Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan v sukni mieri do Nibaliho tímu

Budú z nich hviezdy? V seriáli Pravdy pod týmto názvom predstavujeme športové talenty. Už vedia, ako chutia prvé úspechy v mládežníckych kategóriách, viacerí poznajú hrdý pocit z reprezentovania Slovenska. Má ich kto objaviť? Majú kde napredovať? Čo je bodom zlomu pri prechode medzi seniorov? Aj na tieto otázky budeme hľadať u kompetentných odpovede. V deviatom dieli ponúkame príbeh Terezy Medveďovej, nádejnej cyklistky.

18.09.2014 08:00
tereza medvedova Foto: ,
Tereza Medveďová.
debata

Vravia jej Sagan v sukni. Osemnásťročná Tereza Medveďová neskrýva, že jej lichotí, keď porovnávajú jej prvé kroky v pelotóne so začiatkami kráľa slovenskej cyklistiky.

Aj ju považujú za veľký talent, aj ona sa venovala najskôr najmä horskému bicyklu i cyklokrosu ako Peter Sagan. „Rada by som dosiahla v ženskom pelotóne podobné výsledky, to by bolo skvelé,“ rozžiaria sa oči gymnazistke z Podbrezovej, ktorú čaká na budúci rok maturita.

Upútala šéfov Astany

Subtílna jazdkyňa má jedinečne rozohratú kariéru. Minulý týždeň zamierila na skúšku do talianskeho Bergama a strávila niekoľko dní v špičkovom tíme Astany, v ktorom jazdí aj aktuálny víťaz Tour de France Vincenzo Nibali. Ženská časť tohto zoskupenia patrí tiež k svetovej špičke. Už v budúcej sezóne by si mohla vyskúšať aj ženskú Tour de France či Giro D'Italia.

„Krátka stáž, ktorú absolvovala, dopadla dobre. V Taliansku sa zúčastnila aj na jedných pretekoch, svojím výkonom upútala. Z vyše stočlenného pelotónu skončila jedenásta. Šéfovia Astany ju však sledujú už niekoľko mesiacov. Konečné slovo o Terkinej budúcnosti padne v najbližších dňoch,“ približuje jej otec Peter.

Jeho dcéra výraznejšie padla do oka odborníkom i fanúšikoim presne pred rokom na svetovom šampionáte vo Florencii. Na ťažkom okruhu sa v pretekoch junioriek pohybovala s obdivuhodnou ľahkosťou a napokon skončila šiesta, čo bol najlepší výsledok slovenskej juniorky či ženy na MS. V skupine, ktorá naháňala štyri dievčatá vpredu a ktoré napokon dorazili do cieľa s miernym náskokom, mala dostatok síl a finišovala druhá.

„Bolo to pre mňa povzbudenie i potvrdenie, že v posledných mesiacoch sa ženská cyklistika na Slovensku trochu pozviechala. Je nás viac, trošku stúpla aj konkurencia,“ tvrdí rodáčka z Brezna, ktorú vyhlásili za najväčší talent slovenskej cyklistiky v roku 2013.

Vyhrala hneď prvé preteky

Cyklistiku má v génoch. Jej otec Peter Medveď a jeho brat Pavol patrili k slovenským reprezentantom najmä v cyklokrose. Tereza potvrdzuje, že ju doma nikdy do ničoho nenútili. Vyrastala však v prostredí, kde sa cyklistika pretriasala denne, chodila s rodičmi odmalička na preteky.

Medveďovci pochádzajú z Čierneho Balogu. V jeho okolí je množstvo krásnych cyklistických trás a ideálne podmienky na trénovanie najmä v teréne. Tereza prvý bicykel dostala ako trojročná. Vysadla naň, trochu sa previezla okolo domu a hneď poprosila otca, aby jej odmontoval dve malé pomocné kolieska vzadu. Od prvej chvíle bolo jasné, že v sedle a na dvoch veľkých kolesách bude vo svojom živle a cítiť sa rovnako isto ako na pevnej zemi.

Ďalšie roky to potvrdili. Netrvalo dlho a sama začala súťažiť. Hneď prvé preteky vyhrala, mala deväť. Otec organizoval okresné kolo národných pretekov olympijského šampióna Antona Tkáča v Podbrezovej. Postúpila do celoslovenského kola a skončila druhá.

Odvtedy začala aj s tréningom. Peter Medveď pripomína, že spočiatku to bola skôr hra, ale ani neskôr ju nemusel do ničoho nútiť, trénovala vždy rada. „Je veľmi cieľavedomá a má výbornú techniku jazdy,“ charakterizuje ju.

