Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Frustrovaní Američania idú do boja o OH 2024, záujem majú štyri mestá

Spojené štáty sa pokúsia po 28 rokoch vrátiť do krajiny letnú verziu olympijských hier. Olympijský výbor USA sa po neúspešných kampaniach New Yorku (OH 2012) a Chicaga (OH 2016) nechal presvedčiť, aby postavil kandidáta na OH 2024.

17.12.2014 09:16
OH Londýn, diváci Foto:
Ilustračné foto
debata

Opatrný postoj USOC sa podarilo obmäkčiť štvorici Boston, Los Angeles, San Francisco a Washington. Národní uchádzači v utorok predstavili svoje návrhy a výkonný výbor USOC pod silným dojmom z prezentácií rozhodol, že je správny čas pustiť sa do súboja s konkurenciou, ktorá sa formuje predovšetkým v Európe.

Veľké plány má taliansky Rím, Nemecko môže postaviť Hamburg alebo Berlín, Francúzsko uvažuje nad Parížom. Organizátora vyberie Medzinárodný olympijský výbor v roku 2017 na 130. zasadnutí v peruánskej Lime.

„Máme štyroch vyrovnaných hráčov. Boli sme svedkami skvelých prezentácií. Teraz máme možnosť zistiť, ako na každého z nás zapôsobili. Vyhodnotíme ich, po sviatkoch sa k nim vrátime a rozhodneme, čo bude pre USA najlepšie,“ povedal výkonný riaditeľ USOC Scott Blackmun.

Američania boli dlho rozčarovaní a frustrovaní z neúspechov dvoch predchádzajúcich kandidatúr. Aj preto rezignovali na snahu usporiadať OH 2020. Štvrté a nateraz posledné OH sa v USA konali v roku 1996 v Atlante. Olympijskú minulosť má aj St. Louis (1904) a najmä Los Angeles (1932 a 1984). Zimné olympijské hry hostila športová veľmoc tiež štyrikrát, naposledy v Salt Lake City 2002.

Víťazný národný kandidát na OH 2024 bude disponovať prevádzkovým rozpočtom 4 – 5 miliárd dolárov. Do tejto sumy nie sú započítané náklady na infraštruktúru. USOC pravdepodobne nevyužije možnosť kombinovať viaceré mestá, ktoré ponúklo schválenie reformnej Agendy 2020 MOV.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Olympijské hry