Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gayov tréner dostal za doping osem rokov

Bývalý americký šprintér Jon Drummond nemôže pokračovať v práci trénera atlétov, dostal osemročný dištanc od Antidopingovej agentúry USA (USADA).

18.12.2014 10:07
Jon Drummond Foto: ,
Jon Drummond.
debata

Člen zlatej americkej štafety na 4 × 100 m z olympijských hier v Sydney bude niesť hlavný podiel zodpovednosti za pozitívny dopingový nález svojho niekdajšieho zverenca Tysona Gaya, ktorý sa svedectvom proti Drummondovi vykúpil z dvojročného trestu. Vo výpovedi podrobne vylíčil, ako mu Drummond sprostredkoval zakázané látky.

Majstra sveta v šprintoch na 100 a 200 m z Osaky 2007 Gaya pristihli v máji 2013, priznal sa, ale vinu zvalil na inú osobu: „Veril som niekomu, kto zradil moju dôveru.“ Za spoluprácu na odhalení Drummonda mu zastavili súťažnú činnosť na jeden rok, stál do 23. júna 2014. Anulovali mu všetky výsledky dosiahnuté od 15. júla 2012, prišiel o štvrté miesto z behu na 100 m na olympijských hrách v Londýne a musel vrátiť aj striebornú medailu zo štafety na 4 × 100 m, ktorú trénersky viedol práve Drummond.

Drummonda USADA v stredu potrestala za prechovávanie, priekupníctvo, organizovanie a pomoc pri užívaní nedovolených a maskovacích látok. „Tréner má neodmysliteľnú zodpovednosť za ochranu športovca bez toho, aby ho zvýhodňoval pre ostatnými. Má ho podporovať, pripravovať a radiť mu tak, aby vyhrával čestne a v súlade s pravidlami,“ vyhlásil výkonný riaditeľ USADA Travis Tygart.

V 23-stranovej správe o prípade sa píše, ako sa Gay dostal k dopingu. V roku 2012 sa po americkej kvalifikácii na OH 2012 sťažoval na bolesti operovaného pravého bedra. „Chcel sa zbaviť bolesti. Bavili sme sa o tom a povedal som mu: ‚V poriadku, jediná cesta je zveriť sa do rúk Dr. Gibsona‘,“ priznal Drummond vyšetrovateľom. Spolu s Gayom merali v júni 2012 cestu do Atlanty za Claytonom Gibsonom, ktorý im ukázal krémy s nápismi testosterón/DHEA, HGH a progesterón. Napriek tomu ich ubezpečoval, že prípravky sú prírodného pôvodu a pozitívny nález nehrozí. Počas prípravy na olympijské hry Drummond nápisy na obaloch nahradil skratkami T (testosterón) a H (ľudský rastový hormón).

Okrem Gaya proti trénerovi vypovedala aj americká šprintérka Marshevet Hookerová, ktorú tiež viedol a v roku 2011 s ňou zaklopal na dvere Gibsonovej ordinácie. Dostala rovnaké krémy, ale vraj jej Drummond odporučil, aby ich nebrala. Informácie poskytla tiež ďalšia jeho zverenkyňa Kelly-Ann Baptistová z Trinidadu a Tobaga.

Po prevalení kauzy ešte v máji tohto roku zažaloval Drummond Gaya a USADA za ohováranie, ale federálny sudca jeho podnet pozastavil až do rozhodnutia USADA.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #atletika #Tyson Gay #Jon Drummond