Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nagy prekonal strach a dopraje si nezdravé jedlo

V bazéne prekonával rekordy, mimo neho zabával slovenskú verejnosť. Po postupe do finále na 1500 m dokonca splnil stávku a skočil zo strechy hotela.

26.08.2014 07:00
Richard Nagy Foto:
Richard Nagy krátko pred zoskokom zo strechy hotela.
debata

„Nenávidím výšky a nemám rád adrenalín. Keď som bol na streche, mal som obrovský strach. Zavesili ma do prázdna a pri lete som kričal najhlasnejšie, ako som vedel,“ opísal svoje pocity slovenský plavec Richard Nagy (21).

Na majstrovstvách Európy v Berlíne ste sa trikrát prebojovali do finále a päťkrát ste pokorili osobný rekord. Ako sa počúvajú slová chvály?
Nie som na to zvyknutý. Je to príjemný pocit. Jednu sériu pretekov mám za sebou, ďalšie výzvy ma ešte čakajú. Nesmiem zaspať na vavrínoch a naďalej musím tvrdo pracovať.

Pred šampionátom ste verili, že môžete takto prekvapiť?
Ani v najkrajšom sne. Do Berlína som šiel s malou dušičkou. Po Vianociach som si povedal, žeby som chcel aspoň jedno finále. Časy na tréningu boli dobré, ale hneď pri prvej súťaži na 400 m voľný spôsob som „vyhorel“ strašným spôsobom. Po pretekoch som bol nesvoj a nedúfal som v takýto úspech. Tri finálové umiestnenia boli šokujúce.

Ktoré zo siedmich pretekov ste si najviac užívali?
Jednoznačne rozplavbu na tisícpäťstovke. Prvých tisíc metrov som sa snažil držať záber s najlepšími a posledných päťsto to vypáliť. Podarilo sa, keďže som zlepšil svoje osobné maximum o takmer pätnásť sekúnd.

Ako ste sa cítili na štyristometrovej polohovke?
V ranných rozplavbách som šiel uvoľnene. Hovoril som si, že je to môj posledný štart, tak som sa tešil. Napokon som sa prepočítal a postúpil do finále. Motýlika a prsia som neplával možno aj tri týždne. Vo finále som sa najviac vytrápil na znaku a cítil som sa akoby ma naháňali pirane. Zlepšil som si osobný rekord v rozplavbe i finále, tak asi musím byť spokojný.

Cítite, že ste aktuálne na vrchole svojej kariéry?
Takúto formu som ešte nemal, ale verím, že v budúcnosti bude ešte lepšia. Vo finále som na zlatého medailistu na 1500 m stratil päťdesiat metrov, čo je naozaj dosť.

V rámci šampionátu ste si skočili zo strechy hotela. Aké ste prežívali pocity?
Nenávidím výšky a nemám rád adrenalín. Keď som bol na streche, mal som obrovský strach. Zavesili ma do prázdna, priviazali o lano a absolvoval som stometrový voľný pád. Pri lete som kričal najhlasnejšie, ako som vedel.

Kedy došlo k tejto stávke?
Po prílete do Berlína sme sa na letisku rozprávali a Matej Kuchár zistil, že v hoteli, v ktorom budeme ubytovaní, sa dá skákať zo strechy. Zo žartu som povedal, že ak postúpim do finále, skočím. Ostatní na to zabudli, ale on nie. Síce som váhal, ale dal som slovo, tak som nemohol cúvnuť.

Skočili by ste znova?
V žiadnom prípade. Bol to perfektný zážitok, ale raz stačilo.

Ako sa fyzicky cítite po náročnom šampionáte?
Som hotový. Teším sa, keď prídem domov a poriadne sa vyspím. Dám si nejaké nezdravé jedlo, napríklad slaninu s chrenom a dva týždne budem oddychovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v plávaní #Richard Nagy