Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pri dcérke sa pripravujem na spánok na Dakare

Pred štyrmi týždňami sa mu narodila dcérka Sofia. Premiérovo si užíva otcovské povinnosti a popri tom sa pripravuje na ďalší ročník Rely Dakar (4. až 17. januára).

12.11.2014 10:00
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko na Rely Dakar.
debata

Už na budúci týždeň vo štvrtok nalodí svoju novú KTM 450 a dovtedy ešte musí všetko poriadne nachystať.

„Väčšina vecí je pripravená. Pérovanie som poslal kamarátovi, ktorý mi ho chystá každý rok na sezónu aj na Dakar. Vo štvrtok si motorku otestujeme. Popri tom chystáme sprievodné auto. Motorka je namaľovaná do žlto-čierna, ešte ju musíme vyzdobiť nálepkami,“ prezrádza motocyklista Štefan Svitko (32).

Ako sa vám narodením dcérky zmenil svet?
Nič sa nejako radikálne nezmenilo. Akurát je nás doma viac (smiech). Horšie v noci spím, ale ináč je všetko v poriadku. Prvú noc som si myslel, že to vzdám a budem spávať v inej izbe. Potom som si však povedal, že na Dakare je to rovnaké – buchot a krik, takže mi to môže pomôcť. Beriem to ako prípravu na spánok v Južnej Amerike.

S čím pomáhate manželke?
Zvládnem všetko – prebaľovanie, kúpanie či prezliekanie. Sestrine deti som nikdy neprebaľoval, takže som si to na Sofinke vyskúšal po prvý raz. Všetko sú to veľmi príjemné povinnosti.

Nebude sa vám v januári ťažšie odchádzať na Dakar ako po iné roky?
Určite áno. No nič s tým nespravím. Vedel som, že budeme mať bábätko. Bude mi smutno, ale musím to zvládnuť.

Vraj ste až do narodenia nevedeli, či budete mať syna alebo dcérku. Je to pravda?
Áno, chcel som mať prekvapenie. Manželka to, pochopiteľne, vedela, ale dohodli sme sa, že mi to nepovie. Aj keď kupovala pre malú nejaké veci, neukazovala mi ich, ale rovno odložila. A ja som ich nehľadal. Skôr som čakal, že to bude chlapec, ale nebolo to tak, že by som chlapca chcel. Bolo mi jedno, či sa narodí chlapec alebo dievča. Dôležité je len to, aby bolo dieťa zdravé.

V októbri ste mali dostať aj novú motorku. Kedy prišla?
Pred dvoma týždňami. No bola na nej nejaká chyba a nesmel som na nej týždeň a pol jazdiť. Z KTM nám potom poslali súčiastky, ktoré sme museli vymeniť. Najazdil som zatiaľ sto kilometrov.

Aký na vás urobila dojem?
Vynikajúci. S mechanikom Zlatkom Novosadom sme v nedeľu jazdili v lese, po poľných cestách a motokrosovej trati. Je to opäť KTM 450, ale prešla veľkou rekonštrukciou – má novší motor, rám, skoro všetko. Je ľahká, dobre sa ovláda, som veľmi spokojný.

Pred Dakarom nemáte v pláne účasť na žiadnej rely. Nechceli ste si motorku otestovať?
Nechceli sme ísť súťažiť, ale plánovali sme ísť aspoň trénovať do Španielska. Pre spomínané problémy s motorkou sme to však museli zrušiť. Keď nalodíme nový stroj, pôjdem so starou motorkou do Chorvátska. Aspoň na štyri dni. Potom by som chcel jazdiť aj na Slovensku – niekde v piesku, ak bude dobré počasie.

Prečo ste urobili zmenu na pozícii mechanika?
Marek Meško sa dlho nevedel rozhodnúť – aj chcel ísť aj nie. Črtala sa mu na zimu nejaká robota, tak sa nakoniec rozhodol ostať doma, keďže Dakar je len jednorazovka. Preto som sa opýtal Zlatka, či chce ísť a on okamžite súhlasil. Je to motorkár celým srdcom. Keď mu zavolám, že ideme trénovať, tak sadne v Púchove do auta, príde za mnou a jazdíme.

Čo všetko vás čaká po nalodení motorky?
Budem najmä jazdiť. V minulých rokoch som už po nalodení netrénoval na dakarskej motorke a potom som to cítil na začiatku rely. Trvalo, kým som sa do toho dostal. Teraz budem jazdiť čo najviac. Okrem toho ma čaká kondičné sústredenie a poctivá tvrdá príprava. Žiaden oddych.

Na budúci rok sa v Košiciach uskutoční Šesťdňová. Chystáte sa na štart?
Chcem ísť. Ak budem zdravý, iste pôjdem. Slovensko po veľmi dlhom období opäť postaví Trophy team. Nechcel by som pri tom chýbať. Naposledy som šiel Šesťdňovú pred dvoma rokmi v Nemecku. V Košiciach sa bude jazdiť v septembri, takže to nijako nenaruší moju prípravu na Dakar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Dakar 2015