Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rodičia Steenkampovej neovplyvnia trest pre Pistoriusa, peniaze mu vrátia

Juhoafrický telesne hendikepovaný atlét Oscar Pistorius sa nemusí obávať občiansko-právneho sporu s rodičmi priateľky Reevy Steenkampovej, ktorú zastrelil vo februári minulého roku.

15.10.2014 14:28
Oscar Pistorius Foto: ,
Oscar Pistorius na súde.
debata

Barry a June Steenkampovci prostredníctvom svojho právnika tiež vyhlásili, že Pistoriusovi vrátia približne 10-tisíc dolárov, ktoré im v mesačných dávkach posielal od marca 2013 až do septembra tohto roka na živobytie.

Právnik Dup de Bruyn im poradil, aby v čase, keď sa na súde v Pretórii rozhoduje o výške a povahe trestu pre paralympionika, zachovali neutrálny postoj. Nemienia preto ani vystúpiť ako svedkovia, hoci to v podobných prípadoch býva bežné.

Steenkampovci tlmočili prekvapenie, že sa na súde otvorila téma peniaze, nakoľko samotný Pistorius ich žiadal, aby to zostalo len medzi nimi.

„Po smrti slečny Reevy sa jej rodičia dostali do finančných problémov. Krátko nato ich kontaktovali Pistoriusovi právnici s ponukou na pomoc pri krytí nákladov na bývanie a život,“ uviedol De Bruyn. Následne vraj prišiel návrh na odškodné vo výške 34-tisíc dolárov, o ktorom v utorok informoval pred súdom prokurátor. „Starostlivo ho zvážili, ale z rôznych dôvodov sa rozhodli neprijať peniaze od pána Pistoriusa,“ potvrdil právnik.

Za zavinené zabitie hrozí viacnásobnému medailistovi z paralympijských hier maximálna sadzba 15 rokov, ale teoreticky by mohol vyviaznuť aj s pokutou a podmienkou. Podľa znalcov juhoafrického práva ho čaká sedem až desať rokov odňatia slobody. Sudkyňa Thokozile Masipová v septembri rozhodla, že bežec s amputovanými dolnými končatinami sa 14. februára 2013 nedopustil úkladnej vraždy.

Vyneseniu trestu by mohla predchádzať až týždeň trvajúca výmena argumentov oboch strán. Začala sa v pondelok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar Pistorius #Reeva Steenkampová