Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tímový úspech zatienil jednotlivcov

Slovenskí vodní slalomári vylovili z amerického kanála jedinú individuálnu medailu. Naposledy rovnakú mizériu na majstrovstvách sveta zažili pred pätnástim rokmi.

23.09.2014 18:30
Michal Martikán Foto:
Michal Martikán.
debata

V španielskom Seu d'Urgell vtedy zachránil česť Slovákov bronzový Michal Martikán. V Deep Creeku sa o to bronzom postarali Ladislav a Peter Škantárovci.

Miernou náplasťou pre slovenských reprezentantov boli tri cenné kovy v hliadkach – zlato v 3×C1 muži, striebro v 3×C2 muži a bronz v 3×K1 ženy.

„V minulosti sme dominovali v individuálnych súťažiach. Tentokrát sme bojovali ako tím. Najväčšie úspechy sme dosiahli v tímových súťažiach. Potvrdili sme, že patríme medzi svetovú špičku. Najhoršie sa umiestnila mužská hliadka kajakárov – skončila štvrtá,“ uviedol po návrate šéftréner slovenskej výpravy Róbert Orokocký.

Pristavil sa aj pri zradnej trati, ktorá poriadne premiešala konečné poradie. „Akonáhle sme ju videli, bolo zrejmé, že náhodné bránky otvoria možnosť aj slabším pretekárom. Na kanáli bolo treba viac šťastia ako technického umenia. Poznačilo to celý šampionát a do veľkej miery ovplyvnilo výsledky,“ doplnil.

Nedarilo sa skúseným matadorom. Dvojnásobná zlatá olympijská medailistka Elena Kaliská sa nedostala ani do semifinále, päťnásobní majstri sveta, bratia Pavol a Peter Hochschornerovci obsadili v semifinále až 17. miesto. Najbližšie k finálovej desiatke mal skúsený Michal Martikán – skončil dvanásty.

„Som spokojný na 49 percent. Zvíťazili sme piatykrát v rade v hliadkach, čím som získal jedenástu zlatú medailu z MS. Individuálna semifinálová jazda ma dosť mrzí. Radšej by som bol teraz znova na štarte. Už len to, že by som sa tam postavil, by mi dávalo veľkú nádej, že ma voda opäť ,nepotopí'. Niektoré bránky boli postavené nešťastne. Keď nevyšla voda, strácali ste sekundy,“ sumarizuje Martikán. Cenný kov vybojoval už na trinástom svetovom šampionáte nepretržite.

Mladšia generácia nedokázala plnohodnotne nahradiť svojich reprezentačných kolegov. Na postup do finále chýbalo Jane Dukátovej štyridsaťpäť stotín sekundy. „Bol to jedinečný šampionát, veľa favoritov pohorelo. Kanál mi nesedel. Záver semifinálovej jazdy bol kostrbatý a niektoré kombinácie boli ,pritiahnuté za vlasy'. Momentálne prevláda sklamanie,“ uviedla 31-ročná kajakárka.

Najbližšie k medailovým stupienkom boli kanoisti: Matej Beňuš skončil deviaty, Alexander Slafkovský siedmy. Pri čistej jazde mohol získať striebro. „Finálová jazda nebola najhoršia, ale dva dotyky ma odpísali,“ hovorí Slafkovský, ktorý neobhájil strieborný kov z lanského šampionátu v Prahe. V kvalifikácii zvíťazil, v semifinále skončil druhý.

„V tých jazdách mi loď výborne kĺzala a ak by som podobne zašiel aj vo finále, stačilo by to na cenný kov,“ dodal.

Náladu si singlkanoisti vylepšili v súťaži hliadok, kde získali piatykrát v rade zlato. „Sme výborne zohratí a je len škoda, že táto disciplína nie je na olympijských hrách,“ myslí si 31-ročný rodák z Liptovského Mikuláša. Za morom strávili Slováci dva týždne, počas ktorých sa venovali rôznym aktivitám.

„Hrali sme biliard, stolný futbal alebo chodili na výlety. Ja som sa bol pozrieť na vodopád,“ doplnil Slafkovský.

Sú vodní slalomári na ústupe z pozícií?

„Celú sezónu sme dominovali a z jedných pretekov netreba robiť veľké závery. Do finále i na stupne víťazov sa dostávali pretekári, ktorí tam zvyčajne nie sú. Z individuálneho hľadiska bude dôležitejší šampionát o rok v Londýne, kde sa budú rozdávať olympijské miestenky,“ uzavrel Orokocký.

Slováci získali cenný kov na každých majstrovstvách sveta v ére samostatnosti od roku 1993. Zo štrnástich šampionátov majú bilanciu dvadsaťjeden zlatých, štrnásť strieborných a šestnásť bronzových medailí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Deep Creek