Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlček: Už myslíme len na ďalšiu sezónu

Má za sebou výnimočný rok. S parťákom Jurajom Tarrom získali na majstrovstvách sveta v Moskve dve zlaté medaily v K2.

23.01.2015 18:48
Erik Vlček Foto: ,
Erik Vlček.
debata

Vďaka triumfu na olympijskom kilometri i polovičnej trati sa stal slovenským rekordérom – už deväťnásobným majstrom sveta. „Je príjemné, keď vás vyhlásia za najlepšieho kajakára na Slovensku, hoci by sme si to s Taresom zaslúžili obaja,“ vraví Erik Vlček (33).

Ako hodnotíte minulý rok?
Bol veľmi úspešný. Nestáva sa často, aby niekto vyhral dve zlaté medaily na MS v dvojkajaku. Sezónu sme začali medailou na prvom podujatí Svetového pohára, no potom sme šli výkonnostne trocha dole. Našťastie, podarilo sa nám načasovať formu ideálne. Na svetový šampionát sme nešli s prehnanými očakávaniami.

Pracujete v zime o to tvrdšie, aby ste zopakovali minuloročné výsledky?
Radi by sme úspechy zopakovali, ale dôležitejšie pre nás bude, aby sme si vybojovali olympiádu. Potrebujeme skončiť na MS v Miláne na kilometri do šiesteho miesta. Čo bolo, na to sme už zabudli. Dve medaily nám však dodali motiváciu a monotónnu prípravu zvládame ľahšie.

Kedy ste boli naposledy na vode?
Od decembrového návratu zo sústredenia v Dubaji sme bez vody. Keď je pod desať stupňov, tak to už nesilíme. Človek sa musí viac naobliekať a potom nemá ideálny pohyb. Radšej sa venujeme silovej príprave a kondičke. Veľa plávame, beháme a cvičíme. Chceme si zimnú prípravu trochu spestriť, preto sme boli aj na bežkách.

Kedy sa chystáte na tradičné sústredenie do USA?
Vyrážame 26. februára. Tentoraz pôjdeme až na šesť týždňov, na tradičné miesto do Newport Beach. Ešte sa pokúšame vybaviť si nové kajaky. Tie, čo tam máme, majú už dvanásť alebo trinásť rokov a sú troška opotrebované.

Táto sezóna má až tri vrcholy. Nie je to priveľa?
Majstrovstvá Európy budú netradične skoro – už v máji – práve kvôli Európskym hrám. Dúfam, že v Račiciach bude dobré počasie, lebo v takom období tam ešte býva vcelku zima a tú my príliš nemusíme. Po Európskych hrách v Baku nám ešte ostane dosť času pripraviť sa na MS, ktoré budú pre nás najdôležitejšie. V Miláne sa nám zvyklo vždy dariť aj v štvorkajaku. Azda to bude platiť aj teraz.

Neplánujete nejako odškodniť Juraja Tarra, ktorý skončil v ankete na 2. mieste?
Blížia sa jeho narodeniny, takže mu asi budem musieť dať nejaký väčší darček (smiech). Vykompenzovať to.

Získali ste vďaka úspešnej sezóne nejakých nových sponzorov?
Čosi sa nám vďaka našim známostiam podarilo vybaviť. Na prilepšenie.

V závere budúceho týždňa sa v Bratislave uskutočnia majstrovstvá Slovenska na trenažéri. Aké máte ambície?
Som súťaživý typ, takže sa pokúsim skončiť čo najlepšie. Viem však, že prídu aj nejakí kajakári, ktorí sa pádlovaniu na trenažéri venujú. My na ňom trénujeme len minimálne.

Tarrovi nie je ľúto

Nemrzí staršieho z komárňanskej dvojice Juraja Tarra, že víťazom ankety sa stal Erik Vlček a nie on? „Beriem to úplne v pohode. Nejde nám o to vyhrávať v ankete, máme iné ciele. Ocenenie je len taký bonus navyše za odvedenú prácu počas celého roka. Myslím si, že Erik dostal prednosť, lebo ma zdolal v prvých kvalifikačných pretekoch a veľkú rolu zohralo aj to, že prepísal historické tabuľky a stal sa deväťnásobným majstrom sveta,“ vravel Tarr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček