Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrašnová už myslí na Rio, Lomnická mení priority

Vždy v minulosti stačil cenný kov z vrcholného šampionátu na prvenstvo v ankete slovenský Atlét roka. Už to neplatí.

20.12.2014 10:30
martina hrašnová, atlét, dukla Foto: ,
Kladivárka Martina Hrašnová obsadila v ankete slovenský Atlét roka 2. miesto.
debata

V súboji strieborných medailistov z majstrovstiev Európy v Zürichu vyhral chodec Matej Tóth. Na druhú priečku odsunul kladivárku Martinu Hrašnovú, ktorá triumfovala v ankete v roku 2009.

Kladivár Lomnický túži tiež vyhrať

Tridsaťjedenročná Hrašnová obhájila na európskom šampionáte strieborný kov z Helsínk 2012. V kladi­várskom seriáli IAAF obsadila solídne piate miesto. Ako prvá Slovenka v histórii si vybojovala účasť v Kontinentálnom pohári družstiev. V marockom Marrákeši skončila v drese výberu Európy tretia.

„Bola to úspešná sezóna, forma mi gradovala v správny čas. Očakávala som, že skončím v ankete druhá a som spokojná. Matej zaslúžene zvíťazil a ak by sa to skončilo inak, bolo by to nespravodlivé,“ prezradila bratislavská rodáčka.

Zverenka trénerského dua Jiří Koukal, Jozef Párička sa už v mysli začína sústreďovať na olympijské hry v Riu de Janeiro 2016. „Nasledujúca sezóna bude objemovejšia a predpokladám, že nárast výkonnosti nebude rapídny. Celá najbližšia príprava už smeruje k olympiáde, ktorá je mojím najväčším lákadlom. Je skvelé, že som dva roky pred ňou dosiahla striebornú medailu, ktorá ma motivuje do ďalších tréningov,“ dodala Hrašnová.

Tretím najlepším slovenským atlétom sa stal kladivár Marcel Lomnický, ktorý si na európskom šampionáte vybojoval siedme miesto. „Túžil som po medaile, ale nevyšlo mi finále. Verím, že budúci rok na majstrovstvách sveta v Pekingu sa to zmení. S tretím miestom v ankete som spokojný, ale o rok ju chcem vyhrať. Na to však bude treba medaila, možno až zlatá,“ uviedol 27-ročný atlét.

Jeho príprava na novú sezónu bude pestrá. „Prvého januára odchádzame so sestrou Nikolou, Jozefom Repčíkom a Marcelom Lopuchovským na sústredenie do Južnej Afriky. Začiatkom februára zas pôjdem na dva mesiace do Dallasu, kde budem trénovať s Liborom Charfreitagom,“ doplnil. Práve 37-ročný kladivár je najúspešnejším slovenským atlétom čo do počtu víťazstiev v ankete – triumfoval šesťkrát (2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2010).

Trénerský laureát vyzdvihol Tótha

Ocenenie objav roka si odniesla ďalšia kladivárka – Nikola Lomnická za ôsme miesto z ME v Zürichu. Rodáčka z Nitry sa odhodlala k veľkej životnej zmene. Spojené štáty, kde svoj čas rozdeľovala medzi prácu a tréning, vymenila za Slovensko. „Rozhodla som sa, že sa chcem naplno venovať len športu. Nebudem musieť pracovať a snáď sa to pozitívne prejaví na výkone. Pripravovať sa budeme spoločne s bratom,“ prezradila.

Trénerským laureátom sa stal chodecký kouč Matej Spišiak, ktorý má vo svojej skupine aj Mateja Tótha. „Súboj medzi Matejom a Martinou Hrašnovou rozhodol aj o tom, že som získal toto ocenenie. Matejova sezóna bola skutočne skvelá. Som rád, že aj ostatní moji zverenci zaznamenali progres, aj keď nie všetkým vyšiel európsky šampionát. Som najmladší víťaz v ére samostatnosti. Je to veľká česť, ale zároveň aj záväzok,“ tvrdí 36-ročný tréner VŠC Dukla Banská Bystrica.

Ocenenie mládežnícky atlét roka získala prekážkarka Michaela Pešková. Na olympijských hrách mládeže v Nankingu získala na 400 m prekážky striebornú medailu. Zásluhu na jej úspechoch má aj jej tréner Eduard Čordáš, ktorého vyhlásili za mládežníckeho trénera roka. Najlepším veteránom sa stal majster Európy v desaťboji v kategórii 35– až 39-ročných Branislav Puvák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Rio 2016 #Martina Hrašnová #kladivo