walterová) žila a trénovala v Banskej Bystrici. Určite zavážilo aj to, že spolu trénujeme v rakúskom Grazi.

Ako ste si s klubovými kolegami užili súťažný víkend na Slovensku?
Bolo to príjemné spestrenie náročnej prípravy. Ukázal som im kúsok Slovenska, porozprával o našej malej krajine, ako to u nás funguje či nefunguje. Pozval som ich domov na obed, pochutili sme si na stejkoch. Okrem toho vyskúšali aj bryndzové pirohy. Páčilo sa im tu. Verím, že plávanie sa u nás viac zviditeľní. Zaslúži si totiž dôstojnejšiu úroveň.

Ako sa cítite na začiatku nového súťažného ročníka?
Po vlaňajšom 5. mieste na svetovom šampionáte v Dauhe na prsiarskej dvojstovke som nabral opäť sebavedomie. Momentálne mám obrovskú chuť do plávania. Na tréningy chodím s väčším odhodlaním a viac sa sústreďujem sám na seba. Zlomilo sa to po sústredení v Mexiku. Odvtedy sa snažím čo najviac preháňať zahraničných borcov a vo vode ich predbiehať.

Aké výzvy vás čakajú v aktuálnej sezóne?
O dva týždne súťažím v Poprade a o týždeň neskôr na domácom bazéne v Grazi. Prípravu smerujem na Veľkú cenu Slovenska, kde chcem zaplávať kvalitné časy. Vrcholom budú augustové majstrovstvá sveta v Kazani.

Myslíte aj na A-limity na olympijské hry do Ria 2016? (A-limit 100 m prsia 1:00,57, osobný rekord 1:01,05, 200 m prsia 2:11,66, osobný rekord 2:11:00)
Priznám sa, že limity ani poriadne nepoznám. Koncentrujem sa na tréningy. Keď budem zdravý a všetko pôjde podľa plánov, nebudem si ich musieť ani otvoriť.

V tomto roku dokončujete bakalárske štúdium na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave. Dá sa to skĺbiť s plávaním?
Práve píšem profesorom e-maily, lebo opäť vymeškám nejaké prednášky. Budem sa snažiť spraviť štátnice v prvom termíne a netlačiť to až po svetovom šampionáte. Témou bakalárskej práce je marketing slovenských športových osobností. Píšem o individuálnych športoch ako plávanie, vzpieranie, triatlon a tenis.

Je náročnejšie popri športe študovať alebo absolvovať vojenský výcvik?
Štúdium popri vrcholovom športe nie je jednoduché. Je vždy lepšie chodiť v sobotu do školy ako na jeden deň domov z armády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Klobučník