Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Amerika dekoruje kráľa. Na púšti

Kongres Spojených štátov amerických opäť prijal zákon o prohibícii a zároveň podporil radikálne opatrenie sprísňujúce predaj a držbu zbraní.

30.01.2015 17:38
Katy Perry Foto: ,
Katy Perry pózuje so šišatou loptou.
debata (1)

Mienkotvorné denníky od Washingtonu až po Los Angeles napriek tomu o závažných spoločenských zmenách mlčia. To je fikcia predstaviteľná v jedinom možnom prípade.

Amerika prestane z nedele na pondelok dýchať. Glendale sa bude lesknúť viac ako Hollywood, na západ otočí hlavu aj Socha slobody v New Yorku. Arizonská púšť jednoducho pritiahne viac pozornosti, ako jadrové testy počas vojny. Na štadióne Phoenixskej univerzity sa rozhodne o držiteľovi 49. ročníka Super Bowlu – trofeje pre najlepší tím sveta v americkom futbale.

Východ proti Západu, ofenzívna sila proti prepracovanej obrane. Mierne favorizovaný New England Patriots čaká na najprestížnejšiu športovú trofej v Severnej Amerike už desať rokov, Seattle Seahawks môžu byť zasa iba ôsmym tímom v histórii NFL, ktorému sa podarí víťazstvo obhájiť.

Zatiaľ čo fanúšikovia z New England sa budú spoliehať na hviezdneho quarterbacka Toma Bradyho a jeho chirurgicky presné prihrávky, Seattle nepochybne staví na vynikajúcu organizáciu hry a superrýchleho útočníka Marshawna Lyncha, ktorého prezývajú Beštia.

„Poznám ich veľmi dobre. Viem, ako hrajú. Mám však pred hráčmi Seattlu rešpekt, sú skutočne dobrí,“ chválil a zároveň varoval spoluhráčov Brady. „Nezaujímajú nás čísla, nesledujeme štatistiky. Sústredíme sa len na to, aby sme vyhrali,“ kontroval Doug Baldwin zo Seattlu.

Veľké finále nie je len o šišatej lopte. Víťazom je každý, kto akýmkoľvek spôsobom zasiahne do súboja. Aj počas prestávky. Tentoraz organizátori poctili spevákov Katy Perry a Lennyho Kravitza. Americkú hrdosť na začiatku zápasu hymnou a interpretáciou patriotickej America the Beautiful zasa pohladia Idina Menzel a John Legend.

Za veľkú šou sa dobre platí, za reklamu počas nej ešte viac. Bitku o niekoľko 30-sekundových spotov si mohli dovoliť iba tí najbohatší. Cena jedného sa nakoniec vyšplhala na neuveriteľných 4,5 milióna dolárov.

Na začiatku ich bolo 30, no história si zapamätá iba jedného, žiara reflektorov bude patriť silnejším a vytrvalejším. Bude to New England, alebo Seattle?

Zápas môžete naživo sledovať na Šport1 a Šport2.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Super Bowl