„Jej prednosťou je všestrannosť. Vie zajazdiť časovku, je dobrá v kopcoch a dokáže aj zašpurtovať. Podobných komplexných cyklistiek nie je veľa. Špičkové pretekárky často dozrievajú pred tridsiatkou, všetko má teda pred sebou. Môže sa zlepšovať a zbierať skúsenosti.“

Mama si na bifteky na zadku zvykla

Otec i tréner v jednej osobe zdôrazňuje, že Tereza už dva roky súťaží vo Svetovom pohári v cyklokrose a medzi juniorkami jej za celý čas takmer stále patrilo prvé miesto vo svetovom rebríčku.

„Cesta sa stáva prioritou, ale nechce úplne zanevrieť ani na terén, rada by v zime štartovala aj na pretekoch v cyklokrose a zúčastnila sa tiež na majstrovstvách sveta,“ naznačil.

Tvrdý šport, ktorý dáva zabrať aj chlapcom a mužom, si užíva. „Je náročný, ale nevnímam ho len ako drinu. Mňa cyklistika nesmierne baví, robím ju rada,“ popisuje žieňa, ktoré už v tomto roku najazdilo bezmála 13-tisíc kilometrov v sedle v tréningu i súťažiach a ešte ju v závere sezóny zopár stoviek čaká. „Ak jeden deň v plnej sezóne nejazdím, tak to rýchlo pocítim, stvrdnú mi nohy, preto sa idem radšej vždy na bicykli previezť aspoň na dve hodiny,“ vysvetľuje.

Mama mala najmä spočiatku strach. Najmä z pádov, ktorým sa nijaká pretekárka nevyhne. „Našťastie, už všetko zažila aj s otcom, keď ešte súťažil,“ približuje dcéra. „Aj v našich pretekoch sú divoké dojazdy, využívajú sa často lakte, nie je to jednoduché, keď vás odtláča fyzicky silnejšia cyklistka. Mamine to po prvých pádoch nebolo všetko jedno, najmä ak videla bifteky, ako vravia cyklisti, na mojom zadku či nohách a zažila, keď som nemohla v noci spať. Dobre však vie, že aj toto patrí k cyklistike a už si za deväť rokov zvykla.“

Na MS sa predstaví dvakrát

V tejto sezóne ešte nedosiahla výraznejší výsledok, ale v jej prvej polovici mala aj zdravotné problémy a chvíľu trvalo, kým sa dostala do tempa. Vekom ešte juniorka však predovšetkým začala jazdiť v pelotóne so ženami.

„Nevyhrávala som, ale potešilo ma, že som s nimi aj vo Svetových pohároch udržala tempo, chodila som do cieľa v hlavnom balíku, hoci etapy bývali už dlhšie, zväčša nad sto kilometrov. Bola to pre mňa výborná škola, verím, že z toho budem teraz len ťažiť. Ženský pelotón je už o niečom inom ako dievčenský.“

V auguste sa zúčastnila na olympijských hrách mládeže v čínskom Nankingu. V časovke bola druhá, v pretekoch s hromadným štartom trinásta a v súťaži na horských bicykloch ôsma.

„Medailu som nezískala, lebo jednotlivci sa samostatne nehodnotili, zbierala som len body a súťažili tímy. My sme skončili s Ninou Janušíkovou na jedenástom mieste. Olympiáda mi priniesla neskutočný zážitok, stretlo sa na nej vyše šesťtisíc športovcov z 204 krajín, nič podobné som doteraz nezažila,“ približuje.

Čoskoro ju čaká náročná úloha. Pokúsi sa presadiť v ženskej cyklistike. „Konkurencia je aj v ženskom pelotóne veľmi silná, pôsobí v ňom zopár výborných a vyrovnaných profesionálnych tímov. Absolútnou špičkou je Rabobank, v ktorom jazdí Holanďanka Marianne Vosová i Francúzka Pauline Prévotová, tie by sa nestratili asi ani v mužských pretekoch,“ domnieva sa.

Na budúci týždeň sa postaví na štart časovky i pretekov jednotlivkýň na majstrovstvách sveta v Španielsku. Posledný raz medzi juniorkami. Je nielen staršia, ale aj skúsenejšia ako vlani, keď zažiarila.

„Pred rokom vyhrala pretekárka, ktorá štartovala na MS medzi juiorkami prvý raz. Jeden rok v tejto kategórii až tak nerozhoduje. Nekladiem si nijaké konkrétne ciele, nepočítam, na akom mieste by som mala skončiť. Sú to majstrovstvá sveta a chcem si ich užiť. Z cyklistiky musím mať najmä radosť,“ uzatvára Tereza Medveďová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tereza Medveďová #športové talenty