Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Tábore sa zíde cyklokrosový svet. Aj s 13 Slovákmi

Cyklokrosový svet sa po piatich rokoch vracia do Tábora. Po rozdelení Československa sa najbližší víkend uskutočnia už tretí raz v tomto meste majstrovstvá sveta (predtým 2001 a 2010). Blízkosť veľkého podujatia využíva aj slovenská cyklistika. V štyroch súťažiach sa predstaví trinásť reprezentantov, čo je rekordný počet.

31.01.2015 10:00
debata
Martin Haring je slovenskou cyklokrosovou... Foto: SITA, IVAN KOPČÁNI
Martin Haring , cyklokros, bicykel Martin Haring je slovenskou cyklokrosovou jednotkou. Na majstrovstvách sveta v Tábore by mohol útočiť aj na prvú desiatku.

„Pred piatimi rokmi v Tábore štartovali dvanásti slovenskí pretekári, čo bola doteraz naša najpočetnejšia účasť na MS,“ potvrdzuje šéf cyklokrosovej komisie SZC Martin Fraňo. „Náklady sú minimálne, máme navyše úzku spoluprácu s českým zväzom, organizujeme spoločné akcie. Chceme dať šancu najmä mladým jazdcom, aby si vyskúšali atmosféru veľkého podujatia.“

Do dejiska už dorazili všetci slovenskí účastníci – jedenásť mužov a juniorov a dve ženy. Vo štvrtok i piatok boli na programe oficiálne tréningy, všetci si mohli vyskúšať okruh. V Tábore bude súperiť 238 cyklokrosárov a cyklokrosáriek z 24 krajín. Časť slovenských jazdcov pricestovala do Bechyne, kde má výpava svoje sídlo, zo záverečného sústredenia v Španielsku. Najviac Slovákov sa predstaví v kategórii juniorov (5), Fraňo dáva najväčšie šance na dobré umiestenie Matejovi Ulíkovi. „Z našich najmenej stráca na svetovú špičku. Solídnu výkonnosť ukázal aj v pretekoch Svetového pohára, najvyššie skončil šestnásty. Mal by sa umiestniť v najlepšej dvadsiatke, ak by mu preteky vyšli, mohol by útočiť aj na prvú desiatku,“ tipuje Fraňo.

V najsledovanejšej súťaži šampionátu, v pretekoch elity, sa čaká najlepší výsledok od Martina Haringa, ktorý je už dlhšie slovenskou jednotkou. Na šampionáte však doteraz neprerazil, pred rokom skončil na 38. mieste. „Práve v Tábore vlani vo Svetovom pohári dosiahol najlepší výsledok Slováka v ére samostatnosti v kategórii elity, vybojoval 13. miesto. Majstrovstvá sveta sa pôjdu na rovnakej trati. Pravda, podmienky môžu byť iné, no verím, že sa vyhne smole na vrcholných podujatiach a zajazdí výsledok na hranici svojich možností, čo sa mu na MS nedarilo,“ vyjadril sa o Haringových šanciach tréner Róbert Glajza.

Titul v kategórii elity obhajuje Čech Zdeněk Štybar, ktorý vybojoval zlato aj v Tábore 2010 (má tri tituly), ale absolútnu špičku v cyklokrose predstavujú Belgičania – v aktuálnom svetovom rebríčku sú v prvej desiatke šiesti, na čele je Kevin Pauwels. Zo Slovákov je najvyššie Haring (55.).

Československý cyklokros bol v minulosti svetovou veľmocou, získal dovedna 11 zlatých, prispel k nim aj Slovák Ondrej Glajza, získal dva tituly – ako junior (1984) i amatér (1989).

Program MS a účasť Slovákov

Sobota, 11.00 juniori Matej Ulík (Tatran L. Osada), Jakub Kurty (ISAKO Šport), Slavomír Kujan (ŽP Šport), Ján Gajdošík, Kristián Zimányi (obaja MŠK Žiar n. H.), 14.00 ženy Lívia Hanesová (CK Banská Bystrica), Janka Keseg-Števková (Outsiterz).

Nedeľa, 11.00 muži do 23 r. Ondrej Glajza (AŠ M.Boleslav), Šimon Vozár (CK Banská Bystrica), 14.00 elita Martin Haring (CK Banská Bystrica), Jaroslav Chalás (Reprogas), Lukáš Bátora (CK Banská Bystrica), Václav Metlička (AŠ M. Boleslav).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tábor #cyklokros #Martin Haring #majstrovstvá sveta v cyklokrose