Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z chudobného maloroľníka sa stal najrýchlejší maratónec

Pred šiestimi rokmi si zarábal na živobytie ako maloroľník na vidieku v Keni. V súčasnosti si s teniskami na nohách zarába státisíce eur.

30.09.2014 10:00
Dennis Kimetto Foto: ,
Dennis Kimetto.
debata

Kenský vytrvalec Dennis Kimetto patrí k prírodným talentom, ktoré z času na čas vyrazia z hĺbky Afriky a skončia v žiari reflektorov. Mimo svojej domoviny bežal premiérovo vo februári 2012. Už na prvých medzinárodných pretekoch zaznamenal veľký úspech. Na polmaratóne v Ras AlChaimah si odniesol prémiu 15 000 dolárov. Vtedy sa z víťazstva tešil ako osemnásťročný Dennis Koech. O pár týždňov ovládol aj polmaratón v Berlíne. Až tam sa vyjasnilo, že osemnásťročný Koech je v skutočnosti Kimetto. Jeho manažér vysvetľoval rýchle zostarnutie o desať rokov chybne prepísanými údajmi z naskenované­ho pasu.

Otázniky sú aj v súvislosti s jeho prvým oficiálnym maratónom – pred dvoma rokmi v Berlíne. Zaznamenal v ňom najlepší maratónsky debut v histórii (2:04:16). Do pretekov vstupoval v pozícii vodiča, ktorý mal rozbehnúť pole pre svojho krajana Geoffreya Mutaia. Ten napokon zvíťazil. Kimetto v záverečnom finiši nejavil žiadnu snahu špurtovať. Zaostal o jedinú sekundu a umožnil Mutaiovi získať finančnú prémiu vo výške 500-tisíc dolárov za prvenstvo v sérii najväčších mestských maratónov na svete.

V nasledujúcom roku Kimetto zvíťazil na maratóne v Tokiu i v Chicagu, odkiaľ zinkasoval 175-tisíc eur. Vďaka finančným ziskom si kúpil dom, zväčšil svoju farmu a zaplatil školné pre súrodencov. „Som bojovník, ktorý vyšiel zo skromných podmienok. Snažím sa vždy ubezpečiť, že som dosiahol maximum a že môžem pomáhať svojej rodine,“ povedal 30-ročný vytrvalec týždeň pred nedeľňajším berlínskym maratónom.

V ňom dosiahol životný úspech. V cieli mu namerali 2:02:57 h, čím vylepšil predchádzajúci svetový rekord krajana Wilsona Kipsanga o 26 sekúnd. „Zvíťazil som v náročných pretekoch. Cítil som sa výborne a k rekordnému času mi pomohli fanúšikovia i druhý Emmanuel Mutai. Verím, že som nepovedal posledné slovo a rekord môžem ešte zlepšiť,“ uviedol v cieli pre médiá.

Za niečo vyše dvoch hodín si zarobil 120 000 eur. (40-tisíc za víťazstvo, 30-tisíc za čas pod 2:04 h a bonus 50-tisíc za svetový rekord).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dennis Kimetto