Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko a Jakeš majú na Dakare vysoké ambície. Myslia na prvú trojku

Pozornosť všetkých fanúšikov motoristického športu sa už plne sústreďuje do Buenos Aires, kde v nedeľu odštartoval 36. ročník prestížnej Rely Dakar.

04.01.2015 09:00
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko na Dakare.
debata

Po siedmy raz sa motocyklisti, jazdci na štvorkolkách, automobiloví pretekári i posádky na kamiónoch vydajú po náročných tratiach v Južnej Amerike. Preteky tam organizátori presunuli pre neustále problémy s bezpečnosťou jazdcov po zrušenom ročníku 2008. Trinásť etáp zavezie pretekárov po cestách Argentíny, Čile, Bolívie a späť. Štart aj cieľ sú v Buenos Aires.

Slovensko má na štarte dve veľké želiezka v ohni. Motocyklisti Štefan Svitko a Ivan Jakeš v predošlých rokoch potvrdili svoje kvality a opäť majú vysoké ambície. Svitko skončil pred troma rokmi piaty a Jakeš o rok neskôr ešte o priečku vyššie. Teraz by obaja radi toto najlepšie vystúpenie slovenského jazdca na Dakare vylepšili. Túžia po umiestnení do prvej trojky.

„Musím spraviť menej chýb ako vlani. Treba začať opatrne a s rozvahou, neublížiť motorke hneď v úvode. Vždy hovorím, že chcem skončiť v prvej desiatke. Teraz by som však rád vylepšil to, čo som už na Dakare dokázal,“ tvrdí štyridsaťtriročný Jakeš, ktorý bude jazdiť s číslom 21. „Tento rok som mal v závere roka veľa vybavovačiek, ale na motorke na všetky starosti zabudnem. Budem sa plne sústreďovať na jazdu a navigovanie,“ do­dal.

O jedenásť rokov mladší Svitko hovorí o ambíciách vždy veľmi otvorene. Už vlani túžil vylepšiť Jakešovo slovenské maximum a teraz sa o to pokúsi znova. „Keby som nemal najvyššie ciele, tak na Dakar ani nemusím ísť. Chcem skončiť do tretieho miesta. Neúspech si nepripúšťam. Hádam vydrží motorka a prídem do cieľa zdravý,“ tvrdí odhodlane.

Ivan Jakeš na Rely Dakar. Foto: SITA, AP, Victor R. Caivano
ivan jakes Ivan Jakeš na Rely Dakar.

Prvenstvo medzi motorkármi sa pokúsi obhájiť štvornásobný víťaz Španiel Marc Coma, fabrický jazdec KTM. Jeho dlhoročný hlavný rival Cyril Despres (päťnásobný šampión) sa rozhodol pre zmenu a pokúsi sa zamiešať kartami v kategórii automobilov na Peugeote.

„Stále mám obrovskú túžbu víťaziť. Na to sa nič nemení. Na Dakar prichádzam s perfektnou motorkou a silným tímom. Sú tu ešte štyria či piati jazdci s víťaznou ambíciou, kľúčom bude ostať celý čas koncentrovaný. Najnebezpečnejší protivník je samotná trať,“ cituje Comu oficiálna stránka podujatia.

Medzi štvorkolkami vlani prekazil štvorročnú nadvládu argentínskych bratov Marcosa a Alejandra Patronelliovcov Čilan Ignacio Casale. Tento rok bude mať situáciu uľahčenú o to, že Patronelliovci sa na Dakare nezúčastnia. V kategórii automobilov odsunul rekordéra Stephana Peterhansela na druhú priečku Španiel Nani Roma. Medzi kamiónmi sa po piaty raz zo šiestich ročníkov v Južnej Amerike presadili Rusi na Kamaze. Prvý raz triumfoval Andrej Karginov. Rovnako ako vlani sa na trati predstavia aj dvaja Slováci v kategórii kamiónov. Jaroslav Miškolci je členom posádky Tatry Čecha Tomáša Vrátného a Róbert Kasák bude jazdiť spoločne s Čechom Jaroslavom Kolářom, taktiež na Tatre.

Štefan Svitko (KTM/Slovnaft Team/štartové číslo 18)
Tridsaťdvaročný Žaškovčan vletel do Rely Dakar ako kométa. Pri svojej premiére v roku 2010 skončil trinásty a získal titul najúspešnejšieho nováčika. V ďalšom ročníku ho zradil motor, no pri návrate opäť pozitívne šokoval piatou priečkou – dovtedy najlepším výsledkom slovenského jazda. V roku 2013 mu rekordné umiestnenie vzal Jakeš a Svitko pre zdravotné problémy preteky nedokončil. Vlani finišoval deviaty.

Ivan Jakeš (KTM/Jakeš Dakar Team/štartové číslo 21)
Dlhoročný slovenský motocyklový reprezentant z Brezovej pod Bradlom sa postaví na štart Rely Dakar už ôsmykrát. V roku 2007 okúsil púštne dobrodružstvo ešte na pôvodných afrických tratiach, no preteky nedokončil. Úspešný nebol ani v rokoch 2010, 2011 a 2012, medzitým skončil v roku 2009 na 43. priečke. Svoje pretekárske kvality potvrdil až v ostatných ročníkoch. Pred dvoma rokmi obsadil fantastické štvrté miesto a vlani skončil po slabšom začiatku jedenásty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar #Ivan Jakeš