Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Misie v Iraku a Bosne ho zocelili. "Železného muža" vábi Havaj

Pre bežných smrteľníkov nedosiahnuteľné a nadpozemské. Bolesť, utrpenie a na konci slastný pocit v cieli. Stačí dokončiť, netreba zvíťaziť. Medzi najväčšie výzvy športového vesmíru patrí Ironman - 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a 42,2 km behu. Slovák Karol Džalaj v ňom našiel svoju životnú cestu.

10.02.2015 11:00
karol džalaj, cyklistika, bicykel, ironman Foto:
Tvrdú drinu a množstvo odriekania nerobí kvôli peniazom.
debata

Bol v treťom ročníku na Žilinskej univerzite – vojenský automobilový odbor. So spolužiakom prechádzali okolo nástenky s inzerátmi. Hľadáme inštruktorov plávania – zablyslo sa mu pred očami. „Veď nevieš plávať,“ vysmial ho kamarát.

„Naštvalo ma to. Vo vode by som sa neutopil, ale babky s hlavou nad vodou plávali rýchlejšie. Prihlásil som sa a absolvoval dvojmesačnú inštruktáž. Vôbec nezistili, že neviem plávať (smiech). Zo začiatku som pracoval s deťmi, kde to nebolo príliš potrebné. Neskôr som pomáhal trénerom v plaveckej triede. Plával som každý deň a stále sa zlepšoval. S inštruktorom sme sa dohodli, že vyskúšame triatlon. Kúpil som si bicykel, začal behávať – a zrazu ma to pohltilo,“ spomína na svoje začiatky 34-ročný Džalaj.

Adrenalínové zoskoky nahradil športový sen

So športovým trojbojom začal v dvadsiatich troch. Už o dva roky – v roku 2005 – absolvoval v Nitre svoju prvú skúšku odvahy a odhodlania.

„Od začiatku som mal v hlave, že skutočným triatlonom je pre mňa Ironman. Bola to méta, ktorú som chcel zvládnuť. Pred pretekmi som si povedal, že ich dokončím za každú cenu. Keď nebudem vládať, niekde si pospím. Kríza nastala v behu na trinástom kilometri. Prepočítal som si, že do cieľa mi ostáva 29 km. Zľakol som sa, pretože predtým som v živote nebežal v kuse viac ako polmaratón (21 km),“ vraví s humorom. Napokon získal titul majstra Slovenska.

Silnú vôľu a výbornú fyzickú pripravenosť získal aj počas vojenského výcviku. Po štátniciach slúžil osem rokov (2006 – 2013) v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Bol to jeho splnený sen. „Vždy ráno o pol siedmej sme mali rozcvičku. V rámci nej som behával alebo plával. O tretej sa nám skončila služba, absolvoval som ďalšiu tréningovú jednotku. Výcvik mi pomáhal byť lepším športovcom a vytrvalosť z triatlonu zo mňa robila kvalitnejšieho vojaka.“

V rámci pracovných povinností sa zúčastnil aj dvoch misií – v Iraku 2006 i Bosne a Hercegovine 2012.

„V Iraku sme chránili ženistov počas likvidovania munície a strážili konvoje pri presunoch. Bolo to rizikové, ale všetci sme sa vrátili zdraví. Bohužiaľ, tesne po našej rotácii tam zomrel jeden Slovák. V Bosne som šéfoval menšej monitorovacej jednotke,“ prezradil.

Dlhé obdobie musel skĺbiť pracovné i športové povinnosti. V novembri 2013 sa rozhodol, že staví všetko na jednu kartu. Stal sa členom Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, čím sa mu otvorili nové možnosti.

„Nebolo jednoduché zvládať dve veci naplno. Najťažšie bolo, keď som sa v tréningu niekam posunul, no zrazu som kvôli výcviku vypadol na dva týždne a začínal prakticky odznova. Trénoval som 20 hodín týždenne. Keď som sa chcel porovnávať so svetovou špičkou, potreboval som intenzitu zvýšiť na 30 až 35 hodín,“ dodáva. V súčasnosti sa pripravuje s trénerom Dušanom Valentom a s plaveckou technikou mu pomáha olympionik Ľuboš Križko.

Armádu, hoci sa mu silno vryla pod kožu, preradil na druhú koľaj. „Chýbajú mi adrenalínové zoskoky, dobrodružstvá, prechody, streľby, ale najmä výborný kolektív. Na šesťmesačnej misii sme spolu trávili 24 hodín denne. Poznali sme sa pomaly lepšie ako so životnými partnerkami (smiech). Raz sa možno k výsadkárom vrátim. Teraz sa chcem naplno venovať športu.“

Nedokončené preteky sú cesta do pekla

Už prvý rok medzi profesionálmi ukázal, že urobil správne. V medzinárodných pretekoch obsadil desiatu priečku v Južnej Afrike, šiesty skončil v americkom Wisconsine a tretí v Malajzii. Prvý zo Slovákov sa prebojoval na stupne víťazov seriálu Ironman. V životných pretekoch sa musel vyrovnať s viacerými nástrahami.

„Vo vode som sa zrazil s medúzou vo veľkosti hádzanárskej lopty. Obával som sa alergickej reakcie či dýchacích problémov. Popŕhlenie niektorých druhov môže viesť aj k infarktu. Zasiahnuté miesto mi našťastie len opuchlo a dosť bolelo. Na cyklistickej časti som sa prepracoval na čelo a prišiel druhý úder – defekt. Ak by sa mi to stalo na začiatku kariéry, hodil by som bicykel do poľa. Takto som si vymenil galusku, stratil sedem minút a prepadol sa na šieste miesto,“ uviedol rodák z Raslavíc.

