Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký návrat úspešnej značky do rely. Toyota pôjde za úspechmi s Yarisom

Automobilka Toyota sa v roku 2017 vráti do seriálu majstrovstiev sveta rely s vozidlom najvyššej kategórie WRC.

30.01.2015 18:10
Toyota Yaris - 2015 Foto:
Civilná verzia Toyoty Yaris.
debata

O návrate japonského výrobcu do šampionátu sa špekulovalo niekoľko mesiacov, v piatok ho v Tokiu potvrdil prezident spoločnosti Akio Tojoda. Toyota sa medzi elitu vráti s modelom Yaris WRC.

Tím bude mať centrum v Kolíne nad Rýnom. Na vývoji sa budú podieľať talentovaný dvadsaťsedemročný Francúz Eric Camilli a dvojica skúsených pilotov Stéphane Sarrazin z Francúzska, ktorý momentálne háji farby Toyoty vo vytrvalostných okruhových pretekoch, a osemnásobný fínsky šampión Sebastian Lindholm.

Tojoda priznal, že návrat Toyoty do MS podporila jeho návšteva minuloročnej rely Fínska. „Veľa fanúšikov sa ma tam pýtalo, kedy sa Toyota vráti do majstrovstiev. Hovorili o histórii Toyoty v majstrovstvách a bol som prekvapený, koľko z nich si to pamätá,“ uviedol Tojoda.

Toyota sa na MS predstavila naposledy v roku 1999. „Takže nemôžeme hovoriť o návrate, ale skôr o začiatku. Musíme začať od nuly a starostlivo pripraviť autá i tím,“ povedal Tojoda.

V minulosti Toyota trikrát ovládla hodnotenie tímov v MS a jej jazdci získali štyri individuálne tituly. O dva sa zaslúžil Španiel Carlos Sainz, po jednom vybojovali Juha Kankkunen z Fínska a Francúz Didier Auriol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Yaris