Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV uznal Kosovo, jeho športovci môžu súťažiť už na OH v Riu

Výkonný výbor Medzinárodného olympijského výboru (MOV) provizórne uznal Kosovo a odporučil jeho plné prijatie do olympijskej rodiny na decembrovom zasadnutí pléna v Monaku.

22.10.2014 22:36
ZOH 2013, olympíjske kruhy, olympiáda, soči Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (4)

Kosovskí športovci sa vďaka tomu môžu predstaviť pod svojou vlajkou už na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro. Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Srbsko ju odmietlo a krajinu naďalej považuje za svoje územie. Proti prijatiu preto protestuje a argumentuje, že Kosovo nie je ani členom Organizácie spojených národov.

„Bude to precedens, ktorý nemá obdobu v modernej histórii. Žiaden národný olympijský výbor neprijali do MOV predtým, ako sa krajina stala členom OSN,“ píše sa v stanovisku Srbského olympijského výboru. Podľa MOV, ktorý má v súčasnosti 204 členských NOV, splnilo Kosovo podmienky Olympijskej charty a navyše je nezávislým štátom, ktorý uznáva medzinárodná komunita. Existenciu Kosova akceptovalo 108 zo 193 členských krajín OSN. Kosovský olympijský výbor založili ešte v roku 1992. Naposledy MOV udelil plné členstvo v roku 2007 Čiernej Hore a Tuvalu.

„Konečne sa naplnil náš sen. Toto je rozprávková správa pre kosovských športovcov. Dúfame, že Kosovo bude dobrým členom olympijskej rodiny,“ uviedol prezident Kosovského olympijského výboru Besim Hasani. Snahy bývalej srbskej provincie podporili viacerí vplyvní členovia MOV vrátane prezidenta futbalovej FIFA Seppa Blattera či šéfa džudistickej IJF Mariusa Vizera. „Výkonný výbor urobil rozhodnutie, ktoré je v záujme športovcov z Kosova. Odstránil všetky znepokojenia, ktoré u nich boli a umožnil im byť súčasťou kvalifikačného procesu na olympijské hry do Ria 2016,“ píše sa v stanovisku MOV.

Rozhodnutie znamená, že Kosovo už bude môcť reprezentovať aj džudistka Majlinda Kelmendiová. Na olympijských hrách 2012 v Londýne získala vďaka výnimke zlato vo farbách Albánska. Na MS 2013 i 2014 t­riumfovala pod vlajkou IJF.

Informácie zverejnil web Inside the Games.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #Rio 2016 #Medzinárodný olympijský výber