Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vrcholový triatlon? Vyžaduje si 24 hodín denne

Najlepšiemu slovenskému triatlonistovi súčasnosti naštrbili sezónu vysokoškolské povinnosti.

27.10.2014 11:00
Richard Varga Foto:
Richard Varga.
debata

Richard Varga svoje výkony a výsledky v nej ohodnotil slabšou dvojkou. Najbližší polrok sa bude zlepšovať vo Veľkej Británii pod dohľadom bratov Brownleeovcov.

V celkovom hodnotení seriálu majstrovstiev sveta obsadil 21. miesto. V porovnaní s vlaňajškom sa zlepšil o jedno. Cieľ skončiť do pätnástej priečky však nesplnil. Najlepší výsledok dosiahol v novozélandskom Aucklande, kde si deviatym miestom stanovil svoje osobné maximum.

„Začiatok sezóny ma zastihol v solídnej forme, aj vďaka kvalitnej príprave. Stred sezóny bol kritickejší. Dokončoval som si bakalárske štúdium na FTVŠ, čo sa podpísalo pod moje výkony. Nechcem sa vyhovárať, ale keď netrénujem naplno, nejde mi to. Vrcholový triatlon si vyžaduje dvadsaťštyri hodín denne a sedem dní v týždni počas celého roka,“ uviedol 25-ročný Bratislavčan.

V olympijskom rebríčku prezimuje na 29. mieste, prvých 55 športovcov má istú miestenku na OH v Riu de Janeiro 2016. „Vždy čakám od seba viac. Naučil som sa veľa vecí, ktoré mi môžu pomôcť do budúcnosti. Na to, aké som mal možnosti, hodnotím sezónu pozitívne. Olympijskú trať si vyskúšam budúci rok v auguste,“ dodal. Podľa zákulisných informácií mu náročná plavecká a kopcovitá cyklistická časť môže vyhovovať.

V nasledujúcom roku sa predstaví aj na Európskych hrách v Baku a vrcholom sezóny bude júlový kontinentálny šampionát v Ženeve. V najbližších týždňoch obnoví spoluprácu s olympijskými medailistami Jonathanom a Alistairom Brownleeovcami, z ktorej úspešne ťažil už v minulosti.

„Najbližší polrok budem žiť v Anglicku a pripravovať sa s tými najlepšími. S Brownleeovcami sme kamaráti a sú pre mňa obrovskou inšpiráciou. Vždy som k nim mal dvere otvorené. V poslednej dobe som ich ponuky odmietal pre školu či iné povinnosti. Trénovať s nimi je úžasné. Žijú pre triatlon, dávajú doň všetko a to chcem aj ja. Hovorím si, že keď ich predbehnem, už nemusím ísť ďaleko,“ konštatuje Varga.

Najlepší plavec medzi triatlonistami si chce zlepšiť najmä bežeckú časť. Briti sú preňho ideálnou voľbou. „Máme podobnú taktiku. Oni ťažia z toho, že v plávaní a cyklistike idem nadoraz. Mne vyhovuje, že sú najrýchlejší bežci spomedzi triatlonistov. Venujú sa im najkvalitnejší tréneri, vrátane kouča úspešnej vytrvalkyne Pauly Radcliffovej,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Varga