Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Reprezentantom chýbajú bazény, pripravovali sa aj s verejnosťou

Slovenskí plavci si v Berlíne vybojovali päť finálových účastí. Na európskom šampionáte v dlhom bazéne sa o to trikrát pričinil vytrvalec Richard Nagy - 7. miesto 1500 m voľný spôsob, 8. miesto 800 m voľný spôsob a 400 m polohové preteky.

25.08.2014 17:40
bazén, voda. slnko Foto: ,
Ilustračná foto.
debata

Najlepší výsledok dosiahla miešaná štafeta 4×100 m polohové preteky, ktorá obsadila šiestu priečku a ôsma skončila Katarína Listopadová na 100 m motýlik.

Päť prienikov do najlepšej osmičky výprava SR naposledy zaznamenala v Helsinkách 2000, vtedy odtiaľ priviezla štyri medaily (1–2–1). Najväčšie očakávania sa pred majstrovstvami Európy vkladali do prsiara Tomáša Klobučníka, ktorý vlani na ME v krátkom bazéne skončil na 100 m štvrtý a na dvojnásobnej trati šiesty.

V Berlíne skončil na stovke dvanásty a vo zvyšných dvoch vzdialenostiach (50 a 200 m) sa nedostal ani do semifinále. „Dosť ma tam ,prefackali'. Najhoršie bolo, že ma zdolali aj plavci, ktorých som predtým ,schoval do vrecka'. Bol som európska štvorka a zrazu som o desať líg nižšie. Znášal som to dosť ťažko. Musím sa z toho oklepať a ísť ďalej,“ povedal 24-ročný plavec.

Prípravu na prvý vrchol sezóny mu skomplikovala šesťtýždňová vojenská služba. „Počas výcviku som plával minimálne. Keď som šiel do vody, bolo to kúpanie vo verejnom bazéne, čo sa nedá porovnať s kvalitným tréningom. V priebehu dvoch dní som teraz plával štyrikrát ,stovku' naplno a telo na to nebolo pripravené. Chýbala mi vytrvalosť a najmä som mal súťažný deficit. Verím, že sa dám rýchlo dohromady a na decembrových MS v Dauhe v krátkom bazéne oprášim svoje meno,“ dodal.

Viac dôvodov na úsmev mala Katarína Listopadová. Vo svojej najsilnejšej disciplíne 100 m motýlik obsadila ôsme miesto a na polovičnej trati sa prvýkrát na ME dostala aspoň do semifinále. „Som rada, že som sa prebojovala medzi európsku plaveckú elitu. K úplnej spokojnosti mi chýbalo skončiť v prvej päťke. Pred dvoma rokmi som skončila osemnásta, čiže nastal výrazný posun. Európska špička v tejto disciplíne je dominantná aj vo svetovom meradle. Je to povzbudenie aj pred olympiádou v Riu. Stále viem, že mám rezervy. Aj vo finále som v posledných dvadsiatich metroch spravila technické chyby,“ prezradila 21-ročná plavkyňa.

Zvyšní pretekári neprekročili svoj tieň, ale ani výrazne nesklamali. „Najväčším problémom je, že nám chýbajú päťdesiatmetrové dlhé bazény. Napríklad v Bratislave nie je v lete prístupný ani jeden. Potom sa musia reprezentanti pripravovať aj s verejnosťou. Karin Tomečková sa pri takomto tréningu aj zranila,“ uviedol manažér reprezentácie Ivan Šulek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Nagy #Tomáš Klobučník #Katarína Listopadová #slovenskí plavci