Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fenomenálny Bubka: Pre atletiku som bol ochotný aj zomrieť

Ukrajinec Sergej Bubka, fenomenálny skokan o žrdi, olympijský víťaz a trojnásobný majster sveta, člen Medzinárodného olympijského výboru, opäť zavítal na pozvanie Slovenského atletického zväzu do Bratislavy. Bol vzácnym hosťom na vyhlasovaní slovenského Atléta roka. Pred slávnosťou poskytol rozhovor médiám.

18.12.2014 19:24
František Chmelár, Sergej Bubka Foto: ,
František Chmelár preberá špeciálnu cenu od Sergej Bubka počas vyhlásenia ankety Atlét roka 2014.
debata

Bratislava má významné miesto vo vašej bohatej a úspešnej kariére. Ako si spomínate na dva svetové rekordy, ktoré ste na Pasienkoch utvorili?
Najprv sa chcem srdečne poďakovať za pozvanie na slávnostný galavečer slovenskej atletiky. Som veľmi rád, že som opäť mohol prísť do Bratislavy. Mám na ňu skvelé spomienky. V roku 1984 som tu po krátkom tréningovom pobyte utvoril svoj prvý svetový rekord výkonom 585 cm. V olympijskom roku 1988 som ho posunul na 605 cm. Vážim si, že som čestným občanom Bratislavy, k vedeniu slovenskej atletiky mám blízky vzťah.

Kde vidíte hranice ľudských možností v skoku o žrdi?
Neverím v bariéry a hranice. Keď som súťažil, verejne som hovoril, že je možné skočiť 630–640 cm.

Svetový rekord vám vo februári tohto roku vzal na mítingu v Donecku Francúz Renaud Lavillenie výkonom 616 cm. Vidíte v tom symboliku? Rekord padol na mítingu, ktorý ste založili.
Bol to veľmi pekný darček k nášmu podujatiu. Som šťastný, že sa tak stalo práve tam. Renaud je skvelý atlét. Má schopnosti na to, aby sa priblížil k hranici, ktorú som spomenul.

Akú budúcnosť má míting v Donecku, kde sa dnes bojuje?
Musíme počkať, kým sa situáci upokojí, kým nastane mier.

Nie je vám ľúto, že ste vaše svetové rekordy zlepšovali po centimetri?
Mám čo mám, nemám nijaký dôvod nič ľutovať. Vopred sa nedalo nič plánovať. Nejde o jeden centimeter, do úvahy treba vziať podujatie, deň, keď sa súťažilo, aby všetko vyšlo, ako má. Vždy to bolo veľmi náročné.

Predbehli ste dobu, váš rekord padol až v tomto roku. V čom spočívala vaša genialita?
Nemyslel som si, že to bude tak dlho trvať, kým ma prekonajú. Predpokladal som, že niekto skočí vyššie skôr. Kľúčom k úspechu je talent, ale najmä kvalita techniky. Tá určuje rozdiely medzi žrdkármi. Ide o to, aby v deň D vám všetko klaplo, aby ste sa vyrovnali s podmienkami. Bol som veľký profesionál, za svoj šport som bol ochotný aj zomrieť. Aj teraz platí, že atletika je stále môj život. Stále robím, čo mám rád, naďalej slúžim atletike.

Brit Sebastian Coe už ohlásil kandidatúru na post šéfa Medzinárodnej atletickej federácie. Budete kandidovať aj vy?
Keď príde správny čas, všetko oznámim. Kompetentní ľudia poznajú moje plány, vedia, že atletika je môj život. .

Videli ste dokument nemeckej televízie ARD o dopingu ruských športovcov? Ako atletická a olympijská vrchnosť chce riešiť takéto nekalosti?
Dokument som videl – a bol som šokovaný. Svoj názor som na to vyjadril, prevzali to aj médiá. Doping sa netýka len atletiky, je to v 21. storočí najväčší nepriateľ športu. Upozorňoval som sa to už pred desiatimi rokmi, keď som bol členom komisie MOV, ktorá sa týmto problémom zaoberala. Sformulovali sme kód etického správania sa športovcov, navrhli sme sankcie nielen pre súťažiacich, ale aj pre ľudí z ich blízkeho okolia – trénerov, lekárov, masérov, funkcionárov – s ktorými sa spájali podozrenia. Dnes za najdôležitejšie považujem ochraňovať športovcov, ktorí súťažia čestne a sú čistí, motivovať tých, ktorí chcú ísť touto cestou a transparentne ukázať na športovcov, ktorí sa previnia.

Máte vôbec voľný čas?
Milujem šport, vďaka nemu patrím do celosvetovej športovej diplomacie. Môj kalendár by ste nezvládli, no pre mňa je príťažlivý, lebo sa týka športu. Je nezastupiteľnou časťou môjho každodenného života. A keď je toho veľa, najradšej si oddýchnem v prírode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Bubka