Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Safari Repčíka už neláka, bolesť akceptuje

Jedlo, tréningy a spánok. Pod horúcim africkým slnkom prežil náročnú tréningovú rehoľu. Slovenský strednotratiar Jozef Repčík si šesťtýždňový pobyt v juhoafrickom Potchefstroome chváli.

31.01.2015 17:04
Jozef Repčík Foto: ,
Jozef Repčík.
debata

„V Potchefstroome sú výborné podmienky na trénovanie. Nachádza sa tam 400-metrová trávnatá plocha, ktorá šetrí nohy a nemusím stále behať po tartane. Pripravuje sa tam aj európska špička, ako Francúz Bosse či Poliaci Kszczot a Lewandowski,“ povedal 28-ročný atlét.

Kým na Slovensku sa teplota pohybovala okolo nuly, Repčík zaberal v tridsaťstupňových horúčavách. „Na tréningy som sa pravidelne natieral opaľovacím krémom, aby som sa nespálil,“ dodal s humorom.

Na sústredení trénoval dvojfázovo a najväčšou „chuťovkou“ boli štyri behy na 400 metrov za sebou, medzi ktorými mal päťminútovú prestávku. „Ak chcete uspieť, bez bolesti to nejde. Test mi ukázal, že môžem behávať na úrovni 1:46 min. Všetko pod túto hranicu bude fantastické.“

Slovenský osemstovkár sa pripravoval v tréningovej skupine svojho kouča Marcela Lopuchovského. Po tvrdej zaberačke mal k dispozícii kvalitnú regeneráciu a jeden deň do týždňa si doprial odpočinok. Trávil ho najčastejšie so súrodeneckou kladivárskou dvojicou – Nikola a Marcel Lomnickí.

„Bývali sme vedľa seba, večer sme často grilovali a debatovali. Afrika je úžasná aj levími farmami a safari. Keďže som tam bol už ôsmykrát, podobné zábavky som vynechal,“ uviedol rodák z Brezovej pod Bradlom.

Natrénovanú porciu kilometrov zúročil už na premiérovom sezónnom podujatí v nemeckom Düsseldorfe. V behu na 800 m obsadil výborné 3. miesto a časom 1:47,87 min splnil limit (1:49,50) na halové majstrovstvá Európy v Prahe (5. – 8. marca). Za svojím osobným rekordom 1:47,06 min z roku 2008 v Birminghame zaostal iba o 81 stotín.

„Hoci som cítil pred štartom miernu nervozitu, preteky mi vyšli. Kvalitné tempo a silná konkurencia ma doviedli k prekvapivému času. Potrebujem sa rozpretekať a verím, že svoj sedemročný osobák pokorím,“ doplnil štvrtý najlepší slovenský atlét roku 2014. Ako môže svoje umiestnenie ešte posunúť?

„Ak získam na halových ME medailu, možno sa dostanem aj do prvej trojky. Na svetovom šampionáte v Pekingu bude úspechom dostať sa do finále. Chodec Tóth a kladivári Hrašnová i Lomnický môžu pokojne získať medailu aj v Číne a to už bude náročnejšie,“ uzavrel Repčík.

Ocenili úspešných športovcov

Predstavitelia Národného športového centra (NŠC) ocenili počas slávnostného obeda v Bratislave úspešných členov a kolektív hokejistov Slovenska do 20 rokov za ich výsledky v sezóne 2014/2015.

„Prioritne sa zameriavame na športovcov do 23 rokov. V súčasnosti máme v centre vyše sto športovcov. Okrem prípravy im zabezpečujeme trénerov, lekárov a podporujeme ich pri sústredeniach,“ uviedol riaditeľ NŠC Boris Čavajda. Slávnostné plakety odovzdával spoločne s Ministrom školstva Jurajom Draxlerom. Ocenení športovci: Michaela Pešková, Marcel Lomnický, Jozef Repčík, Šimon Bartko, Peter Žilka, Jana Vojtikevičová, Zuzana Stromková, Klaudia Medlová, Barbora Mišendová, Richard Nagy, Jakub Grigar, Marko Mirgorodský, Peter Csonka a Jana Dukátová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Repčík