Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj žena so svalmi môže byť príťažlivá

V pretláčaní rukou dosiahla prakticky všetko. "Niektorí ľudia si myslia, že žena, ktorá má svaly, musí automaticky niečo brať. Nevedia však, že driem ako kôň. Niekedy ma to hnevalo, ale už som si na to zvykla," tvrdí dvadsaťšesťročná Senčanka Lucia Debnárová, osemnásobná majsterka sveta a šesťnásobná európska šampiónka.

05.11.2014 09:00
debata
zväčšiť Lucia Debnárová. Foto: Archív L. D.
Lucia Debnárová Lucia Debnárová.

Antidopingová agentúra SR minulý týždeň informovala, že medzi piatimi slovenskými športovcami, ktorých potrestali za doping, boli dvaja pretláčači rukou – Peter Kasana a Ľubomír Jagnešák. Ako ste na to zareagovali?
Ako človek, ktorý s nimi vyrastal, sa k tomu nechcem príliš vyjadrovať. Je to voľba každého z nás. Každý si vyberá cestu, ktorou chce ísť. Keď si niekto vyberie doping, je to ľahšia cesta, ale neúprimná.

Pri silových športoch sa často hovorí o dopingu. Ako to vnímate?
Pretláčanie rukou je náročný šport a veľa športovcov to zneužíva. Dlhé roky bol doping v našom športe tabu a som rada, že sa o tom začína viac hovoriť. Doping do športu nepatrí. Čím viac sa o ňom bude hovoriť, tým menej ho budú športovci zo strachu brať.

Stretli ste sa aj u žien s užívaním nedovolených preparátov?
Samozrejme. Špecialistky na to sú najmä Rusky. Vlani napríklad prichytili na šampionáte moju finálovú súperku, ktorú som zdolala. Vtedy som si povedala, že je to veľká hanba…

Lákalo vás užiť nedovolený prostriedok?
Celý svoj život súťažím čisto a nebolo by fér takto víťaziť. Ešte viac by som sa bála zdravotných rizík. Ženské telo je iné ako mužské. Čítala som, že veľa žien nemôže otehotnieť alebo po pár rokoch môžu dostať rakovinu. Nechápem, prečo sú ľudia natoľko hlúpi, že kvôli športu obetujú svoje zdravie.

Ľudia si často svalnatého športovca spájajú s dopingom. Stalo sa to aj vám?
Stretávam sa s tým stále. Keďže víťazím, som úspešná, lebo mám svaly. Niektorí ľudia si myslia, že žena, ktorá má svaly, musí automaticky niečo brať. Niekedy ma to hnevalo. Postupne som si na to zvykla. Ľudia nevedia, že driem ako kôň. Ja sama viem, čo som si oddrela pre tento šport, čo beriem a čo nie. Myslím si, že aj žena so svalmi môže byť príťažlivá a sexi.

Aké je teda tajomstvo vašich svalov?
V prvom rade je to tvrdý tréning a vyvážená strava. Samozrejme, užívam aj prírodné výživové doplnky ako kreatín či aminokyseliny. Bez nich to v našom športe nejde. Zo stravy sa všetko získať nedá. To by som musela jesť extrémne množstvo bielkovín či hovädzieho mäsa. Musím si však dávať pozor aj na kilogramy.

Kedy vás kontrolujú v súvislosti s dopingom?
Doteraz ma automaticky kontrolovali na vrcholných podujatiach – majstrovstvách sveta a Európy. Tento rok ma prvýkrát antidopingová kontrola navštívila aj doma. Bola som v plnej príprave na septembrový svetový šampionát. Ráno o siedmej mi zaklopali na dvere, vyplnila som nejaké papiere a poskytla im vzorku moču. Bola som z toho natešená. Uvedomila som si, že môj šport sa niekam posúva a berú ma ako špičkového športovca.

Aký je váš najväčší povolený doping?
Spánok, priateľ a moja rodina. Práve najbližší mi dodávajú silu, ťahajú vyššie a motivujú prekonávať svoje hranice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Debnárová #pretláčanie rukou