Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po záťaži prišla odmena. Listopadová pristála v kabíne s pilotom

Zažila extrémne dva týždne. Najlepšia slovenská plavkyňa roku 2014 Katarína Listopadová sa z vysokohorského sústredenia v mexickom stredisku La Loma vrátila plná zážitkov.

05.03.2015 18:48
Katarína Listopadová Foto:
Katarína Listopadová.
debata

Plavci VŠC Dukla Banská Bystrica na čele s elitnými slovenskými reprezentantmi Tomášom Klobučníkom a Listopadovou majú za sebou náročný tréningový program. K dispozícii mali 50 m vnútorný a 25 m vonkajší bazén.

„Ráno sme vstávali o štvrtej a pol piatej sme už skákali do bazéna. Vyše dvojhodinovú zaberačku vo vode sme absolvovali aj poobede. Spolu som za dva týždne naplávala 150 km. Navyše sme aj behávali a posilňovali,“ tvrdí Listopadová.

Sústredenie prebiehalo v nadmorskej výške 1900 metrov, čo pretekárom sťažovalo podmienky. „Na začiatku som sa v bazéne riadne vytrápila. Na prvých tréningoch som mala pocit, že sa zadusím. Bola to extrémna záťaž pre organizmus, ale zvykla som si. Najťažšia tréningová dávka bola 100×50 metrov,“ dodala.

Hoci v Mexiku bola prvýkrát, na poznávacie výlety čas nemala. „Skôr sme ležali na slnku a opaľovali sa. Cez deň bolo príjemných 25 stupňov. Keď však slnko zašlo, chodila som aj v zimnej bunde. Zhodli sme sa, že to bolo jedno z najlepších sústredení a určite sa sem chceme v budúcnosti vrátiť.“

Najväčšie prekvapenie ju čakalo na spiatočnej ceste lietadlom. „Počas letu zo San Luis Potosí do Mexica City sme dostali možnosť ísť pozrieť do kokpitu. Viacerí plavci sme ju využili a porozprávali sa s kapitánom. Už keď som sedela na mieste prišla letuška. Oznámila mi, že kapitán mi dovolí byť pri pristávaní v jeho kabínke. Videla som ako komunikujú s riadiacou vežou, vysvetlili mi ako všetko funguje. Bol to obrovský zážitok, ktorý prevýšila len olympiáda,“ uviedla s nadšením.

Bratislavská rodáčka si pred odchodom do Mexika prevzala ocenenie pre najlepšiu slovenskú plavkyňu. „Vážim si to. Je to odmena za celý rok. Ženské plávanie je u nás slabšie ako mužské a bola by som radšej, keby som o titul musela tuhšie zabojovať,“ želá si Listopadová.

Jedinou čiernou škvrnou na jej úspešnej vlaňajšej sezóne boli zdravotné ťažkosti, ktoré ju postihli na svetovom šampionáte v Dauhe. „Dostala som pľúcne chlamýdie. Na testoch mi dokonca vyskočili hodnoty, ktoré boli takmer nemerateľné. Boli to najťažšie okamihy mojej športovej kariéry,“ doplnila.

Od 1. marca odštartovala kvalifikácia na olympiádu do Rio de Janiera. „Trúfam si splniť limity na 100 m motýlik a 200 m voľný spôsob,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katarína Listopadová