Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na medailu pomýšľa sedem slovenských lodí

Vylovia slovenskí reprezentanti cenné kovy? V americkom štáte Maryland odštartujú majstrovstvá sveta vo vodnom slalome (17. - 21. septembra) . Na kanáli v Deep Creeku sa predstaví dvanásť slovenských lodí.

17.09.2014 10:00
Peking, Elena Kaliská Foto:
Elena Kaliská v cieli.
debata

Najväčšie medailové nádeje sa vkladajú do mužskej kategórie C1. Figurujú v nej Alexander Slafkovský, Michal Martikán a Matej Beňuš, ktorý pred šampionátom nahradil Karola Rozmuša.

„Konfrontovali sme ich počas Svetových pohárov. Kým Rozmuš mal ťažkosti dostať sa do semifinále, Beňuš pravidelne bojoval o medaily. Je tam výrazný výkonnostný rozdiel a o výmene nebolo pochýb,“ uviedol vedúci slovenskej výpravy Róbert Orokocký.

Beňuš sa v internej kvalifikácii neprebojoval na európsky šampionát do Viedne. V piatich kolách SP sa však vždy dostal do finále. V konečnom hodnotení skončil na 3. mieste. „V kvalifikačných pretekoch som nespravil žiadnu chybu a iba zhodou okolností som sa nedostal do Viedne. Piatu sezónu v rade som v SP potvrdil pódiové umiestnenie. Z nominácie na MS sa teším, hoci som mal najskôr zmiešané pocity, keďže to bolo na úkor kamaráta,“ uviedol 26-ročný Bratislavčan. Aké ciele si dáva pred šampionátom?

„Chcem predviesť kvalitnú jazdu. Ak sa všetkým trom Slovákom podarí dostať do finále, budeme útočiť na medaily. A ktohovie, možno si stupne víťazov vyhradíme len pre nás. Na MS sa nám to ešte nepodarilo,“ vtipne doplnil. Tri slovenské lode sa dostali na pódium v tohtoročnom 4. kole SP v španielskom Seu d’Urgell i na ME v Čunove 2010.

Horúcim želiezkom v ohni budú v C2 bratranci Ladislav a Peter Škantárovci. Zvíťazili na európskom šampionáte vo Viedni a ovládli aj celkové poradie SP. „Škantárovci jazdia vo výnimočnej forme a navyše im sedí aj charakter trate,“ tvrdí Orokocký.

Víťazné ťaženie sa im v prebiehajúcom ročníku posnažia prerušiť trojnásobní olympijskí víťazi a päťnásobní majstri sveta bratia Pavol a Peter Hochschornerovci. „Už po prvom Svetovom pohári sme vedeli, že sezóna nebude ideálna. Dlhšie nás trápilo prechladnutie, ale už sme v poriadku. Forma postupne graduje. Máme novú loď a v Amerike si chceme napraviť chuť,“ povedal Pavol Hochschorner.

Medzi ženami má najvyššie ambície Jana Dukátová, druhá v konečnom hodnotení SP. Tajnou zbraňou podľa vedúceho výpravy môže byť i nestarnúca Elena Kaliská. „Elena sa v pretekoch Svetového pohára umiestňovala až v druhej desiatke a nepodávala výkony z minulosti. Je však skúsená a práve na vrcholnom podujatí sa môže zaťať a urobiť kvalitný výsledok.“

Najmenšie očakávania sa vkladajú do mužského kajaku. Úspechom bude už účasť vo finále. „Ak predvedú naši špičkoví pretekári výkony na hranici ich možností, väčšinou z toho býva medaila. Sedem lodí má reálnu šancu zabojovať o cenný kov. Verím, že získame medailu minimálne v troch disciplínach,“ zaželal si Orokocký.

Slovenská nominácia
Muži, K1: Martin Halčin, Ján Šajbidor, Matúš Hujsa. C1: Alexander Slafkovský, Michal Martikán, Matej Beňuš. C2: Ladislav Škantár – Peter Škantár, Tomáš Kučera – Ján Bátik, Pavol Hochschorner – Peter Hochschorner. Ženy, K1: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán #vodný slalom #Elena Kaliská #Ladislav a Peter Škantárovci