Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martina Kohlová: Do Ria vedie cesta cez Miláno

S Ivanou Kmeťovou boli už na dvoch olympiádach. Ani raz im však štart pod piatimi kruhmi nevyšiel podľa predstáv. Tento rok si chcú na majstrovstvách sveta v Miláne vybojovať miestenky do Ria 2016 a tam postúpiť do finále.

26.01.2015 11:00
Martina Kohlová Foto: ,
Martina Kohlová.
debata

„Čaká ma najdôležitejšia sezóna. Keď sa mi podarí vyjazdiť olympiádu, potom budem to isté hovoriť aj o ďalšej,“ tvrdí usmievavá rýchlostná kanoistka Martina Kohlová (30). V piatok ju vyhlásili za najlepšiu kajakárku na Slovensku za rok 2014

Čakali ste víťazstvo v ankete?
Dúfala som, že by som mohla vyhrať. V predošlých dvoch rokoch som jazdila na svetových podujatiach aj v singli a to bolo asi rozhodujúce. Vlani som skončila na majstrovstvách Európy ôsma. Aj Ivana však jazdila veľmi dobre. Na majstrovstvách Slovenska vyhrala na 200 m aj 500 m. Keď sme jazdili len K2, bývala som v ankete druhá. Mohla som sa cítiť trošku ukrivdená, ale Ivana bola lepšia na Slovensku, takže som to brala.

Aká bola vaša minulá sezóna?
Začali sme dobre, vybojovali dve medaily. Podarilo sa nám to po troch rokoch, takže sme z nich mali veľkú radosť. Predtým sme už boli zvyknuté na medaily a zrazu prišla dlhšia pauza. Na európskom šampionáte ma potešilo najmä finále v singli. Na majstrovstvách sveta sme mali dobrú formu, ale chýbalo nám šťastie v semifinále. Tento rok to bude lepšie. Ak budeme na tom psychicky aj fyzicky dobre, tak sa nám nič také nestane a všetko vyjde, ako má.

Myslíte už na to, čo vás tento rok čaká?
Čaká ma najdôležitejšia sezóna, lebo si potrebujem vyjazdiť olympiádu. Keď sa mi to podarí, potom budem to isté hovoriť aj o ďalšej. Celá príprava smeruje k majstrovstvám sveta v Miláne, kde sa chceme s Ivanou nominovať na K2 500 m. Je to náročnejšie než napríklad v plávaní či atletike, kde môžete splniť limit na rôznych pretekoch. Musíme skončiť do šiesteho miesta. Ak sa nám to podarí, bude to už naša tretia olympiáda. Dúfam, že nám to konečne vyjde. V minulosti sa nám vždy darilo, ale na olympiáde to z rôznych dôvodov príliš nevyšlo.

Snívate o cennom kove?
Najprv sa treba konečne dostať do finále. Doteraz bolo pre nás maximom semifinále.

Budete v sezóne jazdiť aj singla?
Tá, ktorej z nás to pôjde lepšie, si na pretekoch Svetového pohára určite vyskúša aj K1 na 200 m. Je to veľmi pekná disciplína, mám ju rada. Jazdenie v singli nás obe posúva ďalej. Ak sa mi bude dariť, pokúsim sa nominovať na olympiádu aj na tejto trati.

Ako znášate zimu a zimnú prípravu?
Toto obdobie je pre nás veľmi dôležité. Cez zimu treba nabrať najmä silu. Počas sezóny už na to nie je čas, len sa v posilňovni udržiavame.

Čomu sa v tomto období venujete najradšej?
Celkom rada plávam. Na plaváreň chodím trikrát do týždňa. Nemám rada behanie v príliš veľkej zime alebo bežkovanie vo veľkej zime. Počas nedávneho sústredenia v Ramsau sme mali veľmi dobré počasie. Vtedy sa bežkuje príjemne.

Ako vám to bežkách ide?
Myslím si, že celkom dobre. Dvakrát som sa zúčastnila na Bielej stope. Skončila som piata vo svojej kategórii.

Ste na bežkách rýchlejšia než Ivana Kmeťová?
Ono sa to mení každý rok. S Ivanou sme vyrovnané. Nikdy sme na Bielej stope nesúťažili naraz. V posledných rokoch máme v tom čase majstrovstvá Slovenska na trenažéri, takže Bielu stopu vynechávam. V Rakúsku sme mali ísť tiež preteky, ale zrušili ich pre horšie snehové podmienky. Aj chalanom kanoistom to ide veľmi dobre. Erik Vlček bol vlani v Ramsau najrýchlejší.

Zájdete občas, ak to počasie dovolí, aj na vodu?
Počas minulého týždňa bolo pekné počasie, tak som tri dni trénovala aj na vode. Je príjemné trošku si zajazdiť, aby som cítila vodu. Za pár dní odchádzam na sústredenie do Austrálie, kde sa budem pripravovať v teple.

Čo vás tam čaká?
Idem tam na dve mesiace. Tréningové centrum poskytuje výborné podmienky. Dva mesiace tam budeme mať stále teplo, k dispozícii posilňovňu, dráhu na beh, možnosť výbornej regenerácie. Všetko je blízko, netreba sa nikam presúvať. Pripravujú sa tam aj austrálski olympijskí víťazi v K4 či olympijský víťaz v K1. V mojej štvorčlennej skupine nebude chýbať ani Ivana.

Budete sa čo najviac pripravovať spolu?
Mali by sme sa celý rok pripravovať spolu. Nie sme z jedného mesta, preto sa snažíme využívať sústredenia naplno, aby sme sa zjazdili. Do Austrálie idem na osem týždňov a Ivana na šesť, potom uvidíme, čo bude ďalej. Ale všetko by sme mali riešiť spolu.

Neleziete si počas takého dlhého pobytu občas na nervy?
Nie (so smiechom). Za tých trinásť rokov sme si na seba zvykli. Skôr je problém byť taký dlhý čas ďaleko od domova a rodiny. Pre dobrý výsledok to je však potrebné.

Stíhate v Austrálii okrem tréningu aj niečo iné?
Predošlé dva roky som mala po mesiaci dva dni voľna, takže som si šla niečo pozrieť. Miesto je krásne s množstvom nádherných pláží. Je tam ozaj veľa vecí, ktoré sa oplatí vidieť. Jazdíme v krásnom zálive. Keď máte okolo seba také príjemné prostredie, rýchlejšie vám ujde čas strávený v kajaku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Kohlová