Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko vyšle do Baku jednu z najväčších výprav

Od stredy 4. marca o 100 dní sa začnú v azerbajdžanskom Baku premiérové európske hry (12. - 28. júna), na ktorých sa predstaví najväčšia slovenská športová výprava v histórii veľkých medzinárodných podujatí.

03.03.2015 11:27
František Chmelár Foto:
Prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár.
debata (1)

V súčasnosti má Slovensko nárok na účasť 143 športovcov. Výpravu ešte môžu rozšíriť džudisti, stolní tenisti, karatisti, bedmintonisti či vodnopólové reprezentácie. Kvalifikácie sa skončia v marci.

Slovensko bude zastupovať päťdesiat atlétov, keďže EH sú zároveň aj III. divíziou európskej ligy v tomto športe. Miestenky dostalo aj šestnásť rýchlostných kanoistov (12 mužov + 4 ženy), jedenásť strelcov (6+5), desať zápasníkov (9+1), sedem plavcov (3+4), päť cyklistov (5+0), štyria boxeri (4+0), štyria triatlonisti (2+2), traja šermiari (1+2), dvaja gymnasti (1+1), dve plážové volejbalistky a jedna lukostrelkyňa. Istý je štart štrnásťčlenného výberu volejbalistov a štvorčlenného streetbalistiek. „Počítame, že v Baku bude 180 slovenských športovcov a celkovo budeme mať okolo 300 členov. Bude to jedna z najväčších výprav na podujatí,“ informoval vedúci slovenskej výpravy Branislav Delej. Nomináciu bude schvaľovať v apríli valné zhromaždenie SOV.

Zaujímavosťou je, že Slovenský zväz cyklistiky zaradil do registračného systému aj Petra Sagana, Petra Velitsa či Martina Velitsa. V programe z úspešných slovenských športov chýba vodný slalom či tenis. Medzi medailových adeptov budú patriť rýchlostní kanoisti – v K1 Peter Gelle a Martina Kohlová, v C1 Matej Rusnák, v K2 Erik Vlček, Juraj Tarr, v K4 Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demín – i strelci – v trape Erik Varga a Zuzana Rehák Štefečeková, v skeete Danka Barteková, v dvojitom trape Hubert Andrzej Olejnik, v pištoli Juraj Tužinský. Šancu na popredné umiestnenie majú atléti Marcel Lomnický, Martina Hrašnová (hod kladivom), Jozef Repčík (beh na 800 m) a Dana Velďáková (trojskok), lukostrelkyňa Alex Longová (olympijský luk) a aj zápasníci István Lévai (grécko-rímsky štýl) a Mykola Bolotňuk (voľný štýl).

Celkovo sa v Baku bude súťažiť v 253 disciplínach 31 odvetví 20 športov, predstaví sa vyše 6000 športovcov. V atletike sa nebudú udeľovať medaily po disciplínach, ale na záver ako hodnotenie družstiev. Vo viacerých športoch sa bude bojovať o olympijské miestenky do Ria de Janeiro. V džude a zápasení sú európske hry aj kontinentálnym šampionátom.

Usporiadatelia v Baku pripravujú veľkorysý projekt. Organizátori angažovali skúsený tím, ktorý pripravoval už aj OH 2012 v Londýne. Na zorganizovanie mali v Baku od pridelenia podujatia v decembri 2012 len dva a pol roka. Azerbajdžanci vybudovali moderné a špičkové športoviská a impozantnú dedinu so sedemtisíc lôžkami. Zástupcovia Slovenského olympijského výboru mali možnosť si pozrieť pripravenosť. Okrem Baku sa uskutočnia súťaže aj v Mingačevire, kde budú bojovať o cenné kovy rýchlostní kanoisti. „Naši športovci priletia do Ganju, do Baku sa ani nedostanú. Baku a Mingačevir sú už teraz pripravené na organizáciu európskych hier. Baku je čisté mesto, bezpečné, vybudované. Čo sme mali možnosť vidieť vyzeralo veľmi dobre,“ uviedol Branislav Delej.

Vstupenky na premiérové európske hry je možné zakúpiť si priamo cez internet. Lístky slúžia aj ako vstupné víza do Azerbajdžanu. Organizátori prispievajú pre národné olympijské výbory financiami na zabezpečenie účasti. Na Slovensku sa objavili návrhy, aby na financovaní participovali aj športové federácie. „Ja osobne i časť výkonného výboru sme proti tomuto spôsobu financovania. Je to akcia Slovenského olympijského výboru, chceme zabezpečiť kompletnú výpravu. Ak by sme nemali dostatok financií, výprava by bola menšia,“ priznal prezident SOV František Chmelár. Zatiaľ nie sú vypísané odmeny pre najlepších slovenských športovcov, pravdepodobne ani nebudú.

Európa bola dlho jediným kontinentom bez svojich hier. Snahy o ich usporiadanie sa objavovali už v minulosti, reálne kontúry nabrali po záujme Baku. „Európsky športový kalendár je hustý, vo všetkých športových odvetviach sú európske federácie, ktoré plnia program a kalendár športových súťaží. V tímových športoch navyše pribúdajú rôzne pohárové súťaže. Európsky športovec má veľa možností zúčastniť sa na rôznych súťažiach. Bolo ťažké hľadať časový priestor potrebný pre organizovanie hier v kalendári,“ uviedol prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #František Chmelár #európske hry #Baku