Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Adamsová zasadla na atletický trón. Ako prvá guliarka

Ťahá impozantnú víťaznú šnúru. Trpkosť prehry naposledy pocítila pred viac ako štyrmi rokmi (v auguste 2010), čím sa nemôže pochváliť žiadny súčasný špičkový atlét. Novozélanďanka Valeria Adamsová dominuje v guliarskom sektore už takmer desaťročie.

24.11.2014 07:24
Valeria Adamsová Foto:
Valeria Adamsová a Renaud Lavillenie.
debata

Svoje fyzické parametre – 193 centimetrov a 120 kilogramov zdedila po rodičoch. Jej otec Sydney mal celkom osemnásť detí s piatimi ženami. Šport im koluje v krvi. Jej najmladší súrodenec Steven hráva v NBA za Oklahomu City a ďalší dvaja bratia sú profesionálni basketbalisti na Novom Zélande.

Dôležitý miľník v jej kariére nastal v štrnástich rokoch. Vtedy sa spoznala so svojou krajanku a bývalou oštepárkou Kirsten Hellierovou, s ktorou spolupracovala jedenásť rokov. V sedemnástich vyhrala majstrovstvá sveta mládeže. O rok neskôr ovládla juniorský svetový šampionát a na Hrách Commonwealthu získala striebornú medialu, prvú medzi seniormi.

Na premiérovej olympiáde v Aténach 2004 skončila ôsma, pričom sa ešte stále zotavovala po operácii slepého čreva. Z ďalších dvoch olympijských účastí už brala zlato, hoci v Londýne 2012 až dodatočne po dopingovom náleze Bielorusky Astapčukovej. Svoj osobný rekord 21,24 m zaznamenala na svetovom šampionáte v juhokórejskom Daegu 2011.

Sedemnásobná majsterka sveta (trikrát z haly) si splnila ďalší veľký sen. Na piatkovom galavečeri v Monte Carle si prevzala ocenenie pre najlepšiu svetovú atlétku za rok 2014 pred etiópskou strednotratiarkou Genzebe Dibabovou a holandskou šprintérkou Dafne Schippersovou. Tridsaťročná vrhačka obhájila v Sopote titul halovej šampiónky, zvíťazila na siedmich súťažiach v rámci Diamantovej ligy, získala zlato na Hrách Commonwealthu a zvíťazila vo všetkých 14 súťažiach v sezóne.

„Chcela by som si poriadne zakričať, ale urobím to asi až neskôr. Bola to fyzicky náročná sezóna a toto ocenenie je ako čerešnička na torte. Som hrdá, že môžem robiť česť Novému Zélandu a Oceánii. Je to výnimočný deň nielen pre mňa, ale aj pre moju krajinu a všetkých vrhačov na svete,“ povedala Adamsová, historicky prvá športovkyňa Nového Zélandu medzi laureátmi.

Suverénnosť guliarky, ktorá žije a trénuje vo Švajčiarsku, je v aktuálnej sezóne o to ohromujúcejšia, že ju v nej trápili rôzne zranenia. „Fyzicky i mentálne to bola náročná sezóna, každý odo mňa očakával len víťazstvá. Prežila som si veľa bolesti, ale milujem to, čo robím a mám rada súťaženie. Súperkám sa naskytla šanca zdolať ma, no nevyužili ju,“ dodala rodáčka z Rotoury na Novom Zélande.

Zverenka trénera Jeana-Pierra Eggera neprehrala v 56 pretekoch v rade a je prvá vrhačka v histórii ankety (od roku 1988), ktorá získala toto ocenenie. Ak by sa jej nepočítali prehry s dopingovými hriešničkami, od augusta 2005 by ťahala neuveriteľnú sériu 104 víťazstiev bez prerušenia.

Bolta vystriedal žrdkár Lavillenie

Trojročnú nadvládu jamajského šprintéra Usaina Bolta prerušil francúzsky žrdkár Renaud Lavillenie. V tejto sezóne prekonal halový svetový rekord Sergeja Bubku výkonom 616 cm, získal titul majstra Európy, ako jediný atlét na svete vyhral vo svojej disciplíne piaty raz Diamantovú ligu a z 22 súťaží v tomto roku zvíťazil 21-krát. V tomto roku ho vyhlásili aj za najlepšieho atléta v Európe. „Sen sa stal skutočnosťou, viac som ani nemohol očakávať,“ rozplýval sa svetový atlét roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Valeria Adamsová