Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď mal štyri, skladal lego pre 14-ročných, teraz je najlepší šachista

Pred pár dňami sa nórsky veľmajster Magnus Carlsen (plným menom Sven Magnus Øen Carlsen, býva v Lommedalene neďaleko Osla) stal po druhý raz majstrom sveta v klasickom šachu. Napriek tomu, že túto nedeľu bude mať iba 24 rokov, väčšina šachistov to očakávala.

28.11.2014 11:00
Magnus Carlsen Foto: ,
Magnus Carlsen.
debata (1)

Druhý najmladší veľmajster

Narodil sa v Tønsbergu v inžinierskej rodine. Už v útlom veku udivoval nadpriemernými schopnosťami: napríklad štvorročný skladal lego určené pre 10 až 14-ročných, o rok poznal vlajky všetkých štátov sveta. V tom čase ho otec naučil hrať šach, ale 5-ročný Magnusko ešte nejavil veľký záujem. O nie dlhý čas sa to zmenilo.

Svoj prvý šachový turnaj absolvoval v ôsmich rokoch, šachu sa venoval tri až štyri hodiny denne. Inak bol normálnym chlapcom: chodil do školy, hral futbal a ako každý Nór lyžoval, ba aj skákal na lyžiach.

Na medzinárodných šachových turnajoch sa začal zúčastňovať v trinástich rokoch. Prvý veľký úspech a s ním pozornosť svetových médií získal v roku 2004 na turnaji v holandskom Wijk aan Zee. V skupine C dosiahol 10,5 bodu z 13. Aj na základe tohto víťazstva mu v apríli 2004 udelili titul veľmajstra, vtedy druhému najmladšiemu v histórii. A o rok začal zdolávať popredných svetových šachistov. V šestnástich dosiahol vynikajúci úspech druhým miestom v hlavnej skupine tradične veľmi silne obsadeného turnaja v španielskom Linarese. Za ním skončili Topalov, Svidler, Morozevič, Aroňan, Lékó, Ivančuk. Pred ním iba Anand.

Od odmietnutia k majstrovi sveta

Mimoriadny ohlas malo jeho prvé miesto na superturnaji šiestich veľmajstrov r. 2009 v čínskom Nankingu. Získal osem bodov z desiatich, o 2,5 bodu predstihol bulharského exmajstra sveta Topalova. Jeho „ELO performance“ (rejting Medzinárodnej šachovej federácie vypočítaný z dosiahnutého počtu bodov a kvality súperov) v tomto turnaji dosiahol 3002, čo sa predtým nikomu nepodarilo.

V novembri 2010 odmietol Carlsen nastúpiť do turnaja kandidátov (z ktorého vzíde vyzývateľ majstra sveta), keď podrobil kritike vtedajší systém bojov o najvyšší titul.

Nasledovala séria turnajov v klasickom šachu, v ktorých postupne naberal body do rejtingu FIDE, až v januári 2013 prekonal Kasparovov rekord z roku 1999 o 10 bodov na 2861. V tom istom roku sa predsa rozhodol zúčastniť sa na turnaji kandidátov v Londýne. Po napínavom priebehu ho vyhral. A tak v novembri 2013 nastúpil na svoj prvý zápas o majstra sveta – proti obhajcovi titulu Višvanatanovi Anandovi z Indie. Na víťazstvo 6,5:3,5 mu postačilo 10 partií (3 vyhral, 7 remizoval, ani raz neprehral) – takže vo veku 22 rokov a 11 mesiacov sa stal v poradí šestnástym majstrom sveta v klasickom šachu.

Zbiera sošky šachových Oskarov

Jeho rejting stále stúpal, v máji tohto roku dosiahol rekordnú hodnotu 2882. Potom zaznamenal menší pokles na súčasných novembrových 2863. V tomto mesiaci si zápas s Anandom zopakoval (už ako obhajca titulu) a opäť zvíťazil, hoci "iba“ 6,5:4,5 (pri troch výhrach, siedmich remízach, jednej prehre). V rebríčku, ktorý vyjde 1. decembra, si vo svojom rejtingu opäť prilepší.

Pri stručnom prehľade Carlsenovej šachovej kariéry treba ešte spomenúť, že bol majstrom sveta aj v zrýchlenom a bleskovom šachu, ale najmä, že jednotkou svetového rebríčka sa stal prvý raz v januári 2010 – a je ňou bez prerušenia od júla 2011! A navyše: má všetky sošky "Šachového Oskara“ od roku 2009 (ide o každoročné ocenenie najlepšieho svetového šachistu na základe medzinárodného hlasovania šachových spisovateľov, kritikov a novinárov).

Magnus Carlsen je fenomén, ktorý vyniká pamäťou, schopnosťou prepočítavať varianty, kombinovať, ale najmä šachovou univerzálnosťou vrátane majstrovstva v hodnotení pozícií a orientácie v koncovkách, čím ho prirovnávajú k bývalým majstrom sveta Kubáncovi Capablancovi a Rusom Smyslovovi a Karpovovi. Budeme o ňom ešte veľa počuť…

Povedali o Carlsenovi

Garri Kasparov: Je kombináciou Karpova a Fischera. Keď sa dostane do "svojej“ pozície, vždy môžete očakávať uhryznutie buldoga. Je to vyčerpávajúce pre súperov.
Višvanatan Anand: Väčšina ideí k nemu prichádza absolútne prirodzene. Je veľmi flexibilný, pozná všetky štruktúry a vie hrať takmer vo všetkých pozíciách. Magnus doslovne dokáže robiť takmer všetko.
Jan Timman: Carlsen sa vyjadril, že neprikladá najväčšiu váhu príprave šachových otvorení. Jeho hlavnou silnou stránkou je stredná hra, v ktorej zdoláva mnohých súperov pozičnými prostriedkami… Jeho repertoár smeruje k tomu, aby sa vyhol skorým krízam v partii. Neustále sa usiluje o prechod do strednej hry.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Magnus Carlsen