K športu inklinoval už v detstve, hrával hokej a futbal dokonca súťažne za dorastencov vo Veľkom Šariši. Inšpiráciu však v rodine nehľadal. „Rodičia ani súrodenci vôbec nešportovali. Doma som bol taký exot,“ priznáva.

Potrebujem sa zlepšiť v každej disciplíne,... Foto: DZALAJ.SK
karol džalaj, ironman Potrebujem sa zlepšiť v každej disciplíne, vraví Karol Džalaj.

Čo ho uchvátilo na náročných pretekoch?

„Ironman je úžasný tým, čím nie je – a to, že nie je nezdolateľný. Keď človek ide na hranici možností, dostane sa často až na dno, čo ho vyzlečie donaha. Môže byť sebavedomý, mať natrénované, ale vtedy je úplne maličký. Aj na krátkom triatlone sú krízy – tam človek spomalí a do cieľa príde o pár minút neskôr. Na Ironmane existujú len dve rýchlosti – buď idem, alebo nejdem. Veľakrát som osciloval na hrane: vzdám sa alebo pokračujem? Práve tieto momenty ma posúvajú vpred,“ hovorí s odhodlaním.

Vo svojej kariére zvládol urputné preteky viac ako dvadsaťkrát. Nedokončil ich v troch prípadoch. „Povráva sa, že Chuck Norris nikdy nedokončil Ironmana (smiech). Odstúpeniam sa snažím vyhýbať. Raz, keď človek v mysli poľaví, je to cesta do pekla. Veľa súťaží som dokončil vďaka hlave. Keď sa to nepodarí, človeka to ubíja. Ironman nie je o železných svaloch, ale o železnej vôli. Ideálne je, keď ma preteky pohltia, vnímam súperov, vlastné telo či náskok.“

Prekonáva sám seba, potľapkanie nepotrebuje

Po absolvovaní tŕnistých 226 km potrebuje zhruba týždeň na regeneráciu. „Keď sa po súťaži stretnú ironmani, možno vyzerajú ako plačkovia. Na dlhej trati sa vždy niečo pritrafí – pri plávaní kopance do hlavy či údery, pri cyklistike pády i defekty a pri behu som dokonca zablúdil,“ tvrdí s úsmevom.

V roku 2011 utvoril časom 8:26 h osobný i slovenský rekord na Slovakmane v Piešťanoch. Na zlepšenie svojho maxima sa Džalaj nezameriava. Pripúšťa, že pri vhodných podmienkach ho vylepšiť môže. Jeho prioritou je najprestížnejší Ironman. Každoročne sa koná na Havaji.

Miestenku si tam zabezpečí najlepších 50 pretekárov. Do kvalifikácie sa im ráta päť najlepších výsledkov v priebehu roka, z toho maximálne tri z ironmanov. Zvyšné dve započítavané umiestnenia sú z menej ohodnotených štartov na polovičnej trati. Vďaka trom kvalitným výsledkom – 3. miesto v Malajzii, 6. miesto vo Wisconsine a 7. priečke a na 70,3 km v Juhoafrickej republike mu aktuálne patrí v rebríčku na Havaj 32. miesto. Najbližšie dva mesiace strávi v Južnej Afrike, kde ho v marci čaká kľúčový Ironman.

Tvrdú drinu a množstvo odriekania nerobí kvôli peniazom. Za šiestu priečku vo Wisconsine zinkasoval 750 dolárov, tretie miesto v Malajzii mu vynieslo 3000 dolárov – pred zdanením. „Najväčšiu radosť mám, keď prekonám sám seba. Umiestnenie, potľapkanie od súperov či mediálny záujem je druhoradý.“

Neláka vás olympijský triatlon?

„Ten je predovšetkým o plávaní, s ktorým som začal neskoro. Už to, kde som sa dostal teraz, je malý zázrak. Nikdy som si nemyslel, že budem súťažiť profesionálne. Mám 34 rokov a najlepší pretekári sú schopní podávať kvalitné výkony aj po štyridsiatke. Potrebujem sa zlepšiť v každej disciplíne. Svetová špička vypláva rýchlejšie o päť minút, za najlepšími cyklistami zaostávam o 10 minút a v behu dostanem aj 20 minút. Rezervy sú zjavné, stačí ich pomaly odstraňovať,“ uzatvára „železný muž“.

Čo je Ironman

Vznikol z hádky. John Collins sa v roku 1978 sporil s kamarátmi, ktorí športovci sú zdatnejší. Plavci, cyklisti alebo bežci? Bežný krčmový spor vyriešili svojsky. Rozhodli sa spojiť trasy troch existujúcich pretekov – Waikiki Water Swim (3,8 km plávania), Around Oahu Bike Race (180 km cyklistiky) a Honolulu Marathon (42,195 km behu) do jedného. Víťaz získal titul Ironman. Dnes sa preteky s týmito dĺžkami konajú po celom svete. Na Slovensku sa organizuje v Piešťanoch populárny Slovakman 226. Vo svete sa teší najväčšej obľube séria Ironman. Finále celej sezóny sa koná na Havaji. Svetový rekord drží Nemec Andreas Raelert časom 7:41:33 h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triatlon #Dukla Banská Bystrica #Ironman #Karol Džalaj