Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrozí Phelpsovi väzenie? To ho skôr zožerie medveď, tvrdí obhajca

Najúspešnejší olympionik histórie Michael Phelps šoféroval s 1,4 promile alkoholu v krvi, pred súdom sa za to bude zodpovedať 19. novembra.

02.10.2014 11:33
Michael Phelps Foto: ,
Michael Phelps.
debata

Fenomenálneho amerického plavca a držiteľa 22 medailí spod piatich olympijských kruhov v utorok obvinili z jazdy pod vplyvom alkoholu, z prekročenia rýchlosti a tiež z prejazdu dvojitou čiarou v tuneli Fort McHenry v rodnom Baltimore. Policajný radar nameral automobilu Land Rover riadenému Phelpsom rýchlosť 84 míľ za hodinu na mieste, kde je povolených len 45 mph. V krvi mu zistili 1,4 promile alkoholu, štát Maryland akceptuje 0,8 promile.

Na verejnosť prenikli aj ďalšie podrobnosti zo správy policajnej hliadky. Phelps mal údajne červené, krvou podliate oči a nebol schopný plynulo komunikovať. Keď vystúpil z vozidla, mal problémy s chôdzou a odmietol prvú výzvu podrobiť sa testu rovnováhy státím na jednej nohe. Previezli ho na stanicu a tam ho podstúpil, ale nerešpektoval pokyny. Vraj bol dezorientovaný a mal tendenciu hádať sa. Na otázku, koľko toho vypil, odpovedal, že tri alebo štyri drinky. Posledný vraj dve hodiny pred tým, ako si dal pohár vody pri odchode z kasína Horseshoe.

Phels sa neskôr za svoje správanie ospravedlnil podobne ako pred desiatimi rokmi, keď mal prvýkrát problémy s alkoholom za volantom. „Rozumiem závažnosti tohto činu a beriem zaň zodpovednosť. Viem, že tieto slová nemusia nič znamenať, ale hlboko sa ospravedlňujem všetkým, ktorých som sklamal,“ uviedol. Ako 19-ročný vyviazol vtedy s podmienečným trestom na 18 mesiacov a pokutou 250 USD. Za recidívu mu hrozí prinajhoršom rok vo väzení, pokuta 1000 dolárov a odobratie vodičského oprávnenia na pol roka. Scenár s väzením je však málo pravdepodobný. „To ho skôr zožerie polárny medveď, ako by mal ísť na rok za mreže,“ povedal obhajca Leonard Shapiro, bývalý prokurátor okresu Baltimore so špecializáciou na jazdu pod vplyvom alkoholu.

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Michael Phelps