Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Tatrách po šestnástich rokoch horí univerziádny oheň

Po šestnástich rokoch sa pod Tatrami rozhorel univerziádny oheň, v sobotu krátko pred 19.00 ho počas slávnostného otvorenia 27. svetovej zimnej univerziády zapálil bývalý reprezentant Slovenska v biatlone Pavol Hurajt.

24.01.2015 19:23 , aktualizované: 20:22
Svetová zimná univerziáda, slávnostné otvorenie Foto: ,
Slovenská výprava počas slávnostného otvorenia Svetovej zimnej univerziády.
debata

Pod skokanské mostíky na Štrbskom Plese doniesla pochodeň s ohňom trojnásobná víťazka súťaží v behu na lyžiach na SZU 1993 v Zakopanom Ľubomíra Iľanovská. Štafetu odovzdala bronzovej olympioničke z Londýna 2012, strelkyni, členke Medzinárodného olympijského výboru a ambasádorke podujatia v Štrbskom Plese a Osrblí Danke Bartekovej a z jej rúk potom pochodeň putovala k Pavlovi Hurajtovi.

Predchádzajúca domáca SZU 1999 bola pre Slovensko so ziskom 18 cenných kovov najúspešnejšia v ére samostatnosti. Prvý raz bola SZU v Tatrách v roku 1987. Slovenská časť svetovej zimnej univerziády 2015 potrvá do 1. februára, potom sa sviatok univerzitného športu presunie do španielskej Granady. V Tatrách a na Horehroní sa bude súťažiť v skokoch na lyžiach, v severskej kombinácii, v behu na lyžiach a v biatlone.

Slávnostný ceremoniál v priestoroch cieľovej rovinky bežeckého areálu v Štrbskom Plese odštartovalo defilé vysokoškolských športovcov, prví sa na ploche uviedli Austrálčania. Nástup uzavrela slovenská reprezentácia ako 31. v poradí. Po prejave ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraja Draxlera sa na pódiu k slovu dostal prezident Medzinárodnej federácie univerzitného športu (FISU) Claude-Louis Gallien. “Nielen politici či vedci, ale aj športovci môžu spoločnými silami zmeniť svet. Dokazujú to už od prvej olympiády v antickej Olympii. A tento svet potrebuje zmenu! Skutočné víťazstvo nie je prekonať súpera, ale samého seba,” motivoval aktérov Claude-Louis Gallien. Prezident SR Andrej Kiska následne oficiálne otvoril slovenskú časť 27. SZU.

Ďalším bodom slávnostného zahájenia bolo vztýčenie univerziádnej vlajky v sprievode hymny FISU Gaudeamus igitur. Vlajku priniesli bývalí úspešní slovenskí univerziádni reprezentanti vrátane Ivana Bátoryho.

Po zapálení ohňa predniesla sľub športovcov bežkyňa na lyžiach Eva Segečová. Po takmer hodinovom oficiálnom programe nasledovalo hudobné vystúpenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #2015 #Svetová zimná univerziáda #Pavol Hurajt