Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Nádej a biele miesta

O prvú podobu športového vykročenia do nového kalendárneho roka sa tradične starajú hokejoví juniori Slovenska.

02.01.2015 13:00
fanúšik, slovensko, rusko, hokej Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Zo svetového šampionátu v kolíske hokeja a jej chrámovej bašty Montrealu prišla príjemná správa. Húževnatá partia okolo kapitána Martina Réwaya postúpila do play off, zabezpečila si účasť medzi elitou i na budúci rok. Spôsob, akým sa vyhla sa nepríjemným záchranárskym prácam, potešil.

Je pravdepodobné, že najlepší juniori dostanú príležitosť pobiť sa o miesto v tíme Vladimíra Vůjteka pre tohtoročný svetový šampionát v Ostrave a Prahe. Slovenskí fanúšikovia majú májový hokejový sviatok na dosah, pamätníci si spomenú na skvelú atmosféru MS 2004 v rovnakých mestách. Slováci tam mali domáce prostredie.

Ešte väčšie nádeje spája verejnosť – a nielen športová – so záverom futbalovej kvalifikácie ME 2016. Zverenci Jána Kozáka ju bravúrne rozbehli, po štyroch zápasu bez straty bodu vedú kvalifikačnú skupinu.

Dva najpopulárnejšie kolektívne športy vzbudzujú nádej na úspech. Či príde, ukáže čas, no príjemné očakávania sú vždy emocionálne priaznivejšie než prípadné rozčarovanie z neúspešných postupových ambícií. Reprezentácie sú najcennejším pokladom, vrcholom pyramídy, nie sú však vždy v priamej úmere so základňou. Seriál o talentoch, ktorých príbehy sme uverejňovali pravidelne v druhom polroku minulého roka, naznačil, že bez veľkej podpory rodičov by sa sotva dostali do pozornosti.

Na prelome rokov sa tradične koná aj ďalšie významné podujatie – turné štyroch mostíkov v skokoch na lyžiach. Opäť bez slovenského pretekára. A to je tiež dôvod na analýzu, prečo táto príťažlivá disciplína v slovenských pomeroch odumiera.

Preto je v úvode roka popri úspechoch dobré pripomenúť aj biele miesta. V slovenskom športe je ich stále dosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba